Ve Francii budou moci zaměstnanci převzít provoz krachující firmy

28.12.2013 19:20

Poslanci francouzského Národního shromáždění budou na jaře projednávat zákon o sociálním podnikání. Ten mimo jiné umožní vytvářet družstva zaměstnanců, která by převzala podniky v úpadku. Informoval o tom web Jiřího Paroubka Vasevec.cz s tím, že návrh zákona už v listopadu úspěšně prošel francouzským Senátem.

Ve Francii budou moci zaměstnanci převzít provoz krachující firmy
Foto: Librabunda Blog
Popisek: Francouzský prezident Francois Hollande

Podle serveru ve Francii bude dále sílit tlak na přijetí radikálnějšího zákona, protože statistiky potvrzují pokračující vysokou nezaměstnanost, přestože HDP přestal klesat.

Mnohé z prvků solidární ekonomiky jsou již v zemi galského kohouta zavedeny, ale jako celek nemají právní, a hlavně zákonný rámec. Francouzská vláda si od podpory solidární ekonomiky slibuje zejména zvýšení zaměstnanosti, podporu soudržnosti regionů a zvýšení jejich ekonomické soběstačnosti. Jenže - velké podnikatelské skupiny už vyjádřily své znepokojení nad novým zákonem.

Pracující budou znát situaci podniku

A jaké jsou hlavní body návrhu zákona? Investoři budou moci držet v sociálním podniku i více než 50 % po dobu 7 let, ale většinové rozhodovací právo musí trvale patřit jeho zaměstnancům. Pracující podniku také zřejmě dostanou právo převzít zavřené, ale životaschopné filiálky podniků a provozovat je ve vlastní režii jako sociální podnik. Bankroty stojí každým rokem kolem 100-200 tisíc pracovních sil a solidární ekonomika může pomoci zastavit tento typ bankrotů. Uzákoní se také, aby pracující znali situaci podniku, který má více než 250 zaměstnanců. Podnikatel bude mít zákonnou povinnost upozornit zaměstnance 2 měsíce před zavřením podniku na jeho skutečnou situaci. Po vyhlášení úpadku by pracující měli mít možnost pokračovat v aktivitách podniku, a to v jakékoliv zákonné formě podnikání, kterou uznají za vhodnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …