Načo máme prezidenta, zaútočili Slováci na Prezidentský palác

10.02.2012 20:30

POHLED JINAM Slováci v pátek potřetí vyšli do ulic na protest proti údajné korupci v politice. Shromáždění v centru Bratislavy ale tentokráte přilákalo mnohem méně lidí než před týdnem, kdy pochod ulicemi metropole vyvrcholil potyčkou části demonstrantů s policii. Dnešní protest podpořili hackeři ze skupiny Anonymous, kteří vyřadili z provozu vybrané internetové stránky. Před Prezidentským palácem zasahovali těžkooděnci.

Načo máme prezidenta, zaútočili Slováci na Prezidentský palác
Foto: Youtube.cz
Popisek: Tisíce lidí v Bratislavě na demonstraci proti korupci politiků

Na bratislavském náměstí SNP se odpoledne sešlo odhadem více než tisíc lidí. Mnoho z nich si opět přineslo transparenty s nápisy kritizujícími stávající politiky. Na tribunu se kromě organizátorů postavili také umělci a novinář Tom Nicholson, jemuž soud minulý týden zakázal vydat knihu o korupci v slovenské politice. Na jeho obranu hackeři během demonstrace napadli weby ministerstva spravedlnosti a finanční skupiny Penta. Nicholson podle slovenského serveru Sme.sk údajně vůbec nechtěl vystoupit kvůli hlášené účasti extremistů na demonstraci, nakonec ale v doprovodu ochranky přečetl úryvky ze zmíněné knihy.

VIDEO: Nevoli Slováků se nevyhnul Úřad vlády

Petardy a křik před Prezidentským palácem

Kolem půl šesté byl počet demonstrantů zhruba na třech tisícovkách, které přišly i přes mrazivé počasí vyjádřit svou nevoli vůči korupci ve vysoké politice, informovala slovenská média. Organizátoři krátce před šestou hodinou demonstraci oficiálně ukončili, nicméně někteří protestující se poté v doprovodu policie vydali k Prezidentskému paláci. "Načo máme prezidenta," křičelo několik z nich, evidentně posílených alkoholem. Pár radikálnějších třáslo i oplocením a proto na místo vyrazili těžkooděnci. Ti se snažili zamezit agresivním výpadům celkově asi stovky radikálů před palácem, kteří hazéli na nádvoří petardy. Situace se obešla bez zranění či zatýkánílidí , jak tomu bylo při minulém masovém protestu v Bratislavě

Podle organizátorů budou protesty Gorila pokračovat, a to v neděli 19. února a přesunou se před bratislavské sídlo firmy Penta.

Korupčníci z Penty

Právě Penta čelí podezření, že v letech 2005 a 2006 uplácela politiky a úředníky výměnou za vliv na privatizaci a chod některých podniků. Na největší politickou korupci v historii země poukázal materiál pod názvem Gorila, jenž obsahuje hlavně přepisy odposlechů. Dokumenty pocházející údajně z dílny tajné služby se objevily na internetu koncem loňska. Penta obvinění odmítla, právníci jednoho ze spolumajitelů finanční skupiny rovněž zpochybnili stávající důkazy policie.

Organizátoři protestů požadují kromě vyšetření korupční aféry také zavedení většinového volebního systému nebo posílení významu referenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…