Schwarzenberg se dopouštěl amatérských přehmatů, říká Kmoníček. To se teď změní

20.07.2013 14:30

Nový ministr zahraničí Jan Kohout hodlá otevřít nové ambasády. Za jeho předchůdce se naopak několik zahraničních misí zavřelo, a to i v lokalitách, které jsou pro nás strategicky důležité. Hynek Kmoníček to označil za přehmaty na hranici čistého amatérismu, píší Novinky.cz.

Schwarzenberg se dopouštěl amatérských přehmatů, říká Kmoníček. To se teď změní
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Hlavním důvodem je rozvoj ekonomické diplomacie. „Hlavním kritériem případného znovuotevření či zřízení nových ambasád je potenciál pro obchod a ekonomickou spolupráci. Zvažujeme úřady v Barmě, Kataru, Kolumbii, Keni, Jemenu a navíc i v oblasti subsaharské Afriky. Limitem budou peníze. Posílení vízových úseků by mělo být dalším konkrétním krokem,“ řekl Kohout deníku Právo.

Ekonomická diplomacie je prioritou

Nečasova vláda počítala se vznikem velvyslanectví v Senegalu a na Srí Lance. Stát sice během působení Karla Schwarzenberga na resortu díky uzavření svých ambasád ušetřil desítky milionů korun, zpřetrhaly se však diplomatické vazby a v důsledku toho došlo k vážným hospodářským škodám. I proto je ekonomická diplomacie jednou z priorit prezidenta Miloše Zemana.

Ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček za to bývalého ministra silně kritizuje. „Například uzavření velvyslanectví v Kolumbii a Jemenu bylo hrubou ekonomickou chybou, zatímco uzavření zastupitelského úřadu v Keni, který spravoval takřka desítku dalších afrických států z Nairobi, jednoho ze tří sídelních míst OSN, bylo zahraničněpolitickým přehmatem na hranici čistého amatérismu,“ dodal Kmoníček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…