V nové smlouvě EU vadí diplomatům předvším role Evropské komise

20.01.2012 18:39

Nejproblematičtějším bodem chystané smlouvy států EU o fiskální odpovědnosti je pro českou diplomacii role Evropské komise v naplňování této mezivládní dohody a vztah smlouvy k základnímu unijnímu právu. ČR také usiluje o to, aby v případě podpisu smlouvy získala možnost zapojit se do summitů eurozóny, například jako pozorovatel. Vyplývá to z vyjádření diplomatů blízkých rozhovorům o smlouvě a podkladů ministerstva zahraničí pro vyjednávání.

V nové smlouvě  EU vadí diplomatům předvším role Evropské komise
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

"Je prostě problém, když úkolujete instituce, které patří 27 státům mezivládní smlouvou, kterou podepíše pouze 26 zemí či méně, a když se v takové smlouvě odvoláváte na unijní legislativu, ať už primární, či sekundární právo," řekl ČTK zdroj obeznámený s jednáním o smlouvě. Také z návrhu české pozice ke smlouvě, kterou ve středu schválila vláda, vyplývá, že diplomaté nemají příliš výhrady k obsahu dokumentu, ale spíše k jeho právní povaze a tomu, jak se projeví v rozhodování celé unie.

Jak donutit státy k rozpočtové disciplíně

Dosavadní návrhy smlouvy počítaly s tím, že by se její signatáři zavázali přijmout opatření připravené Evropskou komisí proti státu, který poruší pravidla o rozpočtové disciplíně, pokud nebude proti takovému návrhu kvalifikovaná většina z nich. Podle analýzy české diplomacie je sice žádoucí nutit státy EU k dodržování mantinelů pro rozpočtové schodky, problematické ale je vytvořit smlouvou hlasovací "kartel" pro rozhodování v EU.

Vyjasnit by se podle českých diplomatů mělo také to, zda budou mít členské státy automatickou povinnost obrátit se na Evropský soudní dvůr v případě, že Evropská komise prohlásí o některém ze států, že porušuje pravidla stanovená ve smlouvě.

Rozhodne až konečná verze

Vláda se ve středu dohodla na tom, že o podpisu smlouvy rozhodne až podle její konečné verze, vyjasnit chce některé její problematické pasáže. Text smlouvy nicméně zástupci států EU dále upravují a konečné slovo budou mít až lídři evropských států na summitu koncem ledna.

Server www.euobserver.com dnes uvedl, že podle nejnovější verze návrhu smlouvy bude pomoc státům EU ze záchranného fondu Evropského stabilizačního mechanismu od března příštího roku podmíněna tím, že země ratifikuje chystanou smlouvu o rozpočtové odpovědnosti. Po tlaku Polska a Švédska také návrh částečně vychází vstříc státům stojícím mimo eurozónu. Podle nové formulace totiž předseda summitu zemí eurozóny může na summit pozvat i nečleny eurozóny, aby mohli diskutovat o tématech související s prosazováním smlouvy, napsal server.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…