Bylo, nebylo… Rathova pohádka o zlém bakaláři Šnajdrovi z ODS

21.01.2011 20:02

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD, poslanec a středočeský hejtman David Rath opět přispěl do přihrádky literárních děl politiků. Jeho nejnovější spis se jmenuje Pohádka o doktorovi a bakaláři.

Bylo, nebylo… Rathova pohádka o zlém bakaláři Šnajdrovi z ODS

"Nesmírně emotivní výstup předvedl na zdravotnickém výboru pan bakalář Šnajdr. To je ten, co celou dnešní kaši spolu s Julínkem navařil a Heger ji má teď sníst," píše Rath v úvodu svého textu, který je celý zaměřený na aktuální situaci v českém zdravotnictví, jemuž hrozí možný kolaps spojený s odchodem necelých čtyř tisícovek lékařů.

"Pan bakalář se pustil zostra do lékařů. Nešetřil slovy o vyděračích, také o tom, že vláda nesmí ustoupit ani o píď nebo třeba, že takovým levičáckým nátlakovým metodám se nesmí ustupovat. Šetří se a basta! Kdo to nechápe, je vyvrhel," pokračuje Rath v kritice svého občansko-demokratického rivala. 

K TÉMATU:

"Jak jsem jeho křik poslouchal, tak jsem se ponořil do paměti o nějakých deset či třináct let zpět a o příběh jsem se pak podělil se členy zdravotního výboru. Ještě jako za šéfem lékařské komory ke mně přišel mladý prodejce léků firmy Pfizer. Byl v drahém obleku, přifrčel nablýskaným zahraničním vozem a mohl tehdy pobírat něco okolo šedesáti tisíc měsíčně. V těch dobách nebyl ani bakalářem. Hned jsem si jej srovnal se stejně starým lékařem z motolské kliniky. "

Stínový ministr za ČSSD vzpomíná, že v té době mohl mít onen lékař maximálně 20 tisíc měsíčně a do práce jezdil autobusem anebo na kole.  "O zahraničním autě, notebooku či zlaté služební platební kartě, za kterou by zval své přátele na obědy do drahých restaurací, si mohl nechat tak akorát zdát. Za těch více než deset let se poměry příliš nezměnily, jen osoby vyměnily své role. "


Typická reakce na Rathův text:


Vítězí prý byznys a úředníci, prohrávají pacienti a zdravotníci. "Nakonec i já," míní Rath, "už neřídím lékařskou komoru, ale jeden kraj a mám vrásky z toho, jak v našich nemocnicích zajistíme péči pro nemocné lidi, kteří situaci nezavinili, nejsou v drtivé většině žádní boháči a navíc mají strach, co s nimi bude. Kolegům lékařům bych vzkázal, že bych si přál, aby jak jim, tak sestrám daly pojišťovny víc a méně dávaly třeba farmaceutickým firmám."

David Rath tak pokračuje nejen v útocích na Marka Šnajdra, místopředsedu zdravotnického výboru, ale také v jeho označování nejnižším vysokoškolským stupněm. Právě na titul bakalář došlo mezi oběma politiky mnohokrát, naposledy pak na půdě České televize během Otázek Václava Moravce. Ty proběhly na konci října loňského roku a po několika Rathových výpadech moderátor dokonce požádal hejtmana Ratha, aby se krotil.

"Nebudeme tady řešit vaše tituly," snažil se tehdy oba protivníky zarazit Moravec, nicméně Rath jej okamžitě okřikl, že jindy žádá slušné chování a nyní tento projev bontonu odmítá.

Marek Šnajdr na adresu středočeského hejtmana stručně vzkázal, že "pan poslanec Rath nemá konkrétní recept, on jen opakuje stejné věty, které opakoval v roce 2005."

Rathův text umístěný na jeho oficiálním profilu na Facebooku ihned vyvolal řadu reakcí. Všechny pozitivní. Na stránkách názorového webu VašeVěc.cz si jej za dva dny přečetlo 271 čtenářů.  

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…