Démone s lidskou tváří, těš se! Odboráři a pacienti chtějí hlavu Hegera

21.03.2012 21:11

Až příští úterý ve 12.05 nastoupí při demonstraci svolané kvůli omezování dostupnosti zdravotní péče odboráři před ministerstvo zdravotnictví na Palackého náměstí, udělá proklínaný šéf tohoto resortu Leoš Heger z TOP 09 lépe, když nepůjde ven. Zuřící demonstranti, které posílí i přivezených 500 invalidů, totiž nebudou chtít nic menšího, než jeho hlavu. Ale to není všechno: svrhnout chtějí lidovým tlakem zespodu celou vládu.

Démone s lidskou tváří, těš se! Odboráři a pacienti chtějí hlavu Hegera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Olejár

Veřejnost s tímto tvrdým postupem ve středu seznámila senátorka za ČSSD a viceprezidentka Svazu pacientů Alena Gajdůšková a prezident tohoto sdružení Luboš Olejár. „Situace je horší, než byla za komunistů. Vláda pracuje v neprospěch obyvatelstva této země. Je třeba, aby si ministr Heger, ten démon s lidskou tváří, už konečně uvědomil, že navrhovaný zákon je hrůzný,“ vystoupil nebývale ostře Olejár.

Nebyl ale ve své válečné rétorice sám. „Ministr Heger je velmi nekomunikativní, neodpoví dokonce ani mně, senátorce, ačkoliv mám na jeho odpovědi ze zákona nárok. Je to arogance moci jak před rokem 1989. Myslí si, že on a vláda mohou všechno. My, občané, ale tuto vládu přinutíme k demisi. Apelujeme na lidi, aby se už nedali,“ horlila hned za Olejárem senátorka Gajdůšková. Senátorka také obvinila Hegera z porušování Ústavy České republiky, konkrétně Listiny lidských práv a svobod. „Heger vyprazdňuje ústavu. Nový zákon má i ústavní dopady. Podle ústavy máme nárok na bezplatné zdravotnictví. A jaká je skutečnost? Češi si platí zdravotní pojištění- a co za to mají? Zdarma nebo aspoň levné léky? Ne. Dostupnou léčbu? Ne. Pomůcky? Také ne. Vždyť jenom ty léky jsou v České republice jedny z nejdražších v celé Evropě! Naše platy jsou ovšem jen třetinové podle průměru EU,“ vypočítala porušení nejvyššího zákona českého státu ústavní činitelka Gajdůšková.

Hrr na ně!

Jako první krok k tomuto počinu chtějí Svaz pacientů ČR, Národní rada osob se zdravotním postižením a odborové svazy dopraváků, zdravotnictví a sociální péče, Lékařský odborový klub a Rada seniorů svolat na 27. března demonstraci před Hegerův úřad. Symbolicky má začít přesně v 12.05 jako důkaz toho, že krize ve zdravotnictví je už pět minut po dvanácté. Na protest chtějí odboráři dovést ministrovi přímo na oči půl tisíce invalidů- to aby věděl, na koho (kromě důchodců) tyto tvrdé změny ve zdravotnictví dopadnou. „Bohužel, pacienty z ARO a JIP přivést s sebou nemůžeme,“ posteskl si Olejár.

„Demonstrace je určená proti ministrům Hegerovi, Drábkovi a Kalouskovi a vůbec proti celé ultrapravicové vládě. Proti jejich nehumánní zdravotnické, důchodové i daňové zbídačující reformě. Žádáme okamžité zastavení všech reformních kroků, zejména pak ve zdravotnictví, které těžce dopadnou na občany a pacienty, zrušení poplatků, které jen omezují sociálně slabým dostupnost zdravotní péče a způsobují jen ekonomické a sociální škody občanům. Chceme okamžitě zrušit stávající systém exekucí za nezaplacené poplatky u lékaře, kdy během jednoho dne vznikne z 30 korun 7000 korun. Žádáme okamžité zastavení církevních restitucí, uzákonění obecného referenda a definitivní odmítnutí podpisu na smlouvě ACTA, která zavádí cenzuru na internetu, což se týká i pacientů. A hlavně požadujeme demisi vlády a vyhlášení nových voleb,“ hřímala Gajdůšková.

Hrozí skrytá privatizace a rušení nemocnic?

Olejárovi i Gajdůškové také vadí plánované změny o stanovení dojezdových dob a lhůt pro časovou dostupnost plánované péče a lékařských zákroků. Ty mají platit už od 1. dubna, jsou mnohdy zcela drakonické a podle Gajdůškové pacienty poškozující. „Čekací lhůta například na vyšetření mamografem v délce dvou měsíců může znamenat i odsouzení pacientky k smrti,“ varuje Gajdůšková. Upozornila také na to, že v nařízení vlády se počítá s tím, že v rámci prodloužení doby dostupnosti lékařské péče se počítá až s dvouhodinovou lhůtou dojezdu. „V takovém případě by ale pro celou Českou republiku stačily dvě nemocnice, jedna v Praze a druhá v Brně,“ dodala Gajdůšková.

„Pokud se tedy pojišťovny kvůli svému šetření rozhodnou, že pro obyvatele lounského okresu, kde je 130 obcí, bude jediný lékař až v Praze, všichni, důchodci, osmdesátileté babičky, invalidé a lidé bez vlastního auta, se budou muset nějak dostat až do Prahy. Víc jak 50 kilometrů daleko,“ dodal praktický případ dopadů Hegerových novot na obyčejné lidi Olejár.

Druhý viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek také upozornil na to, že už také nemá platit to, že zdravotní pojišťovny proplácejí léky pro děti, vyzkoušené před tím na dospělých. Varoval také před podle něj skrytou snahou o privatizaci nemocnice na Homolce pod rouškou jejího převzetí hlavním městem Prahou.

Jez nebo se léči. Nebo umři

Olejár také upozornil na dopad další změny v poskytování zdravotní péče pro nízkorozpočtové skupiny obyvatelstva. „Dohodne-li se lékař s pacientem na léčbě a teprve pak pacient zjistí třeba to, že nemá na léky, může lékař pacientovi říci, tady si vezměte svoji dokumentaci a běžte si, kam chcete. Problém je v tom, že dnes ani lékaři a už vůbec ne pacienti se nemají šanci vyznat v cenách léků. Ty se neustále mění,“ popsal problém Olejár. Už nyní tak podle něj v praxi dochází k příkladům, kdy chudí lidé nemají šanci se ke svým životně potřebným lékům dostat. Prostě se musí rozhodnout, zda zemřou hlady nebo budou mít své léky. Nebudeme tak v Evropě, ve 3. tisíciletí, ale staneme se rozvojovou zemí,“ prohlásil rozrušený Olejár. „S jedním takovým případem nás před 12 dny seznámil čtenář našeho webu z Mostu. Setkal se v lékárně s důchodkyní, která měla za své léky zaplatit 1980 korun. Ta paní zůstala celá jako opařená a pak se rozplakala. Řekla, že tolik nemá a šla pryč. Když na ni lékárnice volala, že ty léky opravdu potřebuje, odpověděla jí, k čemu jí tyto léky budou, když jí pak nezbudou peníze na jídlo. Když odešla, zůstala podle čtenáře ze severních Čech celá lékárna ztichlá, jako opařená. Stydím se za naši vládu a vůbec nejsem hrdý na to, že jsme Čech. Kde to jsme! To už je řízená genocida seniorů,“ ocitoval z mailu dopisovatele Svazu pacientů Olejár.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…