Olejár s Cikrtem v ostré při. Kvůli nápadům některých stran. Co je čílí nejvíc?

11.09.2013 20:20

Jako nesmyslné označil prezident Svazu pacientů Luboš Olejár nápady TOP 09 a Strany zelených kolem zdraví lidí. Zatímco topka navrhuje poskytovat bonusy nekuřákům, abstinentům či lidem, kteří jedí zdravě, zelení naopak chtějí vyšší zdanění potravin s vysokým obsahem cukru a živočišných tuků. „Že se nestydí tohle nabízet a jít s tím na trh,“ zlobí se ale Olejár.

Olejár s Cikrtem v ostré při. Kvůli nápadům některých stran. Co je čílí nejvíc?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Olejár

„TOP 09 chce bonusy pro nekuřáky“, zní titulek článku deníku Právo. List zde referuje, že topkaři by chtěli lidem dávat za odpovědný přístup ke svému zdraví bonusy. Důraz má být kladen na předcházení velkých zdravotních rizik, jako jsou kouření, konzumace alkoholu či přejídání, které vede k obezitě. Zdravotní pojišťovny by proto měly dávat lidem, co žijí zdravě, bonusy.

Strana zelených by naopak ráda zavedla daň z hnojiv nebo ze škodlivých potravin, které mají vysoký obsah rafinovaného cukru a živočišných tuků. Podobně prý smýšlí i jiné levicové strany v mnoha dalších zemích EU.

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Podle předsedy Zelených Ondřeje Lišky je to prý spravedlivý návrh. Vyšší zdanění „škodlivých" potravin má vést podle něj k jejich nižší spotřebě a následně k lepšímu zdraví populace, snížení nemocnosti a snížení výdajů ve zdravotnictví.

Zákaz prodeje sladkostí ve školách

„Proč by měli nést náklady nezodpovědného chování jednoho člověka všichni ostatní?" otázal se nedávno Liška. Jeho strana pak na webové stránce upřesňuje, že zdanění může jít ruku v ruce s organizačními opatřeními, jako je například zákaz prodeje sladkostí přímo ve školách nebo omezení spotřeby tučných jídel ve školních jídelnách.

„Naším hlavním programem je však osvěta a motivační programy pro zdravou výživu,“ uvádí na webové stránce Strany zelených Jiří Urban, konzultant SZ pro otázky zemědělství a potravinářství.

Návrhům zejména zelených se ale vysmívají jak bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, tak i prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Olejár: Budeme jíst kořínky, nebo jak?

„Jestli to Strana zelených dělá pro vegetariány, tak možná, že pár promile občanů bude na to slyšet. Ale to jsou takové nesmysly, obdobně jako jsou nesmyslné návrhy od TOP 09,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Olejár.

Podle něj již Miroslav Kalousek jako ministr financí zatížil potraviny patnáctiprocentní daní z pěti. „Už tady se zachoval jako sprosťák a teď lidem ještě bude nabízet nějaké zvýhodnění? A co těm lidem dá? Kořínky? Tam je to ale bez rozdílu zvýšení daní... Kalouskovi nevěříme ani nos mezi očima a to je celé, co na to mohu říci. Proto se nám ani nevyplatí, jako voličům, číst Kalouskův program. Jak se řekne Kalousek a Schwarzenberg, tak nic nebrat,“ rozlítil se dále Olejár.

„Zelení pak mluví rovnou o zvyšování daní. Ale ať se nejdříve omluví lidem za to, co jim provedli, když byli s Topolánkem ve vládě - mám na mysli ten ´Topolánkův batoh´,“ řekl dále rozlobený šéf Svazu pacientů.

Asi příště potrestáme ty, co jsou ošklivé

„To víte, že to je nesmysl! Někdo může jíst tuky a vepřové stále a někdo ho nemůže vůbec, záleží to prostě na konstelaci člověka, na jeho biologické stavbě. Jsou to dědičné záležitosti.... Pár ženských je pěkných, tak příště potrestáme ty, co jsou ošklivé, nebo co?“ namítl ještě Olejár s tím, že TOP 09 a Strana zelených jsou navíc strany, co už lidi zklamaly.

„Jsem rozzlobený na ty partaje, že se nestydí tohle nabízet a jít s tím na trh, protože my budeme dávat velké doporučení nepodporovat ty strany, které tady už historicky zklamaly a šly naopak proti lidem,“ dodal k tomu Olejár.

I když i podle Tomáše Cikrta, bývalého mluvčího exministra Tomáše Julínka, jsou návrhy zelených „nesmysly“, naopak na bonusy pěje chválu.

Cikrt: Bonusy ano! Chtěl je už Julínek

„Bonusy, které by realizovaly pojišťovny, jsou rozumným návrhem. Jenže tento návrh měl kdysi v reformě i exministr zdravotnictví Julínek. Bonusy jsou rozumná věc v každém případě. Ale záleží na tom, jak je nastaví samy pojišťovny ve stávajícím systému. Je to spíše kosmetická změna, ale určitě dobrá,“ poznamenal Cikrt k bonusům.

„Tomáš Julínek chtěl změnit prostředí, v němž zdravotní pojišťovny pracovaly a bonusy jsou jednou z mnoha věcí, které mohou zavádět v rámci svých uvolněných pravomocí. Jde o to, že samy pojišťovny by mohly přicházet s takovými návrhy, v nichž by usilovaly o klienta, a chtěly by, aby se choval zdravě, což by bylo zároveň i výhodné pro obě dvě strany. Vždy je totiž dražší léčit následky nějakého špatného zdravotního chování, než to, že člověk o sebe a své zdraví začne dbát. Lepší je dát mu na to peníze a motivovat ho, neboť to celkově přijde pojišťovny levněji. Julínek předkládal tento návrh logicky vyplývající z toho, že se změní systém u pojišťoven,“ informoval dále ParlamentníListy.cz Cikrt.

Malusy ne...

Zdůraznil ale, že naopak Julínek nikdy nenavrhoval tzv. malusy, i když se mu to často podsouvá.

„Když je člověk nemocný, tak ho ještě ztrestáme? A kdo je vinen za svou nemoc? Bonusy jsou naproti tomu pozitivní a vedou ke změně chování lidí. U malusů jde o to, že třeba kouříš, jsi tlustý, tak tě za to potrestáme a budeš mít dražší pojištění. Ale to není dobrá věc a nevede ani ke změně chování. Ale k bonusům se člověk aktivně přihlásí sám a záleží jen na tom, jak jsou  nastavené – buď nějakou finanční výhodou, nebo lepším přístupem,“ řekl Cikrt.

Zelení ale podle něj svým návrhem „zdanit škodlivé potraviny“ prý jen potvrzují, že jsou levicovou stranou.

„Já osobně nejsem příznivec zvyšování daní a to jakýchkoliv. Navíc tohle ani vlastně nevede ke změně chování jedlíků. Jenom to vede ke spekulacím, co je dobré a co je špatné, což v důsledku může vést až k různým podvodům. Navíc by to byla i složitá administrativní věc, která by jenom stát zatížila a ani nevedla k žádnému velkému vylepšení zdraví lidí. Šlo by jen o to, vybrat víc peněz od lidí, takže se mi tento návrh nelíbí vůbec,“ dodal Cikrt.

Julínek nezvýšil odvody za státní pojištěnce a ještě lidi potrestal

„Cikrtové a Julínkové nám tady už zavařili dost a nadělali navíc i hodně dluhů namísto toho, aby dobře spravovali systém zdravotního pojištění, který prostě zničili. Ať řekne Cikrt proč Julínek snížil odvod za státní pojištěnce o deset korun, místo toho, aby jej zvednul! Ať nám tady nevykládá blbosti... Šedesát procent obyvatel je na dávkách, to znamená na státní podpoře, a má být za ně odváděn příspěvek od státu. Julínek ale namísto toho, aby to dal do latě, tak ještě potrestal lidi, co jsou nemocní a jdou k lékaři, zdravotnickými regulačními poplatky,“ zahřímal ke slovům Cikrta šéf Svazu pacientů Olejár.

„Svaz pacientů České republiky se určitě nebude zabývat návrhy pravicových stran, které to tady celé podělaly, lidi ožebračily a výsledkem je, že mají nyní hluboko do kapsy a ještě mají na krku exekuce za to, že náhodou nezaplatili třicet korun či zapomněli zaplatit složenku z nemocnice s fakturou. Nepodporujeme jejich programy, protože jsou lživé,“ dodal Olejár k oběma návrhům.

V Dánsku daň za tučné potraviny byla, ale jen rok

Problémy s nadváhou má více než 1,6 miliardy lidí na celé planetě. Češi nejsou žádnou výjimkou; více než polovina se potýká s nadváhou a obezitou. Na pomyslném žebříčku obezity se celosvětově jako první drží USA. Dohání je Anglie, Řecko, Portugalsko, Izrael, Irsko a Dánsko.

Právě v Dánsku byla v roce 2010 uvalena „daň z tuku v potravinách“. Měla lidi motivovat k nákupu zdravějších potravin. Daň byla uvalena na cukrovinky, čokoládu, zmrzlinu a sladké limonády. Dlouho ale v této zemi nevydržela – po roce byla zrušena, neboť Dánové si pro tučné potraviny začali jezdit do zahraničí.

Za rok prostřednictvím této daně do státní kasy Dánska ale přiteklo zhruba 380 milionů dánských korun, tedy asi 1,2 miliardy korun českých. Zdanění ovšem prý zvýšilo náklady výrobců zhruba o 25 procent.

Tento typ zdanění přitom odsuzují i evropští potravináři. „Pokud se zavádí taková daňová opatření, mělo by být podrobně vědecky posouzeno, zda to skutečně bude mít účinek. Diskriminační daně jsou tupé nástroje, neboť postihují všechny spotřebitele, a to bez ohledu na jejich životní styl, zdravotní stav nebo skladbu jejich stravy,“ tvrdí Evropská konfederace potravinářského průmyslu.

Potravinářská komora České republiky je dokonce toho názoru, že daň z tučných potravin nefunguje vůbec a tak ani nemá žádný smysl ji zavádět.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…