Lidé vyfasují košťata. Drábek chce zavést feudální robotu, děsí se komunista

19.10.2011 10:48

Veřejně prospěšné práce a záměr ministerstva práce a sociálních věcí, aby se jim věnovalo stále více nezaměstnaných je hojně diskutované téma nejen ve vysoké politice, ale i napříč kraji.„S organizováním a prováděním veřejně prospěšných prací máme jako obec bohaté zkušenosti, a proto si myslím, že nám předmětný návrh MPSV nezpůsobí žádné mimořádné komplikace," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Pavol Lukša, starosta obce Čeladná a poslanec parlamentu ČR za TOP 09 a dodal: „Máme v obci dostatek práce, kterou je možné v tomto režimu provádět. Jsou to například veškeré úklidové práce včetně uklízení sněhu v zimních měsících, kosení trávy na veřejných prostranstvích a podél místních komunikací, pomocné práce při údržbě a opravách obecního majetku apod."

 Lidé vyfasují košťata. Drábek chce zavést feudální robotu, děsí se komunista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

 Zatímco však Lukša drží štangli svému stranickému ministrovi, v ostatních městech a obcích Moravskoslezského kraje je situace zcela jiná.

Více o dění v Moravskoslezském kraji ZDE

Starostka obce Velká Polom Ludmila Bubeníková přiznala, že lidi na VPP vůbec nevyužívají: „My máme své stálé a moc šikovné zaměstnance, kteří problémy v obci zvládají. K tomuto závěru jsme dospěli po nepříliš dobrých zkušenostech s lidmi z pracovního úřadu. Starosti s nimi nám ubíraly spoustu energie, organizování jejich práce zabrala místostarostovi kus jeho pracovní kapacity a výsledek nestál za to," sdělila Bubeníková.

Studenti se hodí. Na sekání trávy

 V létě berou studenty na brigády zejména na sečení trávy, nátěry. „V zimě bychom možná využili nabídky na úklid sněhu, pokud by přišla sněhová kalamita jako například v roce 2006. Tehdy jsme ale měli obrovský problém někoho získat."

V Karviné sice oba druhy prací využívají, ovšem představa ministerstva zaměstnat lidi po dvou měsících evidence jim připadá zcela nereálná.

Drábkovy reformy v praxi: Práce není

 „Nemáme dost práce pro dva tisíce lidí, kterých by se to eventuelně dotklo. Dnes máme na veřejné službě asi 300 lidí. Jsou to prakticky všichni, kteří chtějí pracovat (a mohou). Ne každý, kdo bere dávky, je ochoten se zapojit, resp. některým to nedovolí zdravotní stav. My jsme nabídli práci všem, kdo chtějí. Výsledek je asi 300 lidí a stále se ty počty mění řádově o desítky dolů nebo nahoru, protože jsou i tací, kteří to ,,zkusí" a utečou hned první den. Veřejně prospěšné práce jsou práce za základní mzdu po dobu maximálně půl roku. Tu mzdu hradí stát. Tady máme pro potřeby města vždy jednu skupinu okolo 30 lidí - většinou v zimě na úklid sněhu. Technické služby také využívají těchto VPP. Na Karvinsku je vysoká nezaměstnanost a zaměstnat po dvou měsících v evidenci ÚP všechny buď na VS, nebo na VPP, je tady celkem nerealizovatelné," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí města Karviná Šárka Swiderová. Podle jejich slov si pan ministr zřejmě plete veřejnou službu a veřejně prospěšné práce. „Alespoň tak to vyznělo v televizním rozhovoru," řekla Swiderová a dodala: „V Karviné je skoro 6 000 nezaměstnaných a dávku v hmotné nouzi bere 3 200 lidí. Přenést povinnost zaměstnat tyto lidi na obec není možné, my tolik pracovních možností opravdu nemáme."

Jako za Marie Terezie...

Josef Babka, předseda klubu KSČM v zastupitelstvech MSK a SMO z Ostrava v zásadě proti veřejně prospěšným pracím pro potřeby nezaměstnaných nic nenamítá. „S čím nelze souhlasit je plošné zavedení bez ohledu na věk, vzdělání, zdravotní stav a další. Rovněž lhůta dvou měsíců pro zajištění jiného zaměstnání je zcela nedostatečná a reforma orgánů pro zprostředkování práce, tak jak je navržena ministrem Drábkem jde proti systému rychlé náhrady za ztracené zaměstnání. Ne zcela jasná je i otázka finančního zabezpečení veřejně prospěšných prací prostřednictvím měst a obcí. Ty totiž bez výrazné podpory státu, státního rozpočtu, nebudou schopny občany postižené nezaměstnaností do veřejně prospěšných prací zapojit. Je zapotřebí rovněž zdůraznit, že dosud pracující si "dopředu" hradí příspěvek na situaci, kdy bez svého zavinění přijde o práci a "stát" mu nabízí pouhé dva měsíce částečné ochrany a pak nastupuje administrativní krok, který silně připomíná období feudální roboty," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Josef Babka.

Více o zaměstnanosti ZDE

Institut Veřejně prospěšných prací i Veřejné služby v současné době využívá podle starosty Petra Ryse (Bruntál 2010) také město Bruntál a je pro ně přínosná. Situace je však podle jeho slov hodně nejasná. „K dnešnímu dni není stanoven přesný postup platný od příštího roku, což znamená, že nejsme schopni relevantně posoudit, zda nový systém bude lepší něž současný," uvedl starosta.

Po 30 letech v práci vyfasuje koště

Hana Nováková z Havířova je však na ministra Drábka hodně naštvaná. „Mám poctivě odpracováno 30 let. Nikdy jsem nebyla bez práce, vždy jsem se snažila okamžitě si něco najít, z něčeho jsem přece musela živit děcka. Už z tohoto důvodu jsem si nikdy nemohla válet šunky na sociálních dávkách. A můj život byl skutečně hodně tvrdý. Ale teď abych se bála přijít o práci, protože po dvou měsících, kdy ani nevyužiji toho, co jsem do státu nastrkala, vyfasuji koště a zelenou vestu a vyženou mne do ulic. A co potom budou dělat s těmi, kteří si bezstarostně žijí skoro dvacet-třicet let na dávkách? Kde je nějaká spravedlnost?" děsí se žena, jíž Drábkovy reformy zřejmě zasadí kudlu do zad.

Více čtěte:

Foto: Hans Štembera 

reklama

autor: Anna Vidiševská

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…