Antimonopolní úřad rozhodl o pozastavení obřího tendru Lesů ČR

25.10.2011 11:51

Státní podnik Lesy ČR nesmí nyní jednat s vítězi tendru na práce v lesích po roce 2012. Antimonopolní úřad dokonce vydal předběžné opatření, což jinak činí jen v případech, kdy existuje vážné podezření, že posuzovaný tendr nebyl v pořádku. Celkový objem zakázek činí 7,6 miliardy korun.

Antimonopolní úřad rozhodl o pozastavení obřího tendru Lesů ČR

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pozastavil tendr státního podniku Lesy ČR na práce v lesích po roce 2012. Dokonce vydal i předběžné opatření, což obvykle dělá jen v případech, kdy existuje vážné podezření, že posuzovaný tendr nebyl v pořádku. Podnik Lesy ČR nemůže s vítězi tendru, v němž šlo celkem o 7,6 miliard korun, uzavřít smlouvy.

Podle neoficiálních výsledků tendru měl největší díl zakázek připadnout společnosti Less & Forest, která dala nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich. Firma ale přiznala, že nepočítá s tím, že by pracovala na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu.

Vítězové považují pozastavení jen za krátkodobé zdržení

Zatímco nedávno odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa byl přesvědčen, že soutěž proběhla v pořádku, tak jeho nástupce v čele resortu Petr Bendl vyjádřil hned po nástupu do úřadu své pochybnosti a dokonce prohlásil, že je připraven soutěž zrušit, pokud se ukáže, že neproběhla regulérně.

Předseda představenstva holdingu Less Jan Mičánek se domnívá, že pozastavení tendru bude třeba jen otázkou týdne a žádný zákonný důvod pro zrušení tendru neexistuje. „Myslím si - ale to je skutečně moje domněnka - že to je jenom z jejich strany lhůta na přezkoumání té věci," vysvětluje si Mičánek verdikt ÚOHS.

K věci:

Vítězem obřího tendru Lesů ČR je společnost Less & Forest

Z tendru v Lesích ČR vznikne monopol, říká předseda dozorčí rady 

Bendl možná zruší tendr v Lesích ČR, který Fuksa obhajoval 

Foto: compet.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…