Bublan k "trafice" pro Johna: Výbor pracuje dobře, nechal bych ho

20.08.2011 22:10

Sloučení sněmovních výborů a omezení placených funkcí v rámci úspor prosazovali poslanci Věcí veřejných. Nyní však kvůli aktuální politické situaci a pod tíhou kompromisů horko těžko hledají místo pro svého předsedu Radka Johna, který se po odchodu s postu ministra vnitra stal řadovým poslancem.

Bublan k "trafice" pro Johna: Výbor pracuje dobře, nechal bych ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Tato funkce pro něj však není dostatečně důstojná, proto se pro něj již více než měsíc plánuje předsednictví ve sněmovním bezpečnostním výboru.

Tento výbor byl ale při novém volebním období sloučen společně s výborem na obranu. Opozice tehdy marně argumentovala neefektivností a nezvládnutelností agendy 30členného tělesa.

"Tuším, že někdy v zimě někdo z koalice navrhl na zasedání našeho výboru jeho opětovné rozdělení, ale zamítlo se to. My jsme si aspoň vydupali 6 podvýborů, které pracují poměrně dobře. V tomto volebním období už bych ponechal výbor tak, jak je," komentoval pro ParlamentníListy.cz jeho předseda František Bublan (ČSSD).

Právě on by měl rozdělením o funkci předsedy přijít. Výboru na obranu by měl šéfovat Jan Vidím (ODS) a Výboru pro bezpečnost právě Radek John. Bublanovi, resp. opozici by mělo být nabídnuto předsednictví v komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. "To taky nebude žádnej med," reagoval s úsměvem Bublan na eventualitu.

Jsme v limitu

Kolování jména John v souvislosti s bezpečnostním výborem nepřímo potvrdil i Petr Gazdík (TOP 09). "Je pravdou, že pan John je předseda koaliční politické strany a měl by mít důstojnou pozici odpovídající předsedovi koaliční strany," poznamenal v sobotu pro Právo předseda poslaneckého klubu TOP 09 Gazdík.

A právě předsedové poslaneckých klubů by měli mít hlavní slovo. "Je to celé na nich. Já o připravovaném štěpení vím, ale oficiálně se o tom ještě nejednalo," odpověděl pro ParlamentníListy.cz následně člen VOB Viktor Paggio (VV). Poslanec na otázku - proč, když jeho strana vehementně prosazovala sloučení výboru zpočátku volebního období, nyní tíhne ke štěpení - odpověděl: "Myslím, že je to pořád v limitu, nám se jednalo převážně o omezení placených funkcí, ale ty se i přes nově vzniklé funkce výrazně zredukovaly," uvedl Paggio, který by rád po rozdělení zůstal v bezpečnostním výboru a zabýval se kybernetickou bezpečností.

Poměrné zastoupení padne

Pokud koalice chystaný tah i přes nevůli opozice prosadí, stanou se véčkaři klubem s největším počtem předsednických funkcí v komoře na počet poslanců. Zásada poměrného zastoupení přestane platit. Právě podle ní se na začátku volebního období funkce ve sněmovně přerozdělují. Pokud Věci veřejné obsadí po odchodu Karolíny Peake do protikorupčního úřadu opětovně i ústavně právní výbor, budou mít VV čtyři předsedy výborů. ODS s 53 poslanci bude šéfovat sedmi výborům, TOP 09 s 41 poslanci zůstanou tři.

Související: Našla se trafika pro Johna. Vezmou ji ČSSD


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…