ČSSD chce zesměšnit Haška. Známe její plán

30.08.2011 12:31

Situace v ČSSD není zrovna ideální. Předseda a první místopředseda se v mnoha věcech nemohou shodnout. Bohuslav Sobotka vyčetl Michalu Haškovi jeho podporu Straně práv občanů – Zemanovci v případě přímé volby prezidenta. Ale to byl jen začátek – Sobotka Haškovi vyčítá i to, že ignoruje Jiřího Paroubka. Hašek proto přišel s tím, že se s bývalým prvním mužem sociální demokracie pokusí navázat kontakt a udržet jej v lůně strany. Úkol je to nelehký a možná pro Haška i nebezpečný.

ČSSD chce zesměšnit Haška. Známe její plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek hovoří na sjezdu ČSSD

„Co se týká Jiřího Paroubka, pokud se Slávkovi nedaří, rád mu pomohu s dalšími lidmi, zvolenými na sjezdu, tuto věc vyřešit. I přes útoky Jiřího a jeho ženy Petry na mě, cítím velkou spoluzodpovědnost za ČSSD a její budoucnost," řekl Hašek pro ParlamentníListy.cz.

"Jiří Paroubek si zřejmě nevšiml, že už rok není na základě vlastního rozhodnutí předsedou ČSSD a zjevně se s tím dosud vnitřně nevyrovnal. Vedení si nenechá od nikoho diktovat, bude striktně dodržovat programové dokumenty a závazky ČSSD. To budeme vyžadovat po všech členech bez výjimky, včetně poslance Paroubka," dodal 1. místopředseda s dodatkem, že nepovažuje Paroubkovo setrvání v ČSSD za nejdůležitější věc pod sluncem.


Související:


Rath nechápe

Vlivný místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který je blízkým spojencem Michala Haška, se záležitostí nijak zvlášť neznepokojuje. Vždy dobře naladěný a usměvavý politik řekl pro ParlamentníListy.cz, že „jde jen o takové drobné stranické kočkování".

Vztahy Jiřího Paroubka a Michala Haška nejsou ideální už delší dobu. Paroubek však setkání s Haškem neodmítá. „Rád se sejdu a pohovořím s každým, tedy i s mým bývalým blízkým spolupracovníkem Michalem Haškem," komentoval pro redakci Paroubek, který je do 4. září s rodinou na dovolené ve Francii.

Středočeský hejtman David Rath je překvapen a vůbec se mu současný stav nelíbí. „Nerozumím tomu. Měli bychom být jednotní a podporovat svého předsedu. Vzájemné útoky jen nahrávají pravici," nabádá Rath.

Past na Haška?

Objevují se však i hlasy, že Hašek by mohl na situaci doplatit a že se jedná o předem dohodnutou past. „Někteří tvrdí, že vystoupením Jiřího Paroubka ze strany dojde k oslabení ČSSD. Nynější slovní přestřelku dvou nejvyšších stranických představitelů vnímám jako snahu o to, komu zůstane odpovědnost za tento krok. Menší emoce chápu, minulý týden bylo opravdu horko," sdělil svůj názor ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD a brněnský primátor Roman Onderka. Je jasné, že kdyby se stal Hašek hlavním vyjednavačem ohledně udržení Jiřího Paroubka ve straně, v případě neúspěchu by měl z ostudy kabát a předseda Sobotka by zůstal čistý. Že si je právě tohoto šéf ČSSD vědom, prozradil redakci mimo záznam i zdroj blízký vedení strany.

Sobotka trochu viní Haška, že nedokáže najít s Paroubkem společnou řeč. „Požádal jsem Michala, aby se co nejdříve sešel s Jiřím Paroubkem a požádal ho, aby netříštil síly na levici a nezakládal novou politickou stranu. Sám jsem to již učinil v minulých dnech. Myslím, že Jiří Paroubek mimo jiné těžce nese, že s ním Michal přestal po volbách zcela komunikovat, ačkoliv v minulých letech patřil k jeho nejbližším spolupracovníkům. Jsem přesvědčen, že i narovnání vztahu Hašek - Paroubek může udržet expředsedu v ČSSD," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Sobotka.


Odchod zatím není jistý

Odchod Jiřího Paroubka z ČSSD ještě zdaleka není jistý. Jeho přestup do České strany národně socialistické 2005, o kterém se mluví jako o hotové věci, zdaleka není definitivní. Bývalý předseda sociální demokracie a expremiér řekl pro ParlamentníListy.cz, že za určitých podmínek v oranžové straně zůstane. A uvedl, za jakých podmínek stranu neopustí. Zdůraznil také, že špičky ČSSD mají na rozhodnutí jen několik týdnů.

„Vedení musí zaručit pokračování praxe presumpce viny dle stanov ČSSD a zajistit nesmlouvavý přístup ke korupčníkům a nevysvětlitelně nabytým majetkům, příkladem je třeba moravsko-slezský hejtman Palas. Musí se postavit otevřeně a tvrdě proti výrokům velebícím hromadné vrahy, tady mám na mysli Foldynu v případě Mladiče a také proti všem dožadujícím se omluvy sudetským Němcům. Také by muselo dojít k přeregistraci členů v Ústeckém kraji, kde je 300 až 400 černých duší, možná i více. Bez nich by ztratili svou politickou pozici Houska a Fišera a těžko by se z tím smiřoval na ně navázaný Hašek. Mají na to několik týdnů," představil podmínky, jež by mělo vedení strany splnit.

Související:


Paroubkovi předseda Sobotka nabízí kandidaturu do Senátu, nebo místo lídra na kandidátce ČSSD do Evropského parlamentu. V zákulisí se hovoří i o místě stínového ministra financí.

Paroubek rozhodně netrvá na tom, že by byl jednoznačně rozhodnut ČSSD definitivně opustit. Sice se podílí na přípravě programu ČSNS 2005, ale spíš jim prý jen tak nahlíží přes rameno, jak sám řekl redakci.

O tom, jak vše kolem Jiřího Paroubka dopadne, by mohlo být jasno už v září, kdy by měl expředseda ČSSD oznámit, zda zůstává ve straně či symbol oranžové růže vymění za jiný.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…