Česká delegace v čele s Klausem míří do Polska

18.04.2010 8:31

Uctít oběti leteckého neštěstí a vzdát hold prezidentu Kaczyńskému, který při něm také zahynul, míří Klaus, Fischer a Duka.

Česká delegace v čele s Klausem míří do Polska

Prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer, pražský arcibiskup Dominik Duka a další zástupci České republiky odjeli do Polska na pohřeb tamějšího prezidenta Lecha Kaczyńského, který tragicky zahynul při letecké havárii.

Klaus, Fischer i Duka se na pohřeb dopraví vlakem, vyjeli běžným spojem z pražského hlavního nádraží krátce po šesté hodině.

Místo letadla vlak 

"Je to veliký smutek a dnes vyvrcholí," sdělill prezident před cestou. Vlak prý coby způsob dopravy zvolil proto, že letadaa kvůli sopečnému mraku nelétají.


Lech Kaczyński i jeho žena Marie, která při katastrofě také zahynula, budou pohřeni v kryptě krakovského královského hradu Wavel vedle polských králů a dalších významných osobností polských dějin. 

Polský letecký speciál havaroval minulou sobotu, když přepravoval téměř sto reprezentantů polského státu či armády na připomínku masakru v Katyni, kde byly v roce 1940 zavražděny tisíce polských osob. 

Symbolika Katyně 

"Protože jedu jako osoba duchovní, je to modlitba, kterou budu doprovázet oběti této katastrofy i se vzpomínkou na ty oběti v Katyni, které tak dlouho byly utajovány, a to tím způsobem, který by se neměl opakovat," uvedl Duka. 

Úctu obětem leteckého neštěstí vyjádřilo Česko vyhlášením víkendových dnů za dny smutku a také sobotní minutou ticha. Ve Varšavě se právě v sobotu konala smuteční tryzna.

Více čtěte:

Ke Kaczyńskému jsem měl nejblíž ze všech státníků, říká Klaus 

Foto: mediafax 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…