Dále od hradu dále, volá Mendelova univerzita s podporou soudu

31.08.2011 14:59

Spor jako ze středověku. Ten už léta zaměstnává krajské úředníky Jihomoravského kraje a v poslední době i soudy. Provozovatel zříceniny Nový hrad na Blanensku se nemíní totiž dohodnout s Mendelovou univerzitou v Brně a jejím školním podnikem, který v okolí hradu v lesích funguje z části i v přírodní rezervaci a také vzdělává budoucí lesní odborníky.

Dále od hradu dále, volá Mendelova univerzita s podporou soudu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Zřícenina Nový hrad na Blanensku, o níž vede spor Mendelova univerzita v Brně

Hrad je totiž dost často využíván k různým, v podstatě komerčním záležitostem a stává se občasným cílem motorkářů, automobilistů, majitelů čtyřkolek či jiných mnohdy dost nedisciplinovaných motorizovaných výletníků. To se Mendelově universitě vůbec nelíbí a po letitých sporech konečně škola dosáhla právního úspěchu. Ovšem zarputilost provozovatelů a restaurátorů hradu napovídá, že ještě zdaleka nebude všem dnům konec. O hrad je přece potřeba vždy bojovat! Tak tomu bylo kdysi a někdy je tomu i nyní, i když se zápasy přenesly spíše do kanceláří úřadů a místo mečů zvoní telefony. 

„Již delší dobu je Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně v tištěných i elektronických masmédiích napadán bezdůvodnými a nepodloženými argumenty pana Roberta Krafta, předsedy účelově založeného sdružení Český svaz ochránců přírody a kulturních památek Nový hrad (nejedná se o Český svaz ochránců přírody, jak je často chybně uváděno). Zjevným cílem této kampaně je snaha zastřít skutečné příčiny zastavení stavebních prací na opravě památkově chráněného objektu Nový hrad a zamlžit objektivní překážky bránící bezpečnému užívání této zříceniny ze strany široké veřejnosti," uvádí Kateřina Brettschneiderová z Mendelovy univerzity.

Snahy pana Krafta o modernizaci a dostavbu Nového hradu podle ní sahají až k roku 1988, kdy Mendelova univerzita v Brně (tehdejší Vysoká škola zemědělská v Brně) dala jasně najevo, že o daný objekt, umístěný v cenné přírodní rezervaci, nemá zájem. A tento názor zastává dosud. Od roku 1923, kdy Nový hrad v rámci 1. pozemkové reformy přešel do držení univerzity coby součást bývalého lichtenštejnského lesního majetku lesního statku Adamov, se totiž jasně ukázala jeho nevyužitelnost pro praktickou výuku studentů univerzity a pro hospodářské potřeby školního podniku. „Proto na žádost pana Krafta, a pod nátlakem Generální prokuratury, došlo k 1. 1. 1990 k bezúplatnému převodu tohoto objektu z počátku 18. století do vlastnictví 21. základní organizace Českého svazu ochránců přírody, které pan Kraft předsedal. Předtím se od převzetí zříceniny distancovaly ONV Blansko a MNV Olomučany, ztroskotal i převod do majetku Státní památkové péče KNV," doplňuje Brettschneiderová.

Spor jde na ostří nože

Snaha skupiny aktivistů tehdejšího ČSOP získat Nový hrad do svého držení byla úspěšně završena převodem uvedené nemovitosti do majetku nově založeného sdružení Český svaz ochránců přírody a kulturních památek (ČSOPaKP), vedeného zmíněným panem Robertem Kraftem. „Filozofie a výsledky aktivit ČSOPaKP nemají mnoho společného s celorepublikově uznávaným Českým svazem ochránců přírody, kterého si velmi vážíme a spolupracujeme s ním na řadě projektů. Představitelé ČSOPaKP poměrně rychle opustili dosavadní proklamované snahy o konzervaci či prosté zabezpečení zříceniny Nového hradu a zvolna začali usilovat o poměrně rozsáhlou rekonstrukci objektu. V posledních letech se jedná dokonce o úplnou dostavbu vybraných, již léta neexistujících a rozpadlých, částí bývalého hradu. Jakkoliv tento záměr byl nebo měl být podložen příslušným stavebním povolením a souhlasy vlastníků všech stavbou dotčených pozemků a komunikací, je zřejmé, že časová náročnost a objem potřebných finančních prostředků na realizaci uvedeného záměru se od původního rozpočtu a plánu značně liší. A zde je třeba hledat skutečný důvod zastavení všech prací na úpravě zříceniny a jejího okolí," tvrdí inženýrka Brettschneiderová z Mendelu.

Samostatnou a zřejmě nejbolestivější kapitolou jsou podle ní přístupové lesní cesty k Novému hradu a jejich používání. Již v době převodu objektu byly cesty na územích spravovaných univerzitou nepřístupné motorovým vozidlům. Jsou to komunikace určené výhradně pro hospodářskou, ochrannou a kontrolní činnost v lese. Na přelomu roku 1996 a 1997 byla univerzita nucena podle vlastních slov z důvodů nárůstu nepovolených vjezdů do lesních porostů a vyvážení odpadů umístit u svých lesních cest závory. „Ihned po zbudování závor obdržel pan Kraft klíče a adresné povolení k vjezdu na lesní cestu Hradská. Problém nastal u nezpevněné cesty, která celá prochází územím přírodní rezervace, obklopujícím Nový hrad. A právě zde pan Kraft dlouhodobě nerespektoval požadavky ochrany přírody, neboť na cestu po mnoho let vjížděl bez souhlasu příslušného orgánu ochrany přírody. Poměrně křečovitá snaha „hradního pána" o medializaci údajných překážek bránících pokračování stavebních prací v areálu Nového hradu nemá žádný relevantní základ," vysvětluje Brettschneiderová. Pan Kraft se brání tvrzením o nemožnosti užívání přístupových komunikací, o účelovém zatarasení příjezdových komunikací balvany či závorami a dopravním značením a argumentuje ušlechtilými snahami o zvelebení a oživení bývalé ruiny. „Zkreslené tendenční a nepravdivé jsou také informace o údajné snaze univerzity o znovuzískání hradu. Naopak aktivity pana Krafta na univerzitních pozemcích, spravovaných školním podnikem, jsou prokazatelně v řadě konkrétních případů v přímém rozporu s platnou legislativou, zejména se zákonem o lesích, o odpadech, o živnostenském podnikání a se stavebním zákonem, říká pracovnice školy.

Kdo překročil kompetence?


Podle ní negativní mediální kampani vedené v této kauze proti Mendelu a ŠLP Křtiny bohužel dokonce podlehli i někteří úředníci státní správy, kteří překročili své kompetence a porušili zákon, když se snažili prohlásit příjezdové komunikace k Novému hradu za volně veřejně přístupné a dokonce nařídili vlastníkovi komunikací odstranit pevné překážky, údajně bránící zpřístupnění zříceniny hradu. Nápravu těchto závažných pochybení musel z podnětu ŠLP Křtiny zjednat až Krajský soud v Brně, který svým rozsudkem ze dne 28. 3. 2011 pro nezákonnost zrušil první ze série správních rozhodnutí vydaných Odborem dopravy Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Dne 28. července pak Ministerstvo dopravy ČR zrušilo jeho další rozhodnutí poškozující práva ŠLP Křtiny MENDELU, a to opět z důvodu řady pochybení a nezákonného postupu prvoinstančního správního orgánu. Lesní účelové komunikace tedy v souladu se zákonem zůstávají nadále veřejnosti, hradního pána nevyjímaje, nepřístupné, a majitel Nového hradu musí respektovat při užívání cestní sítě Mendelovy univerzity v Brně na ŠLP Křtiny stejné podmínky a pravidla jako všichni ostatní.

Více:

Onderka (ČSSD): V Brně vyroste třetí univerzitní kampus
Evropou podporovaný projekt hledá nové bylinkáře
Děti, řemeslo má zlaté dno, vzkázal Dobeš. Vysokých škol je moc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…