Exstarosta Prahy 5 Jančík znovu čelí obvinění. Usnesení si už převzal

07.02.2011 14:25

Protikorupční policie znovu obvinila bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) kvůli údajně neoprávněnému postoupení pohledávek za nájemné Agentuře Praha 5. Začala ho stíhat pro zneužití pravomoci veřejného činitele, za což mu v případě odsouzení hrozí až deset let vězení. Informoval o tom server Novinky.cz.

Exstarosta Prahy 5 Jančík znovu čelí obvinění. Usnesení si už převzal

Policie podezírá Jančíka z toho, že s Agenturou Praha 5 neoprávněně uzavřel smlouvu o postoupení pohledávek za víc než 63 milionů korun. Jednal prý bez předchozího schválení zastupitelstva, jeho souhlas však zákon v podobných případech vyžaduje. Společnost Agentura Praha 5 podle policie získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 milionu korun.
    

Jančík již dříve uvedl, že považuje obvinění za absurdní. Tvrdil, že k postoupení pohledávek za nájemné v bytech podle zákona o hlavním městě nepotřeboval souhlas zastupitelstva, protože výše jednotlivých pohledávek údajně nepřevyšovala 100 tisíc korun. Přesto podle něj zastupitelé o všech krocích věděli.

"Pan bývalý starosta si dnes převzal usnesení o zahájení trestního stíhání," potvrdil ČTK mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Policisté Jančíka obvinili již podruhé, první usnesení však státní zástupce zrušil jako nepřezkoumatelné a nezákonné. "Vzhledem k výši škody bylo nutné skutek překvalifikovat," uvedl Skřepek. Původní obvinění bylo ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…