Henych: Vyšetřím, kdo vynesl jména údajně vypadlých adeptů na Hrad

23.11.2012 10:28

Ministerstvo vnitra by mělo po poledni zveřejnit výsledky kontrol petic, které museli adepti na prezidenta dodat. Už teď se ale spekuluje, kdo z prezidentských kandidátů se neprobojuje dál do přímé volby, tedy vypadne. Údajně mezi nimi má být i Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý. Václav Henych z ministerstva vnitra ale na to řekl, že pokud jména někdo záměrně vynesl, vyšetří se to.

Henych: Vyšetřím, kdo vynesl jména údajně vypadlých adeptů na Hrad
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Podle informací agentury Mediafax ministerstvo vnitra údajně vyškrtlo tři z jedenácti kandidátů na hlavu státu. Mají jimi být Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý. Zmiňovaní však Českému rozhlasu (ČRo) řekli, že v takovém případě zvažují odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu nebo Ústavnímu soudu.

„Když něco takového čtu, jenom žasnu. Buď si to Mediafax vymýšlí, nebo je ministerstvo vnitra děravé jako řešeto, a to ještě více znevěrohodňuje celý ten proces, který se tam bez jakékoliv kontroly veřejnosti odehrává," reagovala pro deník Právo ve čtvrtek Bobošíková.

Podle Mediafaxu mají prý jen jistotu Jiří Dientsbier, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka, kteří mají potřebnou podporu zákonodárců svých stran.  

Ke zprávě Mediafaxu pak Václav Henych z ministerstva vnitra rozhlasu řekl, že pokud někdo vynášel z ministerstva informace, pokusí se vyšetřit, kdo to byl. „Jsou tu tři možnosti, kdo by to mohl prozradit. Zaměstnanci mého odboru, některý z asi 60 brigádníků a nebo někdo z dvou firem, které tyto věci zabezpečují," řekl Henych.

V případě, že budou skutečně vyřazení, tak se výše jmenovaní prý obrátí na Nejvyšší správní soud.  

„Já to nevylučuji, ale ani nebouchám do stolu, abych říkala, že na sto procent podáme žalobu. Když vím, že veřejnost je nastavena na přímou volbu prezidenta, tak ten aspekt, že bych nechtěla být součástí další destabilizace politického systému po všech těch turbulencích, je pro mě dost silný,“ vysvětlila v rozhovoru pro Čro Bobošíková.

Okamura má pak názor podobný. „Nejprve si musím přečíst přesně zdůvodnění v případě, že by byla moje kandidatura zamítnuta. Až na základě toho to vyhodnotím. Nebudu teď dělat nějaké soudy, když nevím, co bude tím zdůvodněním. Protože ten prováděcí zákon je tak podivně postaven, že je potřeba, abych nejprve přesně zanalyzoval, co by se jim tam případně nelíbilo,“ sdělil Okamura rozhlasu.

 

Franz neví, co udělá, pokud sítem neprošel
 

Vladimír Franz, který dodal o téměř čtyřicet tisíc podpisů víc, než bylo potřeba, by ale prý zvolil jinou cestu.  

„Uvidíme, zda se budu bránit soudní cestou. Nechci předjímat, nevím, jak to síto bude nastaveno. Do teď jsme vycházeli z předpokladu, že to všechno je podle pravidel a správně. Ale já nevím, jestli je všechno podle pravidel a správně a třeba se řekne, že jen jeden to má správně a všichni špatně,“ konstatoval.

Rozhlas připomněl, že víc než sto tisíc podpisů má kandidát Jan Fischer. Zákon, který způsob kontroly petic občanů řeší, ale nijak nehaní. „Já tu normu respektuji. Respektoval jsem ji předtím, respektuji ji teď a považuji za poněkud zvláštní, že někdo vůči ní bude protestovat podle toho, jak to dopadne,“ uvedl.
 

Volbu mohou vážně odsunout stížnosti kandidátů
 

Podle Václava Henycha z ministerstva vnitra není jisté, jestli by stížnost k Ústavnímu soudu volby neodsunula.  

„Pokud jde o Nejvyšší správní soud, tak ten má lhůtu, do kdy by měl vydat rozhodnutí. Ta lhůta je 13. prosince. A 14. prosince by pro všechny zaregistrované kandidáty měla být vylosována čísla,“ uvedl Henych.

„Pokud jde o Ústavní soud, tam zákon tuto věc výslovně neupravuje, takže by se muselo jít podle ústavy a ústavních zákonů. Tady to neumím předjímat, záleželo by na tom, jak by znělo rozhodnutí Ústavního soudu,“  dodal Henych s tím, že kolem třinácté hodiny už by mohly být kontrolní závěry  vyvěšeny na webových stránkách resortu vnitra a současně budou výsledky také na úřední desce.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…