Jsem boháč, chlubí se Okamura. A vám se to líbí

12.01.2012 14:41

Tomio Okamura, který se již otevřeně přiznává ke svým politickým ambicím, vsadil u nás na dost neobvyklou kartu. A tou je otevřenost. Veřejně přiznává svůj majetek, i to, že nikdy nežádal v žádné bance ani u nikoho jiného o úvěr, že se nikdy neucházel o žádnou státní zakázku. A také že nikdy nevyužil pronájmu bytového či nebytového prostoru v majetku státu či obce. Znamená to, že se objevil průkopník nových časů v české politice?

Jsem boháč, chlubí se Okamura. A vám se to líbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

„Informační otevřenost je v pořádku, ale že by šlo o nový trend v české politice, tomu moc nevěřím,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Hartl. Podle něj sice Češi po zkušenostech se vstupem do politiky Karla Schwarzenberga, umějí ocenit to, když je někdo bohatý a nemá lidově potřebu si tedy „nakrást“, přesto, jak sociolog připomněl, i Schwarzenberg měl kvůli svému majetku zpočátku hodně odpůrců.

„Informační otevřenost by měla prolnout samozřejmě celou českou společností ve všech oblastech – stát se samozřejmostí, jako v jiných vyspělých zemích. Například v USA platí to, že když chce být dobře zavedená firma zapsaná na burze, je považováno za jeden z hlavních jejích kladů průhlednost. U nás to však neplatí a víme to dobře. Pokud se někdo odliší, je spíše považován za naivního packala,“ vysvětluje dále Hartl. K osobě samotného Tomia Okamury se příliš konkrétně však vyjadřovat nechtěl.

„Lidé si ho asi váží z dob, kdy uměl pěkně promluvit, když někde nastala v rámci turistiky nějaká krizová situace. Pokud své snahy o vstup na politickou scénu myslí vážně, bude to mít ještě velmi těžké. Možná si neuvědomuje to, že lidé většinou spíše nelibě nesou to, když do politiky vstupuje někdo, kdo je politicky nečitelný, nehlásí se k žádné politické straně ani programu, nevědí, co od něj mohou čekat. On bude muset lidi přesvědčit, že je HOMO POLITICUS,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz dále sociolog a ředitel agentury pro výzkum veřejného mínění.

Každopádně otevřenost se Okamurovi opravdu upřít nedá. Z jeho pravidelných mnohokrát denně zveřejněných statusů na sociální síti u svého profilu, se dá vyčíst, že nuzotou, z které ho před několika dny otevřeně podezíral jeden z jeho konkurentů v turistickém ruchu, netrpí. Vlastní auto Aston Martin, několik bytů, před dvěma lety se Blesku pochlubil, že má koupený jeden z nejdražších pozemků v Česku na pražském Břevnově s výhledem na Hradčany. Bratr mu tam navrhuje čtyřpatrový dům, který by měl, jak Okamura pro ParlamentníListy.cz připustil, "symbolizovat formou moderního umění jeho myšlení a různé životní etapy".

Závidí mi, a není to poprvé - připouští Okamura. A dál otevřeně hovoří o svém majetku

 Ve všech případech si je však Tomio Okamura jistý tím, že vzhledem k jeho stoupajícím politickým a veřejným aktivitám, budou přicházet i snahy o jeho dehonestaci. Ostatně – nebylo by to poprvé v jeho životě…

Anketa

Kdo by byl nejlepší prezident?

hlasovalo: 6311 lidí
Když se objevila reakce z konkurenční Asociace cestovních kanceláří, Okamura reagoval velmi briskně. „Toho pána jsem viděl tak možná 5krát v životě, nenávidí mne i mnoho dalších úspěšných kolegů v cestovním ruchu od prvního okamžiku, což je on něm všeobecně známé. Takže mne samozřejmě nijak blíže nezná, nejsme přátelé ani kolegové, a nic bližšího o mne ani o mém podnikání nemůže vědět. Možná jsem podle něj neúspěšný chudáček, ale to nechám na posouzení jiných. Faktem je, že jako jednatel v Miki travel Prague s.r.o. mám oficiální zdaněný příjem v milionech korun ročně.  Ze svých dalších investic, které přeci vůbec nemusí být a ani v mém případě nejsou formou podílů v s.r.o., mám legální a zdaněné příjmy minimálně v dalších statisících měsíčně. Co se týče mých podílů v s.r.o., tak například v Japa foods s.r.o. jsem se rozhodl reinvestovat zisk do dalšího rozvoje firmy, moje peníze leží tedy ve firmě,“ sdělil v reakci pro ParlamentníListy.cz Okamura.

A dodal, že všem dalším podobným pomlouvačům chce s nadsázkou vzkázat, že se tedy asi "bude muset stát" tím neúspěšným chudáčkem a neúspěšným podnikatelem, kterého z něj udělali. „Takže prodám svého nového Aston Martina a vezmu si místo něj jedno z několika dalších svých firemních aut nebo možná raději prodám jednu ze svých nemovitostí s výhledem na Pražský hrad. Navíc mohu všechny ubezpečit, že podle mých skromných výpočtů mi k životu stačí šestimístná částka měsíčně a vychází mi, že tedy mám již vyděláno tolik, že nemusím již pracovat do konce svého života,“ doplnil ještě podnikatel, úspěšný bloger a největší pravděpodobností i jeden z kandidátů na senátorský post ve Zlínském kraji. Potvrdil tak to, co řekl ParlamentnímListům.cz už na jaře, kdy zdůvodňoval, proč ho tehdy ještě politika nelákala. „Nebral bych úplatky, a tak bych musel počítat jen s tou holou výplatou politika. A musím říct, že těch 60, 70 tisíc mi za to, oč vše, včetně soukromí, bych tím přišel, nestojí,“ řekl tehdy Okamura.

Vyhrožovali mně hned na počátku kariéry. I tím, že mi přejedou na přechodu syna

Když už padla zmínka o tom, že to není poprvé, kdy Okamura musí být připraven čelit i různým nepřátelským a možná i závistivým projevům, je třeba se vrátit ještě o několik let zpět. Už i v minulosti mu totiž české podnikatelské prostředí pořádně opepřilo život. Dokonce musel čelit i výhrůžkám nejen na svoji osobu. Dnes prý však ví, že ho to vše posílilo a naučilo být odolným vůči překážkám i projevům nepřátelství.

"Podnikám od 21 let, celé dětství se mně lidé a děti posmívaly pro můj vzhled. Koktal jsem, vyrůstal jsem v dětském domově. Musel jsem si tedy na negativní projevy vůči mně zvykat. Později zpočátku mého podnikání jsem byl i vydíraný, prošetřovala to policie. Závistivci z českých podnikatelských kruhů nesnesli, že nějakej kluk dovážel asijské turisty a rozjel úspěšně podnikání. V noci mně volali na telefon, vyhrožovali...Nic se nikdy neprošetřilo. Pak to přešlo ve výhrůžné dopisy. Ale teď už je nějakých šest sedm let klid. Zjistili, že se nezaleknu. A to ani v případě, kdy česká podnikatelská konkurence vyhrožovala, že na přechodu přejede mého syna auto...Zazněla výhrůžka, pak vždycky práskli telefonem, abych to nemohl nahrát..I díky těmto gaunerům a těm posměváčkům z dětství, mě to posílilo," svěřil se v srpnovém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Ten, jak se může zdát i z posledních dnů, rozjíždí své aktivity na všechny strany rychlostí japonského "Šinkanzenu". Sice odstoupil po sedmi letech z funkce mluvčího Asociace cestovních kanceláří, ale vzápětí přijal nabídku moderování zpravodajského pořadu na TV Barrandov. Ve čtvtek pa veřejně oznámil, že začne pálit také svoji slivovici.

Bude pálit Tomiovici nebo Okamurovici

„Na podzim jsem si sesbíral spolu s dalšími přáteli, v blízké obci Komňa na Slovácku, trnky. Ty mně teď po několika měsících v sudu hezky vykvasily, a tak můžu začít pálit. Pracovní název této mojí slivovice je v tomto okamžiku Tomiovice popřípadě  Okamurovice,“ sdělil a zároveň pozval k této slavnostní chvíli i novináře.

Připomíná, že Zlínský kraj, v kterém se akce bude konat,  je místo, odkud pochází rodina jeho před pár týdny zesnulé matky. Nelze se divit, že právě tady se na podzim bude ucházet jako nezávislý o post senátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…