Komponoval prý pro Bártu, neviděl ani korunu. Exministr lehl smíchy

07.11.2011 20:51

Exministr dopravy a čelný véčkař Vít Bárta dostal záchvat huronského smíchu. Důvod? Obvinění skladatele Kamila Paprčky, že mu za komponování skladeb dluží nemalý obnos. "Myslím, že takové jméno, pokud bych se s ním setkal, bych si určitě pamatoval," uvedl pro ParlamentníListy.cz pobavený člen Věcí veřejných. Jméno Kamila Paprčky mu prý vůbec nic neříká a není si ani vědom toho, že by s ním kdokoliv z ABL jednal. Skladatel si ale trvá na svém. A od Bárty chce své peníze.

Komponoval prý pro Bártu, neviděl ani korunu. Exministr lehl smíchy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou

Původem slovenský hudební skladatel Kamil Paprčka tvrdí, že složil před více než dvěma lety pro firmu ABL, v jejímž čele stál někdejší ministr dopravy Vít Bárta, několik skladeb.

Více o Vítu Bártovi ZDE

Dva roky denně. Zadarmo

Ty posléze bezpečnostní agentura použila pro propagační účely. Každou hodinu totiž až do dnešního dne zaznívají z celkem šesti pražských historických věží. Včetně té staroměstské. Hudebník ale až dodnes neviděl ze svého díla ani korunu. A to i přesto, že má nárok na podíl z každého uvedení své skladby.

Více:
Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta
Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem

"ABL mi dluží na autorských honorářích více než sto tisíc. Za každé zahrání konkrétní skladby totiž podle zákona náleží skladateli určitá suma. Mé skladby hraje šest pražských věží, a to každou celou hodinu. Za ty roky už je to pěkná suma," řekl rozzlobený Paprčka ParlamentnímListům.cz.

Na ty se obrátil právě se stížností na exministra Bártu. Skladby prý pro ABL komponoval v době, kdy v čele agentury stál právě on.

Idylka v ABL. A pak to začalo

A jak se ke spolupráci dostal? "Bylo to přes pohovor, s ABL jsem spolupracoval už dříve, tím, že vznikla takováto tradice, jsme se dohodli, že zkomponuju i požadované skladby. Normálně jsem měl pracovní smlouvu," popisuje začátek téměř idylické spolupráce s firmou. Ta ale skončila brzy poté, co Paprčka splnil úkol, ke kterému se zavázal.

"Z autorských honorářů jsem neviděl ani korunu, navíc mě začali obviňovat z toho, že jsem snad skladby ukradl. A to i přesto, že je mám řádně zaevidované u autorského svazu," dodává pro redakci hudebník.

Exministr dopravy Vít Bárta, který měl v době, kdy Paprčka skladby komponoval, stát v čele firmy, která si je objednala, ale o skladateli tohoto jména slyšel poprvé až od ParlamentníchListů.cz. A velmi jej rozesmálo.

Bárta lehl smíchy. TAKOVÉ jméno bych si pamatoval

"Myslím, že takové jméno, pokud bych se s ním setkal, bych si určitě pamatoval," uvedl pro redakci pobavený šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných. Jméno Kamila Paprčky mu prý vůbec nic neříká a není si ani vědom toho, že by s ním kdokoliv z ABL jednal.

Superguru Bárta dostane do čenichu

Redakce se v této souvislosti obrátila na Ochranný svaz autorský (OSA), který se právě autorskými honoráři za jednotlivá hudební díla zabývá. Vedoucí oddělení záležitostí autorů a dědiců Barbora Řehořová slíbila, že se domnělým dluhem vůči Kamilu Paprčkovi její odbor začne zabývat. Pokud má skladatel pravdu, ABL mu skutečně dluží nemalý obnos.

OSA: Bylo to na ABL. Posvítíme si na to

"Za jediné užití  složené skladby jejímu autorovi náleží asi tři až čtyři koruny, záleží na konkrétním případu," uvedla pro ParlamentníListy.cz Řehořová. Pokud Paprčka pro ABL skutečně několik skladeb složil, bylo prý právě na firmě, aby jejich existenci ohlásila a posléze autorovi platila autorské honořáře.

Bárta: Je to skandál, když MfD disponuje úniky ze spisu

"Měli mít licenci na užití, nahlásit nám to a autorovi za užívání skladeb řádně platit," dodala pracovnice Ochranného svazu autorského. Právě toto sdružení tak nakonec zřejmě ukáže, kde je pravda. Skladatel Paprčka si totiž stále stojí za svým.

Bárto, víš, co je to (s)vědomí?

"Pane Bárto a "vznešená" společnosti ABL. Děkuji vám za honorář, který jsem zatím ještě neviděl. Nejde mi ani o peníze, jako o princip. Takže, pane Bárto, tento princip dodržte, a to v rámci svého vědomí a svědomí. Pokud vůbec víte, oč se jedná," vzkazuje zklamaný skladatel exministrovi.

Čtěte také:
Kočí potvrdila schůzku s Bártou. Nechápe únik nahrávky do médií
Škárka drsně: Bárta ve sněmovně vypadal, jakoby si šňupl koksu

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…