Komunisté jsou v Liberci hlídaní bedlivěji, než poslanci ve sněmovně

19.05.2012 11:50

AKTUALIZACE Úderem desáté hodiny začal v libereckém zábavním centru Babylon sjezd komunistů. Celkem 456 delegátů a zároveň členů KSČM si na něm zvolí svého předsedu. Už dopředu ale lze konstatovat, že nálada mezi straníky je napjatá. Jedna ze členek vedení strany dokonce ParlamentnímListům.cz zakázala ještě před zahájením sjezdu vstup do sálu, kde sedí delegáti.

Komunisté jsou v Liberci hlídaní bedlivěji, než poslanci ve sněmovně
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Od člena sněmovního mandátového a imunitního výboru Jiřího Dolejše, který se zároveň bude znovu ucházet o post místopředsedy strany, chtěly dnes ráno ParlamentníListy.cz vědět, zda je již jasno v tom, jak bude v úterý probíhat zasedání výboru kvůli obviněnému poslanci Davidu Rathovi. To ale možné nebylo.

„Co tu děláte? Tady nemáte co pohledávat!,“ zaburácela členka ÚV KSČM na reportérku ParlamentníchListů.cz, když se chtěla Dolejše otázat, jak se celá věc s Rathovým výslechem před sněmovním výborem bude vlastně odehrávat. Kolem výslechu obviněného poslance, který pobývá ve vazební věznici, jsou totiž stále dohady. Soud mu již povolil, aby mohl názor na své zatčení poslancům osobně sdělit, zda však za ním poslanci vyjedou do věznice, anebo výslech Ratha bude probíhat přímo v dolní komoře, kde bude osobně přítomen, anebo se jej zúčastní třeba jen formou videokonference, to zatím jasné není.

„Pořád se s tím ve výboru šachuje,“ přiznal nakonec bezradnost Dolejš ParlamentnímListům.cz v sms zprávě.

Funkci zřejmě obhájí Filip

Ale zpět k libereckému sjezdu.  Komunisté dnes zde odpoledne budou volit svého nového předsedu strany. Očekává se ale, že funkci obhájí dosavadní předseda Vojtěch Filip. Soupeřit s ním budou nynější místopředseda Stanislav Grospič a ostravský komunální politik a vysokoškolský pedagog Martin Juroška.

Pokud sjezd schválí změnu stanov, budou delegáti z vedoucích stranických funkcionářů volit ještě statutárního zástupce předsedy - prvního místopředsedu. Kandidátů je osm. Nominaci přijali oba Filipovi protivníci Grospič a Juroška pro případ, že při volbě předsedy neuspějí.

SLEDUJEME Liberecký sjezd KSČM

Nutno podotknout, že ale jinak sjezd začal zcela v tichosti. Zatímco při předchozích sjezdech očekávali delegáty před vchody do kongresových paláců odpůrci komunismu s transparenty a někdy předváděli i komické scénky, občany města pod Ještědem ponechal sjezd zcela v klidu. Nutno však říci, že delegáti zde po chodbách hodně bloudili. Někteří nemohli sál najít, podobně jako redakce ParlamentníchListů.cz. Všechno ještě korunovala dlouhá fronta na ubytování v recepci hotelu Babylon.

Jak trefně poznamenala i ČTK, chodby hotelu, který byl dříve továrnou, jsou zde skutečně Babylonem. "Delegáti v nich bloudili sem a tam a vyptávali se na kongresový sál, který se skrýval v suterénu. Bloudili i novináři. Tiskové středisko bylo totiž označeno rovněž jako kongresový sál. Ten skutečný jednací jim byl zapovězen, byli odkázáni jen na projekční plátno," napsala ČTK.

Mluvčí: Hosty nemáme. neboť chceme jen pracovat

Z toho, jak informovala ParlamentníListy.cz tisková mluvčí KSČM Věra Žežulková před pár dny, půjde o sjezd ryze „pracovní“. Podle toho se také nejvyšší vedení strany prý i zařídilo – nepozvalo totiž protentokráte žádné zahraniční hosty.

„Nepočítali jsme se zvaním hostů. Pokud v tom harmonogramu máme kolonku ´prezence hostů´, znamená to většinou ty lidi, kteří jsou navržení do funkcí, nebo půjde o členy dosavadních orgánů, kteří nejsou delegáty. My děláme sjezd čistě pracovní, a proto jsme další hosty z jiných politických stran a ani ze zahraničí nezvali,“ vysvětlila nedávno ParlamentnímListům.cz Žežulková.

Minule přijeli i Japonci. Letos nikdo

Z kuloárů se ParlamentníListy.cz dozvěděly, že v roce 2008 KSČM na svůj sjezd do Hradce Králového zvala celkem 30 zahraničních hostů. Například z Rakouska, Běloruska, Číny, Vietnamu, Velké Británie, Venezuely, Chorvatska, Kypru, Finska, či Řecka. „Zajímavostí bylo, že zde byl i host z Japonska, z japonského komunistického deníku a také zástupce Komunistické strany Izraele,“ prozradil ParlamentnímListům.cz zdroj, který si nepřál být jmenován.

Proč tedy letos není nikdo na listině hostů? „Nejsou na to prostě peníze,“ vysvětlil redakci člen ÚV KSČM. "Na sjezd nebyly zvány delegace bratrských stran ze zahraničí oficiálně kvůli složitosti a časové tísni projednávání obou hlavních sjezdových dokumentů. Pravděpodobnější příčinou ale je nedostatek peněz po ztrátě nejméně šedesáti miliónů korun po prohrané soudním sporu o penále při neuskutečněném prodeji budovy ÚV KSČM," dodal později jiný člen strany oficiálnější vysvětlení.

Filip hovořil a televize přenášela pietu k uctění památky obětí komunismu

Před delegáty se svým projevem již předstoupil stranický předseda Vojtěch Filip. Zajímavé je, že Filip hovořil v době, kdy Česká televize přenášela přímým přenosem pietu k uctění památky obětí komunismu.

O hodinu později pak bude o hospodaření strany podávala informaci místopředsedkyně pro ekonomiku Miloslava Vostrá. Ta delegátům ale neřekla nic příjemného, neboť partaj se loni musela vyrovnat se ztrátou přes padesát milionů korun. Musela totiž vyplatit firmu kvůli odstoupení od smlouvy na prodej stranického sídla v centru metropole - komunisté tady tratili čtyři desítky milionů korun. Vostrá ale před měsícem upřesnila, že částka narostla ještě o penále a proto cifra dosáhla až 58,8 mil. korun.

"Musíme šetřit," podotkla kromě jiného Vostrá směrem k delegátům.

Příjmy KSČM dosáhly 125, 3 a náklady 182, 5 milionů korun. Téměř polovinu příjmů (61,7 milionů korun) pak tvořil příspěvek od státu, který strany dostávají na činnost a za mandáty získané ve volbách. Druhou nejvyšší položku na příjmové stránce KSČM tvořily členské příspěvky, které straně přinesly přes 24 milionů. Necelých 30 milionů získali komunisté díky pronájmu a prodeji majetku. I když KSČM nepatří ke stranám, o které by se rvali sponzoři, úplně bez darů nezůstala. Dohromady však činily jen něco málo přes 5,6 milionů.

Poslanci Černý a Kováčik dali straně přes sto tisíc

Z fyzických osob už tradičně přispívají do stranické pokladničky nejvyšší částkou komunističtí poslanci - loni byl nejštědřejší například Alexander Černý, který straně věnoval přes 188 tisíc korun. Jen pár tisícovek za ním zaostal předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Ten straně věnoval 160 tisíc korun a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip pak stranu zasponzoroval částkou 151 tisíc korun.

A čím dalším se bude sjezd tento víkend zabývat? Například bude "rozpitvávat" dokument Socialismus v 21. století. Delegáti ho ale budou brát pouze na vědomí, prozradil redakci jeho duchovní otec, poslanec Jiří Dolejš.

„KSČM od svého vzniku v roce 1990 má jako dlouhodobý programový cíl socialismus jako alternativu k současnému systému. Tím se mimochodem liší od ČSSD, která tématu socialismu nevěnuje tolik pozornosti. Dnes je samozřejmě mnohem akutnější téma změny vládních reforem, ale po tématu hlubších změn systému také stoupá poptávka,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Dolejš před pár dny.

Předstupněm Socialismu pro 21. století je pak sociální stát, tlumící společenské nerovnosti a urovnávající svými opatřeními cestu budoucímu socialistickému vývoji. Podle Dolejše se ale již KSČM nechce znovu ucházet o vládu jedné strany a tak ani nemá v materiálu jít o koncepci monopolu vlastnictví. „Chceme ale překonat monopol soukromého sektoru a prosadit vlastnickou pluralitu,“ pronesl Dolejš.

Komunisté podle něj jsou totiž přesvědčeni o tom, že nežijeme na civilizačním zenitu a že dějiny nekončí současným uspořádáním společnosti.

Haló noviny mají na první straně Ještěd

Pro liberecký sjezd pak komunisté použili heslo z minulých let "S lidmi pro lidi". Novináři si pak všimli toho, že do loga sjezdu byla navíc vkomponována silueta Ještědu. Hora Ještěd s hotelem a vysílačem na vrcholu, se skví také na první straně komunistických Haló novin, které jsou zde delegátům a médiím sjezdu volně k dispozici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…