Na silnici? Teď už jen s termoskou a dekou, děsí se řidič

19.12.2011 16:22

Já stojím, ty stojíš, my stojíme… Skloňuje v zimních měsících většina řidičů na českých silnicích. Ti méně trpěliví rozvíjí debaty, kam jdou jejich daně, když silničáři opět sněhovou nadílku nečekali. Můžeme se na podobné zážitky těšit i letos?

Na silnici? Teď už jen s termoskou a dekou, děsí se řidič
Foto: Hans Štembera
Popisek: Černá skládka


První oběti na silnicích


Na počátku prosince se objevila první sněhová nadílka s námrazou, která bude následující měsíce “překvapovat“ řidiče i silničáře téměř každé ráno. Vzniklou situaci obě strany zatím zvládají. Ovšem jsme teprve na startu a na opravdovou klouzačku a zasněžené silnice se teprve můžeme těšit. “Každou zimu je to stejný, netroufám si vyrazit na silnici bez deky a pořádné termosky s horkým čajem. Vždy totiž skončím v koloně, protože silničáři “zase“ něco nestihli. Nechápu, kam jdou mé daně, když situace na našich silnicích v zimě jsou tak tragické..,“ stěžuje si ParlamentnímListum.cz na každoroční sněhovou kalamitu na silnicích řidič z povolání pan Radim.

 Tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinková silničáře Parlamentnimlistum.cz obhajuje. “Správy silnic se v těchto dnech velmi důkladně připravují na příchod zimy. V případě poklesu teplot je připravena veškerá technika, kterou má ŘSD k dispozici. Přesto není v našich silách, abychom vždy byli včas na místě, kde se námraza objeví. Proto je pro nás součinnost řidičů velmi důležitá. Ředitelství silnic a dálnic také upozorňuje na všechny uzavírky a opravy, které jsou umístěné na webu www.dopravniinfo.cz.,“ radí mluvčí.


První oběti zimních silnic však už tradičně hlásí Vysočina. Hned v listopadu, po oficiálním zahájení zimní sezóny, zahynul na Vysočině řidič. Jeho auto dostalo smyk. Na Jihlavsku zase  nezvládl namrzlou silnici asi třicetiletý řidič, který také nezvládl smyk a vrazil se svým osobním vozem do stromu. Řidiči jsou opakovaně vyzýváni policií k opatrné jízdě, protože vozovky jsou již namrzlé. “Pokud jde o rizika námrazy na silnicích, pak kritický moment přichází již s teplotou od čtyř stupňů nad nulou," upozorňuje ředitel ŘSD René Poruba Parlamentnílisty.cz. Vysvětluje, že od této teploty mění látky na silnicích své skupenství a vzniká námraza. "A tento stav bývá pro řidiče nejnebezpečnějším," říká ředitel ŘSD René Poruba.

Zimní kolaps na sebe zatím nechává čekat


Přesto opravdového zimního kolapsu se možná ještě pár dní obávat nemusíme. “V  horizontu přibližně 10 dní dopředu v tuto chvíli neočekáváme žádné sněžení, které by v nižších polohách nebo v Jihomoravském kraji, mělo způsobit výraznější dopravní komplikace. V tuto chvíli se tedy zdá, že cca do 20. prosince žádná sněhová kalamita na jižní Moravu nepřijde a dál zatím nevidíme,“ uklidňuje čtenáře ParlamentníchListu.cz meteorolog Martin Štros.
Ředitelství silnic i dálnic přesto čtenáře z upozorňuje na tradičně nejvíce rizikové oblasti. “Rizikové jsou především tyto oblasti: lokalita Vysočiny na dálnici D1, na dálnici D5 z Prahy do Německa část úseku kolem Přimdy, na dálnici D8 průjezd přes Krušné Hory, na rychlostní silnici R35 oblast před Libercem, všechny mostní objekty nad vodními toky a všechny silniční komunikace umístěné v příhraničních oblastech s vyšší
nadmořskou výškou“, uvedla mluvčí Ledvinková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…