Nápad Dobeše na financování škol cupuje Chládek z ČSSD

08.09.2011 13:46

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) podle Radiožurnálu plánuje, že soukromé školy dostanou stejné státní dotace jako školy veřejné. Počítá s tím v návrhu změny financování škol, který by měl začít platit od roku 2013.

Nápad Dobeše na financování škol cupuje Chládek z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Soukromá školská zařízení dostávají nyní od státu o 38 procent nižší příspěvky, než veřejné školy. Stát jim tak dává méně peněz. To se ale má od roku 2013 změnit: soukromé školy dostanou stejné státní dotace jako školy veřejné.

Nová koncepce financování má podle ministra Dobeše ukázat to, které školy jsou dobré a naopak. Příspěvek totiž ředitel nedostane na žáka, ale na třídu s ideálním počtem dětí.

„Chceme dát na jednu úroveň soukromé i veřejné školy a chceme čistý normativ, nebo-li placení na žáka, nastavit do normativu na žáka a optimálně naplněné třídy. To znamená, že sto procent dostane třída, když je tam 26 dětí. Když je více, tak už nedostane ani o korunu, když bude dětí méně, tak se koeficientem částka ponižuje. Jinými slovy tím i optimalizujeme síť škol," vysvětlil pro Radiožurnál Dobeš.

Chládek: Dojde k nerovnému postavení škol

Jeho oponentům se ale nápad pranic nelíbí. Například Marcel Chládek z opoziční ČSSD tvrdí, že dojde k nerovnému postavení škol. Nápad by podle něj měl Dobeš projednat i s opozicí.

„Dojde k nerovnému postavení, budou znevýhodněné například krajské školy, a pokud někdo platí někde školné, tak z toho školného by soukromá škola měla žít a ne že bude vybírat školné a zároveň bude mít stejný příspěvek jako krajská škola, která školné nevybírá," upozornil pro rozhlas stínový ministr školství Chládek. 

Naopak, předsedkyně školského výboru sněmovny Anna Putnová z TOP 09 návrh ministerstva školství podporuje. Jen ale za jedné podmínky - když budou fungovat přísnější kontroly kvality škol.

„Je třeba, abychom vytvořili rovné podmínky pro všechny zřizovatele škol, ale současně abychom po nich vyžadovali i stejné plnění a stejnou kvalitu. Pokud chceme, aby se dětem dostávalo dobrého vzdělávání v základní úrovni, tak se nemůžeme zříkat kontroly, a to u všech subjektů, které vzdělání nabízejí," dodala k tomu pro rozhlas Putnová.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…