Naši ministři, rezignujte, vyzývá Chebská výzva Véčkařů

20.12.2010 23:20

Věci veřejné v Chebu vyzvaly své ministry, aby odešli z vlády, a poslance VV, aby vyslovili vládě nedůvěru, pokud nebudou splněny tři požadavky.

Naši ministři, rezignujte, vyzývá Chebská výzva Véčkařů

Požadují, aby byl zpět do funkce jmenován odvolaný předseda Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, aby byl okamžitě odvolán z funkce policejní prezident Oldřich Martinů a aby se vláda zavázala ke změně financování politických stran. Organizace to v pondělí uvedla v dokumentu nazvaném Chebská výzva. 

Předsedkyně chebského klubu VV Jarmila Dušková chápe, že je obtížné požadavky splnit do úterního hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, ale stačila by alespoň jasná proklamace, že se tak stane, řekla

Johnův přístup ke kauze Drobil se v Chebu nelíbí

Klub tak reaguje na údajnou korupční aféru na fondu životního prostředí. "Způsob, jakým předseda a další členové protikorupční vlády dosud k této kauze přistupují, ukázal, že obsah vládního prohlášení o 'vyřezávání rakoviny společnosti - korupci' je naprosto bezvýznamná hříčka slov," stojí v Chebské výzvě. 

Podle prohlášení Michálek postupoval v souladu s protikorupčními pravidly ministerstva vnitra a z pozice vysoce postaveného státního úředníka se odhodlal čelit zakořeněnému korupčnímu systému. To, že byl následně z funkce odvolán a je očerňován, je podle klubu VV v Chebu důkazem toho, že se společnost ani 21 let od pádu komunismu nezměnila. 

Výzva obletí i další kluby VV

Chebský klub VV vyzývá i všechny ostatní kluby a členy Věcí veřejných, aby se, v případě souhlasu, k výše uvedené výzvě připojili. 

Michálek si tajně pořizoval nahrávky rozhovorů s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS) a jeho poradcem Martinem Knetigem, který prý Michálka nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. Záznamy předal Mladé frontě Dnes (MfD), ta je zveřejnila, a tím odstartovala skandál, kvůli kterému bude sněmovna z popudu opozice hlasovat o nedůvěře vládě. Drobil nejdříve Michálka odvolal, pak kvůli kauze sám ohlásil rezignaci. Ministr ale zdůraznil, že o údajné korupci nevěděl. 


Související:



Chebská výzva

V uplynulých dnech jsme svědky zásadního střetu stran vládní koalice, jehož následné řešení může předurčit budoucí vývoj České republiky v horizontu několika desetiletí. Způsob, jakým předseda a další členové protikorupční vlády dosud k této kauze přistupují, ukázal, že obsah vládního prohlášení o „vyřezávání rakoviny společnosti - korupci" je naprosto bezvýznamná hříčka slov. 

Předseda Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který postupoval v souladu s protikorupčními pravidly ministerstva vnitra a z pozice vysoce postaveného státního úředníka se odhodlal čelit zakořeněnému korupčnímu systému, by měl jít příkladem každému zodpovědnému a slušnému občanovi.

V policejní vyšetřování v oblasti korupce máme (i na základě místních zkušeností některých našich členů v Chebu) stejnou důvěru asi jako ve vyšetřování nacistických zločinů Gestapem. Strategii pana Michálka, spočívající v prvotním kontaktování premiéra a ministrů protikorupční vlády namísto policejních orgánů, proto považujeme za zcela logickou a oprávněnou.

Skutečnost, že občan je za svůj příkladný postup trestán odvoláním z funkce a očerňováním z úst nejvyšších představitelů země, dokazuje, že se naše společnost ani 21 let od pádu komunismu nezměnila.

Úloha Věcí veřejných v současné vládě spočívá zejména v zásadním řešení korupce. V našich moderních dějinách od roku 1918 nikdy neexistoval subjekt, který by měl tak jednoznačný a silný mandát k boji s korupcí, jako mají Věci veřejné. Jestli se někdy v této zemi má vážně začít bojovat s korupcí, pak teď nebo nikdy.

Pro členy Klubu Věcí veřejných v Chebu je proto absolutně nepřijatelná jakákoli další účast zástupců Věcí veřejných ve vládě, pokud:

  • 1. nebude Libor Michálek okamžitě jmenován zpět do funkce předsedy Státního fondu životního prostředí,
  • 2. nebude okamžitě odvolán policejní prezident Oldřich Martinů ze své funkce,
  • 3. vláda se nezaváže na jasné změně způsobu financování politických stran.

V případě nesplnění výše uvedených podmínek vyzývá Klub Věci veřejné Cheb všechny ministry za Věci veřejné, aby neprodleně ukončili svou účast ve Vládě České republiky a všechny poslance za Věci veřejné, aby v Poslanecké sněmovně vyslovili takové vládě nedůvěru

Dále chebský klub VV vyzývá všechny ostatní kluby a členy Věcí veřejných, aby se, v případě souhlasu, k výše uvedené výzvě připojili.

V Chebu, 20. prosince 2010

Ing. Jarmila Dušková - předsedkyně klubu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…