Po lidových bouřích padla vláda, která škrtala. V Rumunsku

06.02.2012 11:22

Rumunský premiér Emil Boc dnes oznámil, že odstupuje. Jeho zemí, stejně jako Slovenskem, v minulých týdnech otřásaly protivládní i sociální protesty, při nichž lidé nespokojení s úspornými opatřeními požadovali také premiérovu rezignaci. "Nadešel okamžik pro důležitá politická rozhodnutí. Proto jsem se rozhodl, že se vzdám vládního mandátu," sdělil premiér.

Po lidových bouřích padla vláda, která škrtala. V Rumunsku
Foto: Romaniahotnws.com
Popisek: Rumunský premiér Emil Boc, který po lidových bouřích rezignoval

Boc prý chce přispět k uklidnění politické a sociální situace v zemi. Bocově vládě ale podle původního harmonogramu funkční období končilo už letos. 
Nepokoje otřásaly Rumunskem celý leden a stále pokračují. Demonstranty začala podporovat i opozice, která volala právě po předčasných volbách, a také Studentská liga. Při posledních střetech s policisty v Bukurešti bylo zraněno přes 50 osob.


Mafiánská vláda ukradla vše, co jsme měli! Pryč s Basescem! Takováto hesla znějí napříč rumunskými městy. Vedle Bukurešti už lidé protestovali i v Temešváru nebo Kluži. 


Kabinet premiéra Emila Boca se původně snažil veřejnost uklidnit, kvůli vzniklé situaci mimořádně jednala i vláda. Prezident Basescu také kontroverzní návrh zdravotní reformy obsahující privatizaci záchranné služby stáhl, tisíce Rumunů mu to však nechtějí prominout a i nadále požadují jeho odchod, jak píše web Českého rozhlasu. 


Basescu se snažil prosadit částečnou privatizaci zdravotnictví, konkrétně záchranné služby. Podle odpůrců prý ale hrozilo, že v případě nehody a podobně by ranění bez konkrétního pojištění neměli nárok třeba na ošetření nebo odvoz sanitkou do nemocnice.
 
Vlnu demonstrací rozpoutala rezignace náměstka ministra zdravotnictví Raeda Arafata, který stojí za vybudováním současně fungujícího systému. 
Rumunská vláda také zmrazila růst penzí a snížila platy úředníků. Kabinet premiéra  Boca též o pět procent zvýšil daň z přidané hodnoty. Úsporná opatření přitom žádal Mezinárodní měnový fond výměnou za finanční půjčku. 


Při protestech v Bukurešti bylo zraněno na 50 lidí


V rumunské metropoli protestovaly uprostřed ledna čtvrtým dnem stovky lidí proti koaliční vládě a její politice. A protesty provázely i násilnosti. Zraněno bylo na 50 lidí, 30 účastníků bylo zatčeno.


Demonstranti se střetli s bezpečnostními silami, když prolomili policejní zátarasy. Protestující házeli v centru Bukurešti na policisty kameny, pochodně a zápalné lahve, strážci pořádku odpovídali slzným plynem. Objevily se také případy rabování obchodů.
 
Původně pokojná demonstrace se zvrhla, když se k ní připojili agresivní fotbaloví fanoušci.  Protesty se původně nesly v duchu kritiky plánované reformy zdravotnictví. Nepřestaly ale ani poté, co prezident Basescu návrh reformy stáhnul. Nespokojení Rumuni během dalších mítinků požadovali odstoupení prezidenta a kritizovali vládní úsporná opatření i korupci ve státní správě. Nakonec tedy odstoupil nikoliv prezident, ale premiér...

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…