Přestřelka kandidátů na primátora Prahy: Hudeček jen kroutil hlavou, kandidátka ANO nevěděla, co má v programu

18.09.2014 17:23

Stavba metra D, rozšíření letiště, zákon o veřejných zakázkách nebo také „protikorupční džihád“. Taková témata se řešila během debaty šestice lídrů kandidátek do pražského zastupitelstva. Primátor Hudeček byl tázán, proč zrušil partnerství Prahy s Moskvou a Petrohradem, když ruští turisté metropoli přináší desítky miliard ročně. Adriana Krnáčová z hnutí ANO si zase trochu protiřečila s vlastním programem.

Přestřelka kandidátů na primátora Prahy: Hudeček jen kroutil hlavou, kandidátka ANO nevěděla, co má v programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy, hnutí ANO inzeruje například v metru

Debatu se šesti kandidáty na primátora české metropole v Paláci Žofín na Slovanském ostrově pořádala Hospodářská komora hlavního města Prahy. Pozváni byli lídři zavedených stran i nových hnutí.

S pražskými podnikateli debatoval lídr kandidátky ČSSD Miloslav Ludvík, lídr hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer, současný primátor a lídr TOP 09 Tomáš Hudeček, kandidátka na primátorku za hnutí ANO Adriana Krnáčová, lídr ODS Bohuslav Svoboda a kandidát na primátora za Trojkoalici pro Pražany Petr Štěpánek.

Mezi předem stanovená témata k diskusi patřila například podpora podnikání a pražské podnikatelské veřejnosti, budoucí prosperita hlavního města a příprava nových projektů, které přinesou potřebné zvýšení zaměstnanosti.

Někdy se však zcela udržet zvolená témata moderátorovi Jakubovi Železnému nedařilo, třeba kvůli dlouhotrvajícím antipatiím mezi exprimátorem Svobodou z ODS a současným primátorem Hudečkem z TOP 09. Téměř vždy, když Bohuslav Svoboda mluvil, Tomáš Hudeček nesouhlasně kroutil hlavou a následně zpochybnil, že by se věci měly tak, jak Svoboda řekl. A tomu se zase pochopitelně modrý exprimátor bránil.

Na Žofíně se mluvilo nejen o vizích do budoucna. Na primátora Tomáše Hudečka padla nepříjemná otázka z publika ohledně nedávného rozhodnutí vedení metropole o přerušení partnerství s Moskvou a Petrohradem. Tazatel zmínil nepříznivý vliv ohledně ruských turistů, kteří Prahu navštěvují i mnohamiliardové zisky, které díky tomu vznikají. Navíc se to prý v Rusku mezi lidmi rozšiřuje, protože tamní média píší ve smyslu „do Prahy nejezděte, nechtějí vás tam“.

Primátor Hudeček odvětil, že šlo o politické rozhodnutí a gesto, které mělo vyjádřit nesouhlas s postupem Sobotkovy vlády ve věci ukrajinské krize, ruského přístupu k ní a tedy i k sankční politice.

Šestice kandidátů na pražského primátora věnovala delší čas debatě na téma podmínek pro podnikání v Praze, s čímž blízce souvisí zákon o veřejných zakázkách. Podle hned několika z lídrů je nekvalitní a je nutné ho změnit. Miloslav Ludvík z ČSSD připomněl, že Praha má zákonodárnou iniciativu a měla by navrhnout přepracování podle něho naprosto špatné podoby zákona.

 Podle Adriany Krnáčové z hnutí ANO je rámec zákona o veřejných zakázkách obludný. Kvůli „protikorupčnímu džihádu“ prý obsahuje řadu špatných věcí. Nejlepší by dle Krnáčové bylo, aby se protikorupční záležitosti řešily jiným zákonem a veřejným zakázkám se věnoval samostatný legislativní materiál.

Obecně je podle jedničky na kandidátce ANO do pražského zastupitelstva nejpotřebnější snížení administrativní zátěže podnikatelů a to ve spolupráci s ministerstvem vnitra, které může pro elektronizaci komunikace s úřady dodávat technologie.

Lídr hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer následně otevřel další významné téma a to rozšíření pražského letiště v Ruzyni. Tím se otevřela otázka vyřešení komfortní dopravy z letiště do centra prostřednictvím MHD. V současné době je totiž možné se z letiště dostat pouze autobusem buď na konečnou stanici metra A Dejvická nebo na konečnou metra B Zličín.

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Některé ze stran zastoupených v debatě prosazovaly buď budoucí prodloužení metra A z nové stanice Motol až na letiště, anebo zbudování rychlodráhy. Existuje prý také zpracovaný železniční projekt, který prosazoval lídr Trojkoalice Petr Štěpánek. To by ale znamenalo vybudování druhé koleje a část trati by vedla přes park Stromovka.

Paradoxní bylo, když se moderátor Jakub Železný ptal jedničky hnutí ANO, které má v programu právě vybudování rychlodráhy. Adriana Krnáčová ale překvapivě řekla, že se kloní k variantě prodloužení metra A z Motola až na letiště.

„Vždyť máte v programu rychlodráhu a ne metro, takže jste změnila názor?“ ptal se moderátor Železný. „Já si myslím, že lepší je prodloužení metra,“ reagovala Krnáčová. „Takže tvrdíte něco jiného, než váš program. No dobře… to se stává i zkušenějším politikům,“ rýpl si Jakub Železný.

Během dvouhodinové diskuse se řešila a třeba i otázka, jak do české metropole nalákat zahraniční instituce a velké firmy, které by tu mohly sídlit. Podle Zbyňka Passera přísun takových investic měl řadu dalších pozitivních dopadů, protože sídla by jim mohly stavět české stavební firmy. Jiným z témat byla výstavba metra D nebo polemika, zda město má či nemá podnikat prostřednictvím svých firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…