Schwarzenberg: Budou-li předčasné volby, povedu TOP 09 já

04.09.2011 21:16

ČSSD začíná šturmovat k předčasným volbám v roce 2012, kdy vidí ideální příležitost spojit plánované krajské volby i s volbami do Poslanecké sněmovny. Pokud by k předčasným volbám v tomto termínu došlo, je ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg připraven být opět volebním lídrem strany. Za „naschvály", které hrotí konflikty v současné vládní koalici, vidí Schwarzenberg z osmdesáti procent uraženou ješitnost.

Schwarzenberg: Budou-li předčasné volby, povedu TOP 09 já
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

ČSSD chce už v listopadu představit svůj nový volební program. V praxi se tak chystá na možné předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Ty by totiž sociální demokraté chtěli spojit s volbami krajskými a senátními příští rok na podzim. Šéf strany Bohuslav Sobotka totiž doufá, že neustálá krize nynější vlády přiměje některou z koaličních stran k podpoře předčasných voleb.

ČSSD už šlape do předvolebních pedálů

ČSSD proto chystá velkou revizi volebního programu. Vypadnou z něj třeba třinácté důchody nebo plošné zvyšování sociálních dávek. „Jednou z priorit naší hospodářské politiky bude snižování schodku a dosažení vyrovnaných veřejných rozpočtů," uvedl v té souvislosti Sobotka.

Čtěte také:
ČSSD se zbavuje 13. důchodu. A doufá v předčasné volby
Zaorálek: Měly by být předčasné volby, když TOP 09 nepřijde na vládu

Po volbách se pak sociální demokraté chystají zrušit pravicové reformy. "Odmítáme vytváření druhého pilíře důchodového spoření. Požádal jsem naše experty, aby analyzovali možnost jeho budoucího zrušení v případě, že by ho koalice zavedla," řekl už před časem Sobotka.

Do předčasných voleb TOP 09 povedu

Karel Schwarzenberg již dříve ParlamentnímListům.cz v souvislosti s jinou otázkou nepřímo řekl, že v případě řádných voleb 2014 už nebude kandidovat. 

Napsali jsme:
Schwarzenberg: V příští vládě už nebudu

Nyní redakci upřesnil, že do předčasných voleb v příštím roce by TOP 09 pravděpodobně vedl. „Při předčasných volbách, dá-li Pán Bůh, že mi bude sloužit zdraví, tak ano," uvedl ministr zahraničí na dotaz redakce. Připomeňme, že Schwarzenberg získal v loňských volbách do sněmovny největší počet preferenčních hlasů ze všech politiků. V Praze jeho jméno, byť byl krajským volebním lídrem, zakroužkovalo 46 087 voličů.

Za vnitrokoaličním hašteřením a konflikty mnohdy připomínajícími naschvály, které posilují víru ČSSD v předčasné volby, vidí Schwarzenberg především uraženou ješitnost. „Za osmdesáti procenty obdobných konfliktů je uražená ješitnost. Ovšem nesmíme též zapomenout na vnitrostranický tlak, jemuž je ministerský předseda Petr Nečas vystaven," uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg v souvislosti s posledním konfliktem, kdy byla proti vůli TOP 09 prosazen institut eurotajemníka. To přitom TOP 09 považuje za porušení koaliční smlouvy.

Kníže: Bátora má podporu Hradu. Extremismus roste
Nečas si prosadil tajemníka. Kalousek vyvolává smírčí řízení
Kníže myslivec: Čekal jsem na Bátoru jako na jelena

ODS lakuje komín na černo

ParlamentníListy.cz se Karla Schwarzenberga rovněž zeptaly, co soudí o tom, že prezident Václav Kalus si dlouhodobě nepřeje přijetí eura a premiér Nečas pak na tiskové konferenci pohřbíval eurozónu, když jí nazval dluhovou a transferovou unií. „Nejsem finanční odborník, nicméně situace je svízelná a Občanská demokratická strana má sklon k tomu, pokud jde o Evropskou unii, lakovat komín ještě na černo," reagoval ministr.

Už dříve v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg nechtěl příliš komentovat otázku eura s tím, že za jeho působení ve vládě ČR ani nevstoupí do procesu, na jehož konci by měla být společná měna euro.

Euro za "mé vlády" nebude

"To je otázka, kterou se toho času moc nezabývám, protože je jasné, že během této legislativní periody nemůžeme dosáhnout mantinelu pro to, abychom vůbec zahájili proces vstupování do eurozóny, to bude až za příští vlády a v té už nebudu. A je docela dobře možné, že ani v příští periodě nesplníme všechny podmínky. Takže tahle otázka mě příliš nezajímá," konstatoval tehdy ministr zahraničí.

Že euro není na pořadu dne, pak komentoval slovy: „V posledních letech jsme prostě marnotratně hospodařili, tak nejsme schopni i při všech úsporných opatřeních plnit kritéria pro přijetí eura. Budeme-li mít štěstí, tak podle mého odhadu by se to České republice mohlo povést někdy kolem roku dva tisíce patnáct šestnáct."


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…