Šéf Ústavního soudu Rychetský nám otevřeně sdělil, co dělal ve Vatikánu

28.02.2013 6:58

Zpráva o tom, že v době projednávání ústavních stížností k zákonu o narovnání s církvemi, navštívil předseda Ústavního soudu ČR (ÚS) Pavel Rychetský Vatikán na pozvání Svatého stolce, vyvolala u některých politiků i v části informované veřejnosti rozpaky. ParlamentníListy.cz se proto obrátily na předsedu ÚS a další právníky – zákonodárce, aby vnesli jasno a okomentovali tuto záležitost. O nezávislosti Rychetského nemá nikdo z nich ani ty nejmenší pochybnosti.

Šéf Ústavního soudu Rychetský nám otevřeně sdělil, co dělal ve Vatikánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Pavel Rychetský ParlamentnímListům.cz potvrdil, že ve dnech 29. – 30. ledna přijal pozvání Svatého stolce. „Tuto návštěvu jsem absolvoval po mnohaměsíčním naléhání našeho velvyslance u Svatého stolce a byla připravovaná nejen dlouho před tím, než byl zákon napaden, ale ještě vůbec před tím, než byl zákon přijat,“ říká předseda ÚS. „Jako gnostik, což je o mně jistě známo i u Svatého stolce, jsem pojal tuto záležitost jako čistě zdvořilostní návštěvu,“ dodává Rychetský. Byť se, podle jeho slov, stala nakonec i částečně pracovní, protože absolvoval celou řadu jednání. „Je přirozené, že se tento zákon nemohl stát a také se nestal předmětem našich rozhovorů,“ říká Rychetský.

Na schůzkách ve Vatikánu se o restitucích nejednalo

Pavel Rychetský se setkal s předsedou Papežské rady pro legislativní texty, o které řekl, že je něco jako naše Legislativní rada vlády, jak mu vysvětlil její předseda, kardinál Francesco Coccopalmeri. Odtud, jak říká, byl český předseda ÚS odvezen na setkání s děkanem kardinálského kolegia kardinálem Angelem Sodanem. „To bylo velmi zajímavé, protože tento člověk opravdu pamatuje velmi mnoho, a tedy i svá jednání se zástupcem bývalého Československa za minulého režimu, jistým panem Hrůzou, což byl komunistický činovník přes církevní věci,“ vzpomíná Pavel Rychetský.

Odtud cestoval předseda ÚS na další setkání s předsedou Papežské rady pro spravedlnost a mír, kardinálem Peterem Turksonem. Jak přiznal redakci, vůbec nevěděl, že něco takového existuje. „Je to ale docela zajímavá instituce, která působí zjevně zejména po světě,“ dodal. Jak připomněl, právě tento ghanský kardinál černé pleti je jedním z kandidátů na úřad papeže za odstupujícího Benedikta XVI.

Pavel Rychetský byl přijat i odstupujícím papežem

„Poslední setkání za ten jeden den, to už jsem byl docela unavený, bylo s tajemníkem pro styky se státy Svatého stolce Mons. Dominique Mambertim, což je vlastně jejich ministr zahraničí,“ uvedl výčet svých oficiálních návštěv Rychetský.

Na závěr byl Pavel Rychetský, v rámci generální audience, přijat i Jeho Svatostí papežem Benediktem XVI.

Hlavním obsahem jednání byla podle Pavla Rychetského zejména ochrana lidských práv, náboženské svobody a úloha Ústavního soudu v tomto procesu.

Maltézští rytíři se chtěli o restitucích bavit, byli slušně odkázáni na kardinála Duku

Druhý den byl Pavel Rychetský pozván na oběd s velkokancléřem Suverénního řádu maltézských rytířů Jean-Pierre Mazerym. Ti, podle Rychetského, měli zájem si o tom povídat, on je však odkázal na kardinála Dominika Duku. „Řekl jsem jim, že zákon už byl přijat, a že náhrady, i pro ně, bude rozdělovat on. Takže jsme diskutovali o aktivitách Řádu v humanitární a sociální oblasti,“ konstatuje Rychetský.

„Víte, já zrovna neusiluji o žádné zahraniční návštěvy, ale panu velvyslanci Pavlu Vošalíkovi je tam zřejmě smutno, moc návštěv tam asi přece jen nejezdí, takže na mne naléhali opravdu velmi dlouhou dobu," směje se Pavel Rychetský. Jak dodává, bylo tam pro něj několik zajímavých zjištění, „ale z hlediska Ústavního soudu to byla opravdu spíše zdvořilostní návštěva,“ uzavřel Pavel Rychetský.

Zákonodárci o Rychetském vůbec nepochybují, má jejich důvěru

ParlamentníListy.cz oslovily také některé naše zákonodárce, co soudí o návštěvě Pavla Rychetského ve Vatikánu, zrovna v tak vypjaté době. „Víte, už váš telefonát naznačuje, že ta návštěva může být interpretovaná všelijak,“ směje se bývalá ústavní soudkyně, nyní senátorka Eliška Wagnerová.

„Na druhé straně ale, jak já znám Pavla Rychetského, jsem naprosto přesvědčena, že se tam s nikým na ničem nedomlouval,“ říká senátorka. Kdyby to byl prý někdo jiný, tak by snad i mohla váhat. Dodala, že u lidí, kteří Pavla Rychetského neznají, mohou přirozeně vytanout určité otázky.

„Ale protože ho znám, znám jeho názory, není třeba mít obavy, že by se snad k něčemu zavázal,“ říká Wagnerová. Připouští, že načasování nebylo zrovna nejvhodnější, ale jak podotkla, tyto návštěvy se dojednávají dlouho dopředu. Upozornila také na to, že odmítnutí této návštěvy by mohlo být vnímáno jako projev nevůle vůči Vatikánu.

Podobného názoru je i komunistická poslankyně a právnička Zuzka Bebarová-Rujbrová, i když jak říká, v tak vypjaté době by nejspíš pozvání nepřijala. „Za vhodné to nepokládám, ale tak, jak já znám předsedu Ústavního soudu, nemyslím, že by návštěva Vatikánu sama o sobě, mohla změnit jeho právní názor, pokud si ho už vytvořil,“ konstatovala poslankyně.

„Já v tom nevidím nic špatného či podivného,“ říká ParlamentnímListům.cz další právník, předseda sociálně-demokratického poslaneckého klubu Jeroným Tejc. „Pan předseda Rychetský je natolik silná osobnost, že se nenechá zviklat. Jsem přesvědčen, že jeho návštěva Vatikánu nebude mít zcela jistě vliv na jeho rozhodnutí,“ dodal Tejc.

Stejné stanovisko zastává i poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. „Předseda Ústavního soudu má udržovat zahraniční kontakty. A o nepodjatosti a nezaujatosti Pavla Rychetského nemám pochyb,“ konstatoval poslanec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…