Restituce i protikomunistický student. Šéf KDU-ČSL odpovídal čtenářům

27.02.2013 12:10

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odpovídal ráno čtenářům na svém profilu na ParlamentníListy.cz. Dotazy směřovaly na církevní restituce, ale například i na Bělobrádkovu schůzku se zvoleným prezidentem Milošem Zemanem, která se uskutečnila v minulém týdnu.

Restituce i protikomunistický student. Šéf KDU-ČSL odpovídal čtenářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební štáb KDU-ČSL neskrýval úspěch. Předseda Pavel Bělobrádek to bere jako odrazový můstek pro návrat do vysoké politiky

První ze čtenářů se Bělobrádka ptal na církevní restituce, kterým by prý mohl rozumět, když má jeho strana i on osobně k církvím takový vztah. Čtenář chtěl vědět, jak byla komunisty postižena Apoštolská církev, vzniklá v roce 1989, která v rámci vyrovnání dostala jednu miliardu korun.

Na to Bělobrádek uvedl, že KDU- ČSL je politickou stranou, nikoliv mluvčím církví. „To jediné, co máme s církvemi společné, je základní respekt k tradičním křesťanským hodnotám,“ ubezpečil. Strana se prý církevních restitucí nijak aktivně neúčastní, a proto s ní nikdo nekonzultoval ani to, jaké církve budou do vypořádání zahrnuty a kolik peněz dostanou. Na to se prý čtenář musí zeptat vlády.

Druhý tazatel se zajímal o dojmy lidoveckého předsedy ze schůzky se zvoleným prezidentem Milošem Zemanem. Vyptával se, o čem spolu hovořili a co od nastupující hlavy státu očekává. Podle předsedy KDU- ČSL se jednalo o běžný politický rozhovor, při kterém se řešila současná situace i budoucnost země, vývoj v jednotlivých stranách a možné scénáře dalšího vývoje, včetně předčasných voleb. „Zvolení pana Zemana pro mě nebylo překvapením a respektuji ho jako nového prezidenta republiky,“ ujistil Bělobrádek, který navíc vyjádřil víru, že Zeman bude lepším prezidentem, než Václav Klaus.

Třetí dotaz mířil na spojení KDU- ČSL s vůdcem jihočeských studentských protestů proti KSČM Šimonem Hellerem. Čtenáře zajímalo, zda tento člověk patří k lidovcům, neboť jeho jméno je prý vnímání velmi negativně. Na to Bělobrádek odpověděl, že Heller je řadovým členem strany. To však prý nijak nesouvisí s jeho aktivitou při organizaci protestů proti účasti KSČM na krajské vládě.

Je prý pochopitelné, že tato jeho aktivita vzbuzuje nevoli na straně KSČM a ČSSD, které za tuto koalici kritizuje. To podle Bělobrádka vede k tomu, že Hellera negativně vnímá i tázající čtenář. Strana však prý s jeho chováním nemá problém. „Svoji občanskou angažovanost projevuje tak, jak považuje za potřebné a je to tak dobře,“ myslí si předseda. Přesto se KDU- ČSL na jihočeských protestech nijak nepodílí, ačkoliv její stanovisko k účasti komunistů v krajských radách je jednoznačně negativní.      


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…