Šídlo šije do Daniela Landy. Prý si hraje na spasitele

02.10.2011 9:25

S Landou je to už roky stále stejné. Někdy v půlce 90. let nasadil tvář polepšeného hříšníka, který sice ve dvaceti "trochu blbnul" (rozuměj ve své nepokrytě rasistické kapele Orlík pořádal velmi úspěšnou náborovou kampaň pro místní skinheadské hnutí), jenže to už je dávno pryč, píše komentátor HN Jindřich Šídlo.

Šídlo šije do Daniela Landy. Prý si hraje na spasitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo kritizuje Daniela Landu za to, jak se v poslední době prezentuje na veřejnosti. Navzdory tomu, že dřív pořádal skinheadské náborové kampaně pod hlavičkou kapely Orlík, dnes je polepšeným otcem rodiny a kdo ho teď kritizuje, pracuje v žoldu Landou nenáviděné politické korektnosti.

Oblíbený vlastenecký umělec?

Významným krokem v údajném Landově přerodu prý bylo přezpívání písní Karla Kryla. To mělo národ přesvědčit o jeho čistých úmyslech. Sám Šídlo však v zázračnou proměnu  Oblíbeného vlasteneckého umělce, jak se podle něho Daniel Landa nechává titulovat, nevěří.

Psali jsme: Daniel Landa: Rupne to a nebude chleba


„S Landou je to už roky stále stejné. Někdy v půlce 90. let nasadil tvář polepšeného hříšníka, který sice ve dvaceti "trochu blbnul" (rozuměj ve své nepokrytě rasistické kapele Orlík pořádal velmi úspěšnou náborovou kampaň pro místní skinheadské hnutí), jenže to už je dávno pryč, teď je z něj spořádaný otec tří dětí, který se vrhnul na organizování všeobecného dobra, dokonce kvůli tomu založil řád Ordo Lumen Templi, kam vstoupilo hned několik podobně mužných typů jako Jiří Komorous, Ondřej Vetchý nebo Jan Vidím," píše komentátor.

Návrat k radikálním kořenům

Turné, které Landa chystá na listopad, se jmenuje Vozová hradba. Vozovou hradbu používali husité jako obranu proti těžké jízdě křižáků a rytířů. Šídlo k tomu dodává, že touto akcí se umělec vrací obloukem do roku 1991. Dokládá to paralelou mezi aktuálním hitem „Bohemia" a Landovou starší písní o bílém jezdci, jenž projíždí smutnou Evropou. Jde prý o další píseň, která evokuje všechnu tu tajemnou atmosféru času po večerce na středním odborném učilišti.

V druhém hitu, který se Landa chystá na turné zpívat, se přes všechny chmury skrývá jistá naděje. Podle textu písně se jednou objeví spravedlivý král, který spasí společnost mimo jiné tím, že přestane povyšovat právo nad prostý lidský rozum.

téma: Politická korektnost 


„No, teoreticky by byl pro roli krále volný Tomio Okamura, ale mám dojem, že tuhle roli si píše Landa pro sebe. Staré proroctví "Až bude zemi nejhůř, vyjede Landa truckem z Vyšehradu" se naplnilo. Oi, oi," uzavírá s povzdechem svůj komentář Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…