Soužití s Romy považuje přes 80% občanů za špatné

12.05.2010 11:07

Tak zní výsledek průzkumu, který mezi více jak tisíci respondenty provedla společnost CVVM. Čtyři pětiny dotázaných označily soužití s Romy za špatné. Oproti minulému roku to znamená sice kladnější posun, celkově však patří letošní výsledek k těm nejhorším.

Soužití s Romy považuje přes 80% občanů za špatné

Polovina respondentů vnímá soužití s Romy jako spíše špatné, celá třetina ho chápe dokonce jako velmi špatné. Jen 17% vidí situaci opačně. Ve zprávě se dále uvádí: „Z podrobnější analýzy výsledku šetření vyplývá, že rozdíly v hodnocení celkového soužití Romů s ostatními nejsou mezi různými sociodemografickými skupinami nijak výrazné. O trochu vyšší podíl příznivého hodnocení byl v tomto ohledu zaznamenám jen mezi absolventy vysokých škol a dotázanými s dobrou životní úrovní."

Romové mají horší možnosti v zaměstnání, ale lepší v bydlení

Z průzkumu také vyplývá, že přes 60% dotázaných se domnívá, že Romové mají horší možnosti co se zaměstnání týče. Dvě pětiny si myslí, že horší podmínky mají Romové rovněž pokud jde o uplatnění ve veřejném a občanském životě. Stejný počet respondentů naopak soudí, že jsou Romové zvýhodňováni v získávání bydlení oproti ostatní populaci.

V dotazníku padly i dotazy týkající se řešení romské otázky vládou. Polovina považuje kroky vlády v této problematice za neuspokojivé, dvě třetiny naopak za uspokojivé. „V porovnání s loňským šetřením došlo ovšem k velmi výraznému zlepšení tohoto hodnocení, když podíl pozitivních výroku o 13 procentních bodu vzrostl a podíl kritických ohlasu zaznamenal stejný pokles," stojí ve zprávě.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: apo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…