Usmívejte se, jste v záběru, varuje hrstka "pirátů" v protestu proti šmírování

28.07.2012 14:10

UVNITŘ FOTOGALERIE Proti šmírování lidí a zásahu do soukromí budou v sobotu protestují pirátské strany v Evropě, včetně České pirátské strany. ParlamentníListy.cz jsou na místě. V současné době je prý na místě demonstrace - před Úřadem na ochranu osobních údajů - zhruba dvanáct lidí. Vedle Prahy se však v Česku protestuje také v Brně a Plzni.

Usmívejte se, jste v záběru, varuje hrstka "pirátů" v protestu proti šmírování
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Tématem happeningu byl protest proti proti plošnému sledování obyvatelstva - INDECT.

Co je to INDECT, vůči kterému se zvedá vlna nevole? Podle hackerské skupiny Anonymous tento projekt výrazně zasáhne do soukromí všech. „Jeho důsledkem bude globální sledování veškerých komunikačních zařízení a platforem. Bude-li tento projekt realizován, dojde k omezení osobní svobody všech občanů EU. Může též dojít k jeho zneužití, což může mít nedozírné následky,“ zní varování z videa Anonymous. Proto je sobota, 28. července, evropským dnem protestu.

Na místě demonstrace je možné v rukou hrstky lidí, která svůj nesouhlas přišla vyjádřit, vidět transparenty a hesla typu: "Piráti proti sledování; STB 2.0 (napsané na imitaci kamery vyrobené z krabice), či výzvu: Usmívejte se, jste v záběru."

Proti šmírování lidí a zásahu do soukromí se v sobotu neprotestuje jen v Česku. Odpor vyjadřují pirátské strany v celé Evropě, včetně České pirátské strany. Podle informací získaných na místě reportérem ParlamentníchListů.cz jen v Evropské uniii probíhá protest v celkem 40 městech, v osmi zemích.

Projekt INDECT je totiž financovaný Evropskou unií. Má propojit výstupy z kamerových systémů s informacemi, které lidé umisťují na internet, jim totiž vadí. Jeho smysl přitom má spočívat v odhalení abnormálního chování a předcházení části trestných činů.

"Je možné, že se systém již testuje, na olympiádě to však nepředpokládám,"  uvedl Mikuláš Ferjentsík z České pirátské strany. Nutno dodat, že se vcelku otevřeně hovořilo o tom, že prvními tesyt projekt prošel při letošním mistrovství světa v Evropě.

Demonstrace v poklidu skončila před 15. hodinou. Účastníci protestu se poté sešli v klubu Cross, aby shlédli americký sci-fi film Minority report s Tomem Cruisem. Projekt, který tam je totiž popsaný, se nápadně podobá projektu INDECT.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…