V USA prošel třaskavý zákon k potravinám. Nyní vyšla najevo další ohromující zpráva

28.07.2015 18:23

Na webu OpenSecrets.org vyšla analýza, která odhaluje pozadí nově přijatého amerického zákona, který ruší nutnost firem uvádět původ potravin. Zákon prošel na počet hlasů 275 ku 150 a jeho odpůrci o něm mluví jako o konci americké demokracie. Informuje server Common Dreams.

V USA prošel třaskavý zákon k potravinám. Nyní vyšla najevo další ohromující zpráva
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Členové amerického kongresu, kteří hlasovali pro přijetí zákona, tedy v souladu s představami zemědělských a potravinářských lobby, dostali od těchto lobby trojnásobek peněz, které firmy pravidelně politikům vyplácí. Uvedl tak web Open Secrets, který je projektem Centra pro citlivou politiku.

Za volební cyklus 2014 získali tito politici celkově necelých 30 milionů dolarů od zemědělských a potravinářských firem. V průměru to pak vychází na necelých 110 000 dolarů na hlavu.

Zákon, který se oficiálně nazývá „Zákon o bezpečném a přesném značení potravin“, byl přijat minulý týden. Jeho odpůrci mu však přezdívají Akt Temnoty, jelikož odpírá lidem právo vědět, co jedí.

Nejvíce za zákon lobovala Asociace výrobců potravin, která minulý rok na podporu svých zájmů vydala 4,1 milionu dolarů. V těsném závěsu za nimi je PepsiCo Inc a Monsanto, obě firmy zákon podporovaly a investovaly 2,5 milionů dolarů do svých lobbistických kampaní.

Environmentální aktivisté mezitím apelují na senát, aby až se k nim zákon s označením HR 1599 dostane, tak ho zavrhli.

Mezi těmi, kteří dostali nejvíce peněz, jsou především politici, kteří předsedají zemědělské komisi. Za minulý rok se tak dostali mezi 20 největších příjemců peněz z potravinářského průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…