Vatikán ohlídá hospodaření české katolické církve. Bojí se "čachrů"

12.01.2012 11:47

Odpůrci církevních restitucí možná mohou spát klidněji. Lidem, kteří se bojí, že by církev nehospodařila s majetkem zodpovědně, se dostává ujištění, že na to dohlédne i samotný Vatikán. Má církev po čtyřiceti letech komunistické nadvlády dost odborníků na to, aby správu tak velkého majetku zvládla?

Vatikán ohlídá hospodaření české katolické církve. Bojí se "čachrů"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Největší část majetku z vyrovnání mezi státem a církvemi připadne církvi katolické, ale česká katolická církev nebude o svém jmění rozhodovat zcela samostatně. Dohlédne na ni prý i Vatikán, aby pověst církve nebyla pošpiněna případnými neprůhlednými obchody. Informuje o tom dnešní Právo.

Nejdůležitější je dobrá pověst

"O dispozici s majetkem rozhoduje i Vatikán, což se projevilo alespoň v nejzávažnějších kauzách za první republiky,“ upozorňuje historik Jaroslav Šebek z Akademie věd ČR. Vatikán se tak snaží bránit neprůhledným prodejům církevního majetku, k nimž došlo např. ve Slovinsku. Tato snaha Vatikánu ukazuje, že absolutně nejdůležitější věcí je pro církevní hodnostáře dobrá pověst. To, že na nakládání s majetkem bude dohlížet Vatikán, potvrdil sám arcibiskup Duka.

Šebek k tomu dodává, že české církve se zase budou muset naučit s majetkem hospodařit, přece jen to teď šedesát let nedělaly a v jejich řadách k tomu scházejí odborníci.

Církev prokázala, že umí hospodařit, brání se ekonom

S tím ale nesouhlasí ekonom pražského arcibiskupství Karel Štícha, který se domnívá, že církev už za dvacet let dokázala, jak se dokáže starat o majetek.

„Kdo projíždí vesnicemi a městy naší země, vidí, že fary a kostely vypadají zcela jinak, než před dvaceti lety,“ míní Štícha.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…