Vláda zváží pomoc eurozóně, na jednání asi přijde i prezident

14.12.2011 6:21

Vláda dnes zřejmě i za přítomnosti prezidenta Václava Klause posoudí argumenty pro a proti zapojení České republiky do pomoci eurozóně prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF). ČR by na pomoc měla zablokovat asi 3,5 miliardy eur, tedy 90 miliard korun, což je zhruba desetina devizových rezerv ČNB.

Vláda zváží pomoc eurozóně, na jednání asi přijde i prezident

Premiér Petr Nečas se osobně kloní k tomu, aby se republika pomoci neúčastnila, podobný názor mají i Věci veřejné, třetí koaliční strana TOP 09 si myslí opak, podle ní by se ČR neměla vyčleňovat z hlavního proudu EU.Známý euroskeptik Klaus je odpůrcem toho, aby země peníze fondu poskytla. Hrad o jeho účasti na dnešním jednání ve Strakově akademii oficiálně neinformoval, zdroje z vlády ale ČTK řekly, že kabinet s touto možností počítá.

Poslední zasedání za účasti Bessera
 

V běžné agendě se budou členové vlády, v jejíchž řadách dnes naposled zasedne odstupující ministr kultury Jiří Besser (STAN), věnovat novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Ministerstvo práce chce jejím prostřednictvím mimo jiného od pololetí příštího roku snížit státní příspěvky zařízením, která poskytují okamžitou pomoc dětem v nouzi. Příspěvky by měly být proti dnešku nižší zhruba o 12 procent. Víc by naopak měli začít platit rodiče.
 

Kabinet má také rozhodnout o navýšení náhrady za ztrátu na výdělku, kterou člověk dostává, pokud má kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání po skončení pracovní neschopnosti nižší plat. Vláda se sejde až večer po jednání sněmovny, projednat by měla i strategie prevence kriminality pro příští tři roky a návrh ministerstva spravedlnosti na jmenování nových soudců. 

Pokud jde o Bessera, prezident se s premiérem dohodl na jeho demisi, přijme ji v pátek. Do té doby bude ale Besser úřadovat, aby se ve čtvrtek mohl zúčastnit jednání legislativní rady vlády o vyrovnání státu s církvemi. Ministr odstupuje kvůli kauze spoluvlastnictví firmy s odsouzeným podnikatelem. Počátkem příštího týdne by měla Bessera v ministerském křesle vystřídat poslankyně STAN Alena Hanáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …