Finanční správa: Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen týden

25.05.2024 16:13 | Tisková zpráva

Finanční správa (FS) od druhé poloviny dubna rozesílá více než 4 milionům poplatníků platební údaje k uhrazení daně z nemovitých věcí v termínu do 31. května. Pokud daň v jednom kraji přesáhne 5 000 Kč, lze ji uhradit ve dvou splátkách, druhá splátka je splatná do 30. listopadu.

Finanční správa: Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen týden
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

V případě, že někdo do pátku 24. května neobdržel platební informaci poštovní složenkou, datovou schránkou ani e-mailem a neplatíte daň prostřednictvím SIPO, doporučujeme kontaktovat příslušný finanční úřad nebo se přihlásit do aktivované daňové informační schránky na portálu MOJE daně (ZDE). Tam každý poplatník nalezne platební informaci včetně QR kódu pro jednoduché zaplacení mobilním telefonem.

„Využití portálu MOJE daně pro zjištění platební informace včetně QR kódu je velmi jednoduché. Po otevření webové stránky portálu se stačí přihlásit do daňové informační schránky, pro identifikaci využijete přístupové údaje do elektronického bankovnictví nebo do vaší datové schránky nebo občanský průkaz s čipem. Většina občanů volí ověření bankovní identitou, kterou u nás používá už více než 4 miliony lidí,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Přibližně 1,1 milionu držitelů datových schránek obdrželo údaje k zaplacení daně do své datové schránky, dalšímu milionu poplatníků přihlášených k zasílání e-mailem byly v první polovině května údaje doručeny do jejich e-mailové schránky. Ostatním poplatníkům byla nejpozději 24. května platební informace odeslána poštou v podobě celkem 1,8 milionu dopisů s poštovní složenkou. Všechny způsoby komunikace obsahují platební údaje pro převod peněz včetně QR kódu.

„Navzdory intenzivní komunikační kampani evidujeme v současnosti s blížící se splatností daně velké množství dotazů, které souvisí s jejím zvýšením. S těmito dotazy se setkáváme hlavně ve městech, kde došlo vedle navýšení sazby daně vyplývající ze zákona také k zavedení či zvýšení místního koeficientu. Snažíme se proto na územních pracovištích a telefonních linkách poskytovat maximálně jasné a srozumitelné informace, aby lidé lépe pochopili důvody přijatých změn a jejich vliv na výši daně,“ dodává Simona Hornochová.

Sazby daně byly průměrně zvýšeny o 80 %, ale současně mohlo dojít i k významnému navýšení daně v důsledku zavedení či zvýšení místního koeficientu ze strany obce. Ze statistik FS vyplývá, že nějaký místní koeficient vyšší než 1 využívá zhruba 1 100 obcí, tedy přibližně každá 5. až 6. obec v ČR.

Zaplacení daně z nemovitých věcí je snadné, finanční úřady poplatníkům vše připravily

Daň z nemovitých věcí je stanovena celkovou částkou za všechny nemovité věci poplatníka, které se nacházejí na území každého jednotlivého kraje. Na složenkách je předtištěn bankovní účet finančního úřadu, na který se daň platí, včetně předčíslí a kódu banky. Zaplatit je možné bezhotovostním převodem na účet finančního úřadu, daňovou nebo běžnou složenkou či prostřednictvím SIPO. Podrobnější informace k placení daně z nemovitých věcí (ZDE) včetně čísel bankovních účtů (ZDE) finančních úřadů jsou k dispozici také na webu finanční správy.

Celkové inkaso daně z nemovitých věcí by se mělo podle předpokladu ministerstva financí zvýšit o 10 mld. Kč. V loňském roce činilo inkaso této daně 12,45 mld. Kč.

graf

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 176 potvrzených případů lymeské boreliózy

20:48 KHS Jihočeského kraje: 176 potvrzených případů lymeské boreliózy

Jihočeští hygienici letos evidují k 24. kalendářnímu týdnu celkem 176 nahlášených a potvrzených příp…