Ekonomka Šichtařová varuje české banky: Blíží se eurochřipka

26.06.2012 19:25

V Itálii má třetí největší banka v zemi problém s navýšením kapitálu. Ve svém Eurodeníku společnosti Next Finance o tom informuje mediálně známá ekonomka Markéta Šichtařová. Do velmi vážných problémů se tak dostává po Řecku a Španělsku další evropská země. Zpráva je o to závažnější, že před několika dny začal hlásit potíže i Kypr.

Ekonomka Šichtařová varuje české banky: Blíží se eurochřipka
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Evropský problém s nezdravými bankami označuje ekonomka Šichtařová jako eurochřipku. A taková nemoc je prevít. Bacilové skáčou z oběti na oběť...Nedávno byly hlavním problémem španělské banky. Problém se vyřešil (rozumějme, zametl pod koberec) pomocí 100 miliard eur ze záchranných fondů...Dnes jsou na řadě banky italské," píše ekonomka.

V případě Banca Monte dei Paschi di Siena nejde podle Šichtařové o problém jen tak ledajaký, zmíněný bankovní dům je totiž třetím největším v Itálii a tradicionalisty zřejmě nepotěší, že jde o vůbec nejstaršího hráče v oboru z celé Evropy. Během pěti let se starobylé firmě propadly akcie o 95 procent. "Ostatně není se co divit, když tato banka v roce 2011 vysekla ztrátu ve výši 4,7 miliardy eur," konstatuje expertka, která obvykle neprorokuje euru jako takovému žádnou veselou budoucnost s tím, že podobné problémy mají i jiné italské banky. Ty pak co se týče problémů podle ní daleko předčí i nyní ostře sledované banky španělské.

Šichtařová podkresluje aktuální italský průšvih i informacemi o Kypru. Ten má podle ní výhodu ve své velikosti. "Ó, kéž by tak malé bylo i Španělsko s Itálií, to bychom na jejich záchranu měli," cituje s notnou dávkou ironie bruselské finanční experty. A dodává, že posilování dolaru vůči euru není v takové situaci ničím nelogickým. Během příštích dnů je prý hranice 1,223 USD/EUR. Koruna pak k euru v úterý oslabila na 25,89 CZK/EUR. Závěrem svého komentáře Šichtařová připomíná i snížení ratingu pro českou Komerční banku. To způsobily problémy její mateřské společnosti Société Générale i problémy české ekonomiky, ty v očích ekonomů zvyšují pravděpodobnost problematických úvěrů. Další českou banku ´zvučného jména´ prý problémy v nejbližší době čekají a koruna se tak přiblíží hranici 26,00 CZK/EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…