60 procent z těch, co připlavou, nejsou žádní uprchlíci, uvedl na férovku ministr Chovanec

16.06.2015 13:31

Česko je sice schopno přijmout určitý počet uprchlíků, trvá ale na tom, aby EU postupovala proti pašerákům lidí, kteří migranty z Afriky a Blízkého východu do Evropy převážejí. Před dnešním jednáním evropských ministrů vnitra to ve vysílání České televize uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Přiznal rovněž, že jeho náměstek už italské straně nabídl pomoc při řešení problematiky uprchlíků. A to jak finanční, tak technickou i personální.

 60 procent z těch, co připlavou, nejsou žádní uprchlíci, uvedl na férovku ministr Chovanec
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Chovanec zopakoval, že Česko je připraveno pomáhat při zvládání uprchlické vlny jen na dobrovolné bázi. „Nechceme automatický přerozdělovací mechanismus. Myslíme si, že nic neřeší,“ uvedl s tím, že přerozdělování uprchlíků mezi jednotlivé země EU za pomocí kvót by řešilo jen následky, ne příčinu problému.

„Chceme debatovat i o tom, jaké budou následovat akce směrem k organizovanému zločinu, to znamená k pašerákům lidí,“ řekl Chovanec. Stejný názor na problém migrantů, jako má Česko, mají podle ministra i pobaltské země, Velká Británie a další.

Většina uprchlíků jsou prý ekonomičtí migranti

Chovanec očekává, že debata na téma uprchlíků nebude jednoduchá a že bude velmi vášnivá. Jejím výsledkem prý ale nemůže být to, že automaticky všichni bez debaty přijmou návrh povinných kvót. „To není výsledek, který jsme ochotni akceptovat,“ upozornil politik. A poukázal na to, že nejméně 60 % příchozích jsou ekonomičtí migranti. Ochotu pomoct vyjádřil jen těm, kterým hrozí smrt nebo jiný způsob perzekuce. Proti povinným kvótám je ČR i proto, že existuje obava, že jejich automatickým zavedením by EU jen pobídla k příchodu na své území další lidi. „Na libyjských a dalších březích čekají statisíce migrantů, kteří do Evropy chtějí,“ upozornil Chovanec.

Přiznal, že už na jednání do Itálie poslal svého prvního náměstka. Italským kolegům nabídl tři možnosti pomoci. Jedna je finanční – Česko nabídlo Itálii příspěvek na řešení imigrace ve výši devíti tisíc eur. Další nabídnutá forma pomoci je vyslání českých specialistů, kteří by Italům pomohli s migrací. Třetí forma pomoci by byla dodávka techniky, například přístrojů na noční vidění k ochraně pozemní hranice. „Zatím od italských kolegů nemám zprávu, zda některé z těchto opatření využijí,“ podotkl Chovanec.

Podobně chce české ministerstvo vnitra jednat i s Řeky. U nich je ale problém, že dlouhodobě podceňují problém migrace a téměř nemají azylovou politiku.

Jsme připraveni uprchlíky přijmout, ale řešení problému to není

Na otázku, zda by byla schopna ČR migranty přijmout, pokud by nakonec kvóty byly přece jen zavedeny, Chovanec připomněl, že ČR v době balkánské krize přijala 3500 uprchlíků z Bosny a Hercegoviny. „Jsme připraveni ty lidi přijmout, ale není to řešení. Evropa musí najít systémové řešení, kdy začne bojovat s tímto druhem kriminality,“ řekl ministr.

Na závěr svého rozhovoru pro ČT na otázku, kdy by se mělo o případném zavedení povinných kvót pro přijímání uprchlíků rozhodnout Chovanec řekl, že to „zatím na společný postoj nevypadá.“ „Pan Juncker bude muset vyvinout diplomatické úsilí a předpokládám, že na příštím zasedání premiérů dojde k určitému posunu, ale jestli to bude definitivní dohoda, nejsem schopen říct. Podle dnešní zkušenosti bych řekl, že spíše ne, ale uvidíme,“ dodal Chovanec.

Chovanec prý poslal Mládkovi ultimativní dopis. Prý je součástí tlaku na Mládkovo odvolání

Server Novinky.cz dnes přinesl zprávu, podle které mohou být za informacemi o možném chystaném odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) jeho kompetenční spory právě s ministrem vnitra.

Chovanec totiž napsal začátkem června Mládkovi dopis, v němž jeho resort obvinil, že nepostupuje podle závěrů, které se dohodly na společných jednáních ohledně spolupráce na projektu Rozvoj sítí nových generací, jehož cílem má být zlepšení situace ČR v dostupnosti internetové infrastruktury.

Podle zdroje blízkého ministru Mládkovi se jedná o zástupné důvody. „Je to tlak na to, aby byl Mládek odvolán, nic jiného,“ řekl serveru zdroj.

Mládka dopis překvapil a v odpovědi mimo jiné napsal: „Není jasné, proč jste v tuto chvíli, bez zohlednění výsledků předchozích debat, zaslali dopis takového znění. Váš dopis navíc obsahuje v některých ohledech nepřesné a zavádějící informace a má charakter ultimáta, což pro mě není přijatelné,“ cituje server Mládkova slova.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…