„A syn toho tlumočníka znásilnil...“ Pekarová jela na SPD, schytala to. Veselo. Augustová zasáhla

19.08.2021 7:52 | Zprávy

Situace ohledně afghánských tlumočníků se probírala i v úterních Událostech, komentářích, kde se spolu tvrdě střetli předsedkyně TOP 09 Adamová Pekarová a místopředseda SPD Radim Fiala, za účasti ministra kultury Lubomíra Zaorálka. Předsedkyně TOP 09 trvala na tom, že Česko musí tlumočníky přijmout, jinak by s ním nikdo nechtěl spolupracovat na dalších misích. Radim Fiala se ovšem obává radikalizace. Pekarová Adamová mu vyčetla „teroristu“ Baldu, místopředseda Fiala jí zase znásilněnou zdravotní sestru. Na sociální sítě se ovšem dostala jen jedna verze. A o spolupracovnících spojeneckých vojsk se objevilo zajímavé svědectví.

„A syn toho tlumočníka znásilnil...“ Pekarová jela na SPD, schytala to. Veselo. Augustová zasáhla
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová a místopředseda SPD Radim Fiala v Událostech komentářích

Radim Fiala v pořadu uvedl, že hnutí SPD s misí v Afghánistánu nikdy nesouhlasilo a podle něj okupace Afghánistánu v očích Afghánců teroristické hnutí legitimizovala. „Afghánci, běžní lidé, to brali, že je Tálibán osvobozuje od dlouhodobé okupace spojenců. A myslím, že jedno je dneska zřejmé. Afgánistán nechce žádnou západní demokracii, západní hodnoty, že jsou spokojeni s režimem, který tam kdysi panoval a že by byli rádi, kdyby to tak bylo. Já si myslím, že Česká republika by se měla starat o Českou republiku a nechat Afghánistán Afgháncům,“ vyjádřil se místopředseda SPD.

Dále řekl, že debakl západních hodnot v Afghánistánu znamená vítězství radikálního islámu, což se prý projeví i v Evropě. Opět zopakoval, že by čeští vojáci a čeští policisté měli bránit české hranice, a doplnil, že už se rakouský kancléř Kurz a maďarský premiér Orbán připravují na migrační vlnu z Afghánistánu a Česká republika by měla také.

Předsedkyně TOP 09 naopak mínila, že teď už je zbytečné plakat nad rozlitým mlékem a hlavní je zamezit utrpení těch, kdo českým silám pomáhali. „Protože jinak budeme nedůvěryhodný partner i pro další do budoucna, pro další spolupracovníky v jiných zemích, v jiných oblastech, pokud je budeme potřebovat. Tohleto považuji za klíčové, abychom řešili my v České republice, a potom se dívali na další rizika, která hrozí a je potřeba je řešit, třeba ze zvýšeného tlaku na migraci do Evropské unie jako takové.“

Ministr Zaorálek ovšem namítl, že mléko není rozlité, ale valí se proudem ve formě 300 tisíc migrantů. „To není žádná minulost. My se musíme ptát, jak je možné, že jsme se pustili do akcí, které končí takovým fiaskem, jako vidíme dnes,“ řekl bývalý ministr zahraničí, ale Pekarová Adamová chtěla raději řešit budoucnost.

Radim Fiala se vymezil proti tvrzení, že by se Česko mělo postarat o afghánské spolupracovníky. „Oni měli pracovní smlouvy s Ministerstvem obrany, věděli do čeho jdou, byli za to královsky placeni. A já jen říkám, že oni pocházejí z úplně odlišného společenského a kulturního prostředí, mají jiné hodnoty, jiný vztah ke svobodě, k ženám, k západním hodnotám. A pokud opravdu jim česká vláda chtěla pomoct, tak jim měla domluvit azyl v nějaké jiné muslimské zemi, která je blízká jejich hodnotám, kultuře. Například v Turecku. Je to člen NATO, pokud ti lidé mají skutečně obavu o svůj život.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…