„A těch 5 tisíc nám dáte kdy?“ Uprchlí Romové v Brně: Prý to fakt nešlo

03.05.2022 7:51

Problémy s romskými uprchlíky mají po Moravskoslezském kraji i v Brně. Skupina Romů tam dle kraje odmítla ubytování a usídlila se na ulici v centru u Hlavního nádraží. A podle několika zpráv obtěžovala kolemjdoucí. Policie situaci „monitorovala“, na což si stěžoval brněnský politik Robert Kotzian. Primátorka Vaňková už pro Romy nalezla ubytování. A aktivista Matěj Hollan si stěžuje, že i když se jedná o Romy s maďarským občanstvím, tak prý není možné „blouznit o deportacích“ a policie prý nesmí „malé děti vykopávat na ulici“.

„A těch 5 tisíc nám dáte kdy?“ Uprchlí Romové v Brně: Prý to fakt nešlo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Romští uprchlíci před hlavním nádražím v Brně

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
V médiích už zazněly stížnosti na maďarské Romy z Ukrajiny od hejtmana Iva Vondráka z ANO. Nyní se zdá, že tento problém nepostihnul jenom Moravskoslezský kraj. Romové se dle iDnesu i několika očitých svědků usadili v centru Brna, v okolí vlakového nádraží.

„Usadili jsme se tady, protože v asistenčním centru nám řekli, že pro nás nemají místo,“ tvrdí jedna z Romek dle iDnesu. To ovšem neodpovídá tomu, co řekl kraj a policie. Podle nich mají Romové vyřízenou kompletní dočasnou ochranu, ale nabídnuté ubytování odmítli. Dle policejního mluvčího Pavla Švába jsou policisté na místě a situaci monitorují, aby předešli protiprávnímu jednání.

Náměstek primátorky Jiří Oliva za ČSSD dle iDnesu situaci řešil s romskou neziskovou organizací. Uprchlíci prý mluví převážně maďarsky a neustále se ptají, kdy dostanou slibovaných pět tisíc korun. „Po domluvě s hasiči a policisty by měli dostat bagetu a vodu na cestu a doprovodí je na vlakové nádraží na cestu do Maďarska, kde mají občanství,“ podotkl Oliva pro iDnes.

Dle serveru Brněnská drbna bylo Romů okolo Hlavního nádraží asi 80. „Rozvěšené prádlo na zdech podchodu, pokřikování na kolemjdoucí a děti běhající za míčem. Tak v současné době vypadá prostor okolo brněnského Hlavního nádraží, tedy místa, které turisté zpravidla uvidí jako první při příjezdu do města. Lokalita je od konce minulého týdne útočištěm party romských uprchlíků z východoevropského státu. Skupina, z níž část má pravděpodobně maďarské občanství, se navíc každým dnem rozrůstá a dává o sobě hlasitě vědět jak místním, tak i pracovníkům bezpečnostních sborů,“ popisuje server.

„Chceme pomáhat, ale tohle se vážně nedá. S těmito lidmi, klidně to tam napište, se nedá vyjít. Kolemjdoucím sahají do kapes, berou jídlo a do toho nemají žádné hygienické návyky, takže mají i vši. Naposledy tady mladému klukovi sebrali z tašky pytlík brambůrků,“ uvedl pracovník ostrahy nedalekého obchodního domu. A i neziskové organizace připouštějí, že Romové na místě usazení jsou tam dobrovolně.

Postup policie, která „monitorovala situaci“, kritizoval Robert Kotzian z brněnského hnutí Brno Plus. Poukazuje na výpovědi, podle kterých Romové obtěžovali kolemjdoucí. „Co by se tak asi stalo s českými bezdomovci, kdyby se chovali stejně...? Také by policie jen monitorovala?“ ptal se. A tázal se také, kde byla městská policie spadající pod brněnský magistrát.

„Od počátku podporujeme pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Ale chování těchto ukrajinských Romů vyvolává otázky... Jak si vůbec mohou dovolit odmítnout ubytování? Jak si mohou nárokovat speciální zacházení? Odkud vlastně jsou? Z oblastí Ukrajiny, kde se válčí, nebo z blízkého okolí, anebo si přijeli hlavně pro 5000 Kč od českého státu, jak to vyplývá z toho, co v článku říká náměstek primátorky J. Oliva?“ pokračoval v otázkách Kotzian a vyzval, aby policie nejen monitorovala, ale také aby zjednala pořádek. „Prostor před hlavním nádražím není kdovíjak estetický, ale je to jedno z centrálních míst města a občané se tam musí cítit bezpečně,“ prohlásil.

Na místo už dorazila brněnská primátorka Markéta Vaňková, která svolala městskou, cizineckou i státní policii a také pracovníky odboru sociální péče. „Jsem ráda, že se za přispění všech podařilo problém vyřešit, že jsme se postarali o dospělé i o děti, kteří se v tomto místě vyskytovali, a hlavně: Veřejný prostor je opět bezpečný pro občany,“ ujistila primátorka včera. Ubytování prý Romové nalezli v židenických kasárnách. Pro iDnes primátorka řekla, že uprchlíky není možné někam přemisťovat násilím.

Na skupinu Romů upozorňoval bývalý zastupitel za Žít Brno Matěj Hollan. Problém prý vznikl už minulý týden a Hollan si stěžuje, že se v Brně prý pomáhá jen bílým Ukrajincům. „Dobrý večer, Matěji. Nacházím se nyní na Hlaváku v Brně a jsem svědkem toho, o čem slýchám už nějaký čas. Je tu spousta žen s dětmi, s velmi malými dětmi, které byly policií vyprovozeny z budovy Hlavního nádraží před ni na ulici a policie bedlivě hlídá, aby nešly žádná z nich s dětmi do ‚tepla‘ dovnitř. Leží tu děcka po zemi, dovezli jsme s přáteli pár kočárků, dnes se podařil zajistit bus a za chvíli tuhle ‚várku‘ povezou alespoň někam za Brno na farmu,“ sdělil mu nejmenovaný známý.

„Pecka, co? Když jste prostě romské děcko, máte to v životě už od narození spočítaný. Ale tak hlavně, že rasismus v ‚ČR naštěstí nemá silnou základnu ani podporu‘, jak říká premiér,“ kopl si do Petra Fialy Hollan.

Následně kvitoval, že Romové našli ubytování v židenických kasárnách. Ale k tomu prý došlo jen proto, že se problém probíral na sociálních sítích. „Jinak by to bohužel nikdo neřešil. Tak funguje politika,“ povzdechl si. Ale měl hned několik poznámek.

„Je určitě problém, že část lidí, kteří sem přichází, má dvojí občanství nebo dokonce má jen maďarské. To ale neznamená, že smí policie malé děti vykopávat na ulici a že se máme uprostřed Evropy a 21. století dívat na to, jak malé děti ‚bydlí‘ na pochcaném trávníčku mezi kolejema!“ říká s tím, že je jedno, zda uprchlíci splňují regule města. „Prostě je nutné se o děti postarat. Vždy. O jakékoliv děti. Ony za to nemůžou!“ prohlašuje aktivista. A i pokud se jedná o výlučně maďarské občany, tak je nepřijatelné „blouznit o deportacích“.

„Jestli Orbán zneužil situace a posílá sem lidi, které se mu nechce řešit, není možné vyhazovat na ulici malé děti. Jsou to pořád malé děti!“ osočil maďarského premiéra.

Posteskl si také, jak jeho práce na ukončování bezdomovectví v Brně přišla vniveč. „Neidealizujte si chudobu. Chudoba není romantická. Chudoba vypadá takto. Zoufalí lidí, kteří možná sami pořádně neví, jaké mají občanství, jsou v zoufalé situaci. Tu nezlepšíme tím, když jim náměstek Oliva bude vzkazovat, že jim koupí bagetu a pošle je vlakem zpět do Maďarska (to prohlásil pro Frontu dneska).

Možná jsem v tom ‚radikální‘, ale je to myslím potřeba. Je potřeba naprosto kategoricky říkat, že děti mají právo na šťastný život. Že nejsou zodpovědné za své rodiče. Kteří zase často byli oběti systému už od okamžiku svého narození... Je potřeba to říkat pořád dokola, neústupně. A v případě možnosti tak konat. Všechny děti si zaslouží lásku, péči, pozornost a šanci na lepší budoucnost. A je úplně jedno, jakou mají národnost a rasu a jestli jsou zrovna v těch ‚správných‘ škatulkách,“ apeluje aktivista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …