„A to bude jen začátek.“ Číňané nás odříznou od technologií

05.07.2023 10:31

MONITORING Zdá se, že sporům USA a Číny hned tak konec nebude. Agentura Reuters upozorňuje, že Čína se chystá k omezení vývozu čipů ze země. A to bude prý jen začátek. Mezitím komunistická vláda v Pekingu láká ke spolupráci Jižní Koreu a Japonsko a argumentuje mimo jiné tím, že lidé na Západě od sebe Japonce a Korejce a Číňany ani nerozeznají.

„A to bude jen začátek.“ Číňané nás odříznou od technologií
Foto: z internetu
Popisek: cold war 2

Několik dní před návštěvou americké ministryně financí Janet Yellenové v Pekingu se podle agentury Reuters vyostřuje boj s USA v oblasti technologií. K výrobě čipů se používá mimo jiné germanium, vzácný šedý polokov, který se využívá k výrobě polovodičů a právě vývoz germania hodlá Čína omezit.

„Podle analytiků bylo toto opatření oznámeno v předvečer amerického Dne nezávislosti a těsně před plánovanou čtvrteční návštěvou Yellenové v Pekingu, aby vyslalo jasný signál Bidenově administrativě, která se zaměřuje na čínský sektor čipů a tlačí na spojence, jako je Japonsko a Nizozemsko, aby ji následovali,“ napsala agentura.

Agentura Reuters v této souvislosti anglicky mluvící čtenáře upozornila na slova bývalého náměstka ministra obchodu Wei Jiangua, který deníku China Daily sdělil, že země by se měly připravit na další kroky, pokud budou pokračovat v tlaku na Čínu, a označil kontroly za „dobře promyšlený silný úder“ a „pouhý začátek“. Dal tak jasně najevo, že by se opatření mohla ještě stupňovat.

Nizozemí a Spojené státy na oplátku zvažují omezení prodeje zařízení na výrobu čipů do Číny.

Ve stejnou chvíli ministr zahraničí Čínské lidové republiky Wang I vyzval vlády v Japonsku a v Jižní Koreji, aby se raději přiklonily ke spolupráci s Čínou a neohlížely se tolik po Západu, kde od sebe Číňany, Japonce a Korejce ani nerozeznají.

„Nezáleží na tom, jak moc na blond si obarvíte vlasy, jak ostře si vytvarujete nos, nikdy se nemůžete stát Evropanem nebo Američanem, nikdy se nemůžete stát Zápaďanem,“ řekl Wang. „Musíme vědět, kde jsou naše kořeny,“ dodal. Na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, jako bylo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 05.07.2023 11:44:23
19.století stoletím páry a 20. stoletím atomu, tak jsem předpokládal, že 21.století bude stoletím odpadků a lidské debility... Vidím, že jsem se mýlil. Ta debilita rozhodně zůstane, ale odpadky budou nahrazeny "sebevražednými sankcemi". To už není normální, co Západ vyvádí s těmi sankcemi. Už rok a půl čekám na zhroucení Ruska a teď budu čekat další roky na zhroucení Číny? Musím přiznat, že v souboji USA versus Čína bych vsadil spíš na tu Čínu. Asi si udělám kafe, sednu do křesla a budu v klidu pozorovat souboj genderově neutrálních USA a uhlíkově neutrální EU s čínským drakem... Akorát nesmím zapomenout čas od času zalít brambory, protože tím, že jsem řízením osudu na straně těch USA a EU, tak bych taky mohl zdechnout hlady.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…