„Aktivista Rychetský“. Klaus, který ho jmenoval, dnes píše o své chybě

07.08.2023 19:41 | Komentář

Exprezident Václav Klaus tvrdí, že jmenovat Pavla Rychetského předsedou Ústavního soudu v roce 2003 byla chyba. Rychetský totiž podle něj nikdy nepřestal být levicovým politickým aktivistou. Končící předseda ÚS to v zásadě přiznal, když v nedávném rozhovoru prohlásil, že se zcela nedokázal odpoutat od své vlastní disidentské minulosti, a proto nemohl v některých případech mlčet.

„Aktivista Rychetský“. Klaus, který ho jmenoval, dnes píše o své chybě
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Rychetský v rozhovoru, který přinesl server Novinky.cz, komentoval své zasahování do politického dění v zemi. „Ústavní soud svou judikaturou zasahuje do politického dění. A je mou povinností jako jeho předsedy jeho rozhodnutí veřejně obhajovat a vysvětlovat. Navíc připouštím, že se nedokážu zcela odpoutat od své vlastní disidentské minulosti. Cítím jistý závazek nemlčet vůči svým zesnulým přátelům z disentu: Václavu Havlovi, Jiřímu Dienstbierovi, Ladislavu Lisovi, Luboši Dobrovskému, Otakaru Motejlovi a dalším,“ prohlásil mimo jiné Rychetský, který v pondělí končí na Ústavním soudu.

Jeho konec glosoval exprezident Václav Klaus, který pro Rychetského nenašel slova uznání. „Po dvaceti letech skončí ve funkci předsedy Ústavního soudu svým ideologickým založením definovaný osmašedesátník Pavel Rychetský. To si glosu zaslouží. Měl jsem sice v úmyslu přejít jeho odchod z postu předsedy Ústavního soudu mlčením, ale jeho sobotní rozhovor v Právu to pro mne znemožnil,“ uvedl Klaus v komentáři na stránkách IVK.

Klaus připomíná, že to byl on, kdo Rychetského poprvé v roce 2003 jmenoval do čela Ústavního soudu. „Dnešní generace už nemusí vědět, že jsem pana Rychetského jako prezident republiky do této funkce jmenoval já. Bylo to v roce 2003. Jmenoval jsem ho do této funkce i s vědomím, že jde o mého politického konkurenta z ČSSD. Respektoval jsem, že má být Ústavní soud politicky vyvážený. Měl jsem navíc pocit, že jeho výhodou je i politická vládní zkušenost z počátku složitých 90. let. Byla to chyba. Byl vždy levicovým politickým aktivistou, nikdy nebyl čistým ústavním právníkem,“ má jasno Klaus a připomíná dva zásahy do voleb v roce 2009 a volebního zákona v roce 2021.

Klaus se pozastavuje zejména nad tím, že Rychetský jako předseda ÚS veřejně přiznal, že ve funkci občas politikařil. „Nadpis Rychetského sobotního rozhovoru tvořil jeho výrok: ‚Kvůli přátelům z disentu jsem k politickému dění nemohl mlčet.‘ V rozhovoru své přátele dokonce vyjmenoval. Zaujalo mne, že zapomněl na člověka, se kterým byl nejvíce spojován, svého mentora Zdeňka Jičínského. Ale myslí to vážně, že může tento – do 8. 8. 2023 – nejvyšší funkcionář Ústavního soudu, který má být nepolitický, obhajovat své politikaření odkazem na své přátele z disentu? Jeho údajně disidentské vidění světa je faleš nad faleš,“ uzavírá exprezident Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …