„Alarmující!“ Biden pošle Ukrajině kazetové bomby. Křik. A Rusové? Vyvíjí vlastní internet

08.07.2023 9:20

VÁLEČNÝ MONITORING Dojde na další výměnu zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Ukrajinský prezident Zelenskyj sdělil, že s tureckým prezidentem Erdoganem debatoval nejen o tom. Slyšel od něj prý také, že Turecko podporuje Ukrajinu ve snaze vstoupit do NATO. Z USA v této době zaznívá, že Spojené státy hodlají poslat Ukrajině tzv. kazetové bomby. Ukrajincům prý totiž dochází munice. Ale kontroverzní záměr ohledně kazetových bomb čelí kritice, mj. i od demokratů z Kalifornie a z dalších států USA.

„Alarmující!“ Biden pošle Ukrajině kazetové bomby. Křik. A Rusové? Vyvíjí vlastní internet
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pokračuje dál ve svém zahraničním turné. Po Bulharsku, Česku a Slovensku navštívil i Turecko. Podle americké zpravodajské stanice CNN v zemi půlměsíce vedl debaty o dalším možném prodloužení obilné dohody Ruska a Ukrajiny, na kterou dohlížely Turecko a OSN. Stávající dohoda o vývozu ukrajinského obilí za pár dní končí a není jisté, zda se ji podaří prodloužit.

Podle CNN může Turecko sehrát také roli prostředníka při výměně ruských a ukrajinských válečných zajatců. Zelenskyj na společné tiskové konferenci v sobotu brzy ráno řekl, že váleční zajatci byli spolu s politickými vězni a s deportovanými dětmi „klíčovým tématem“ jeho rozhovorů s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem v Istanbulu.

„Pro mě i pro prezidenta Erdogana jsou lidské životy prioritou,“ řekl Zelenskyj a dodal, že partneři zemí „mají seznam lidí a aktivně na této otázce pracujeme“.

„Zejména pokud jde o výměnu vězňů, vyslechli jsme Ukrajinu. Nasloucháme také Rusku. Mluvil jsem s panem Putinem,“ řekl Erdogan. „Příští měsíc o tom budeme moci mluvit znovu, až bude pan Putin na návštěvě Turecka. Do té doby o tom budeme hovořit po telefonu. Výměna vězňů je také na prvním místě našeho programu. Doufáme, že i v této otázce dojde k řešení.“

Podle slov Zelenského prý Turecko podporuje Ukrajinu na její cestě ke členství v NATO. „Rád to slyším,“ řekl Zelenskyj. „Nadnesl jsem otázku členství Ukrajiny v alianci NATO a s potěšením jsem slyšel, že prezident (Erdogan) podporuje, aby Ukrajina byla členem NATO,“ řekl Zelenskyj.

Právě Turecko teď přitom blokuje přijetí jiné země do NATO. Blokuje přijetí Švédska.

Ve stejné době americký prezident Joe Biden obhajuje záměr USA poslat na Ukrajinu kazetové bomby. Podle 46. prezidenta USA šlo o „velmi obtížné rozhodnutí“. Prezident zmínil, že „mu chvíli trvalo, než se nechal přesvědčit, aby to udělal“, ale jednal, „protože Ukrajincům dochází munice“. Na Bidenova slova upozornila britská BBC

Kazetové bomby jsou zakázány ve více než 120 zemích. Spojené státy, Rusko a Ukrajina mezi signatáře dohody nepatří. Některé z těchto bomb totiž nevybuchují ihned, ale umí dlouho jen tak ležet a explodují až po velmi dlouhé době.

Ruská strana označila americké rozhodnutí za „kruté a cynické“. Shoda na tom nepanuje ani v samotných USA.

Barbara Leeová, kalifornská demokratka, označila toto rozhodnutí za „alarmující“. Betty McCollumová, demokratka z Minnesoty, prohlásila, že to je „strašná chyba“. Jim McGovern, demokrat z Massachusetts, řekl, že riziko pro civilisty způsobené takovou municí přetrvává „často ještě dlouho po skončení konfliktu“.

Adam Smith, washingtonský demokrat z výboru pro ozbrojené síly Sněmovny reprezentantů, však řekl BBC, že Bílý dům učinil „správné rozhodnutí“. „Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžeme udělat, aby se snížil počet civilních obětí, je zajistit, aby Ukrajinci mohli znovu dobýt své území,“ dodal.

A ve společném prohlášení republikánští představitelé zahraničních výborů Sněmovny reprezentantů a Senátu uvedli, že zmíněný krok demokratického prezidenta USA umožní ukrajinským silám „efektivněji zaměřit a eliminovat ruské síly“.

Partneři Spojených států jsou v hodnocení amerického rozhodnutí opatrní.

„Jsme si jisti, že naši američtí přátelé nepřijali rozhodnutí o dodávkách takové munice na lehkou váhu,“ řekl mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit novinářům v Berlíně. „Musíme si znovu uvědomit, že Rusko již kazetovou munici ve velkém měřítku použilo ve své nezákonné agresivní válce proti Ukrajině,“ snažil se tvrdit.

Mezitím Ukrajinci dál vedou protiofenzivu a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) dosahují Ukrajinci úspěchů u Bachmutu.

Ruské síly údajně nasadily na jižní Ukrajině téměř celé ruské východní uskupení sil. Podle ISW je ruská obrana na jihu Ukrajiny hrozivá, ale nikoli nepřekonatelná. Podle analytiků není jisté, zda by se ruské síly dokázaly spořádaně a s minimálními ztrátami stáhnout do dalších linií, pokud by Ukrajinci první obrannou linii prolomili.

Podle ISW Rusové také pracují na vývoji vlastní internetové sítě. Prozatím nová síť hlásí řadu výpadků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Američani nemají všech pět pohromadě..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 08.07.2023 11:00:24
Ukrajinci se už devět let nerozpakují střílet na civilní objekty. Nedělá jim to žádný problém. Pak to nejlepší, co je třeba jim dát, je tohleto svinstvo. Jenom mimořádně tupí politici se mohou bratříčkovat s USA, které již mnohokrát ukázaly, že pro ně neexistují žádné morální hranice.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …