„Ale to není trestný.“ Po odeslání Feriho k soudu vylezly silné věci

14.12.2022 9:33 | Ze sítí

Dominik Feri, bývalý poslanec TOP 09, bude souzen pro tři trestné činy sexuální povahy. Za dvě znásilnění a jeden nedokonaný pokus mu i kvůli nezletilosti jedné z napadených hrozí až deset let vězení.

„Ale to není trestný.“ Po odeslání Feriho k soudu vylezly silné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Feri

Na kauzu 21. května 2021 upozornily jako první ParlamentníListy.cz, i když dnes si toto prvenství připisují redaktoři Deníku N.

Dominik Feri, poslanec TOP 09 a současně student Právnické fakulty (do Sněmovny byl zvolen v roce 2017 jako nejmladší poslanec krátce po svých 21. narozeninách), byl označován za velký talent české politiky.

Současně ale měl vést poměrně divoký soukromý život, který některé osoby z jeho blízkosti neváhaly označit termínem „čuně“. Šlo zejména o jeho sexuální aktivitu se spolužačkami z fakulty i jinými mladými dívkami, která v mnoha případech rozhodně nebyla na druhé straně dobrovolná.

Objevila se dost drsná svědectví, třeba o dveřích zabarikádovaných nočním stolkem, aby dívka nemohla utéct.

ParlamentníListy.cz kromě toho získaly například svědectví náhodného cestujícího tramvají číslo 13, který výrazného poslance okamžitě poznal a zaujal jej jeho přístup k cestujícím slečnám: „On byl hlučnej a hrozně vtíravej, úlisnej. Těm holkám to bylo nepříjemný, to bylo vidět. Představte si, že jste někde v metru nebo v autobuse a na centimetr se k vám přiblíží někdo, koho trochu znáte, ale nemáte žádný hlubší vztah. Dodnes si pamatuju, že tam vykřikoval slova, že je teďka poslanec, že je velká celebrita… vynucoval si jejich pozornost. Nejprve se ty dívky smály, ale potom, když kromě slov začal používat ruce, už ne.“

„Začal je tam osahávat. Dotýkal se jich. Ony ucukly. Uhnula jedna, zjevně vyděšená, kam jí to šahá, tak přešel na další. Prostě je tam jakoby osahával za jízdy, pamatuji si na to dodnes. Chci ale říct, že žádná z těch holek mu nedala facku, to ne, ale byly zděšené, to šlo vycítit. Jestli se takto choval i další čtyři roky, nechápu, proč se to stalo veřejným tajemstvím. Takhle jsem kluka nikdy neviděl chovat se k cizím holkám,“ zveřejnily ParlamentníListy.cz tehdy.

Dominik Feri se následně vzdal poslaneckého mandátu, na nějaký čas zcela zmizel z České republiky, a později se měl pokusit o sebevraždu podřezáním žil.

Některé jeho skutky překročily hranici trestného činu i podle státního zastupitelství. Má jít o tři případy znásilnění, z toho jedno ve stádiu pokusu. Figurovat v něm má i nezletilá osoba. Za to se Dominik Feri bude zpovídat před soudem.

Novinářka Apolena Rychlíková, která k medializaci kauzy významně přispěla, nyní připomíná, že oznamovatelky musely celou dobu slýchat, že jejich obvinění jsou „tinderové historky“. Nejprve všichni zaručeně tvrdili, že to policie rovnou odloží, pak že to nikdy nedojde k soudu. A taková slova zaznívala i veřejně.

 

 

„Pokud se ptáte, proč v Česku je málo nahlášení znásilnění, koukněte na přístup k tomuto případu,“ radí.

Na Twitteru zaznívaly i názory, že eskapády Dominika Feriho se středoškolačkami byly po Praze veřejné tajemství, ale roky s tím nikdo nic nedělal, protože šlo o populárního poslance z TOP 09, která je v Praze populární celá.

„Případ Feri by měl být příklad toho, že je potřeba prostě nezavírat oči a starat se o svět okolo sebe,“ soudí uživatel Twitteru se jménem Guth Jarkovský.

 

 

V diskusi zazněl i výrazně radikálnější názor: „Nevím, jestli to Feri udělal, nebo ne. To rozhodne soud. Vím jen, že se choval ke všem jako mrdka, což není trestný“.

 

 

Jiní připomínají, že Dominik Feri byl dlouhé roky chráněnou „vycházející hvězdou“ české liberální politiky.

Mnozí se proto ptají po reakci Markéty Pekarové Adamové, mezitím předsedkyně Poslanecké sněmovny, která s Ferim sdílela poslaneckou kancelář. Po propuknutí skandálu se od něj rychle distancovala, vyjádřila „podporu“ jeho obětem a vyzvala jej k přerušení členství ve straně.

Dnes někteří srovnávají jeho reakci s Andrejem Babišem a oceňují, že se hned po obvinění stáhl z politiky. Marek Ženíšek, nyní znovu poslanec TOP 09, dokonce razil názor, že Feri je frajer a věřil, že se jednou vrátí i do Sněmovny.

Jeho kauza v loňském roce přinesla i bizarní přestřelku mezi Karlem Schwarzenbergem a Matějem Stropnickým. Čestný předseda TOP 09 jeho počínání bagatelizoval: „A co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že se 25letý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální.“

Stropnický mu za to vzkázal: „Možná to takhle chodívalo na Orlíku nebo na Hluboký, když jedni byli páni a zbytek plebs, co posluhoval bez vlastní vůle. Ale tuhle dobu jsme porazili už v roce 1918, občane Schwarzenbergu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tenhle Feri je příkladem toho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYogina , 14.12.2022 13:03:48
že tak mladí lidi do vrcholové politiky prostě nepatří........

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…