„Asad musí jít. Hlavně nedopadnout jako ve Vietnamu“... Američané diskutují o Sýrii a Rusko mezitím plánuje odvetu za raketové útoky

24.04.2018 19:46

Rusko by mohlo v nejbližších dnech poskytnout Sýrii moderní protiletadlový systém S-300. Ministr zahraničí Sergej Lavrov to uvedl při své návštěvě v Pekingu s tím, že finální rozhodnutí ještě nebylo učiněno.

„Asad musí jít. Hlavně nedopadnout jako ve Vietnamu“... Američané diskutují o Sýrii a Rusko mezitím plánuje odvetu za raketové útoky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Bašár al-Asad

Spojenectví mezi Ruskem a Sýrii pokračuje i po údajném použití chemických zbraní Asadovou vládou v Douma. Vojenská podpora ze strany Moskvy se v nejbližších dnech ještě navýší. Jak uvádí izraelský deník Haaretz s odkazem na list Kommersant, ruská vláda zvažuje poslání moderního raketového systému S-300, který by měl pomoci syrské armádě v obraně vzdušného prostoru země. Pokud by k dodání tohoto efektivního protiletadlového systému došlo, případné budoucí nálety spojenců by byly obtížnější.

„Ještě nepadlo konečné rozhodnutí. Pokud bychom ale došli k závěru, že syrské vládě systém S-300 poskytneme, nebudeme se s tím tajit,“ uvedl podle deníku Kommersant při své včerejší návštěvě Pekingu šéf ruské diplomacie Lavrov. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov při včerejším rozhovoru s novináři potvrdil, že se vláda touto záležitostí vážně zabývá. „Raketové útoky západních spojenců zhoršily atmosféru v zemi a ohrozily mírový proces.“

Peskov dále dodal, že bylo porušeno mezinárodní právo. Kommersant uvedl na základě odhadů expertů, že rozhodnutí posílit syrskou protileteckou obranu by mohlo vést konkrétně Izrael k bombardování oblastí, kde by byly systémy nasazené. „Rusko musí nějakým způsobem na raketové útoky spojenců reagovat. Podle všeho se rozhodlo zvolit variantu rozmístění protiletadlového systému S-300,“ cituje izraelský deník moskevského analytika Ruslana Puchova.

Ve Spojených státech se mezitím vede diskuze, jakou zvolit strategii pro Sýrii. Někteří republikánští kongresmani považují nedávné raketové útoky za nedostatečnou demonstraci síly a požadují odchod Asada, jiní se obávají „vietnamského scénáře“ a varují před dlouhodobým zabřednutím v konfliktu, administrativa Trumpa však zatím ani nenaznačila, že by snad měla v plánu přikročit pomocí svých spojenců v Sýrii ke změně režimu.

Sýrie však nedává spát ani americké veřejnosti. Deník USA Today v rámci veřejné diskuze publikoval jednoho ze svých čtenářů, který vyzývá Trumpa, aby učinil konečné rozhodnutí. Prezident se konečně musí rozhodnout, jakou bude hrát Amerika v Sýrii roli. Stejně jako ve Vietnamu, ani v Sýrii si nemohou Spojené státy dovolit prohrát, ale ani vyhrát. Na jedné straně z obav před reakcemi Ruska, na straně druhé ze strachu před tím, že radikálové ovládnou region,“ píše Danny de Gracia.

De Gracia není jediným, kdo volá po hlasování v Kongresu, které by mělo s konečnou platností rozhodnout. „Buď se rozhodneme jednou provždy skoncovat s Asadem, nebo bychom měli ze Sýrie odejít,“ nabádá autor komentáře. Vedle USA Today a dalších amerických médií poskytl v rámci veřejné diskuze o Sýrii prostor pro vyjádření také deník Washington Post. Na jeho stránkách „promluvil“ bývalý úředník Ministerstva zahraničí Harry C. Blaney, který momentálně působí v think-tanku Center for International Policy.

Blaney vyzývá k rozhodnému postupu proti Sýrii i Rusku a má také jasno o budoucnosti prezidenta Bašára Asada. „Je třeba na Rusko i Sýrii uvalit další a ještě ostřejší sankce. Asad prostě musí odejít. Jeho další setrvání u moci zcela jistě způsobí smrt mnoha nevinných lidí. Pokud si syrský prezident a Rusko myslí, že mohou dál beztrestně zabíjet lidi, všechno je ztraceno. Donald Trump nás bohužel utvrzuje v tom, že nemá vůbec žádnou strategii,“  napsal Blaney s tím, že Trump se dostal do Putinova područí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…