„Až mu to bouchne pod zadkem...“ Zbořil, Ukrajina a povinná vojna

26.02.2024 14:27 | Zprávy

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Povinná vojenská služba? A účast ve válce? „Ať už jsou motivy jakékoliv, vysvětlovat někomu jak válka vypadá, je marné. Projel jsem bojiště na jihu od 30 rovnoběžky v Koreji a od severu po Saigon ve Vietnamu a myslím si, že alespoň vzdáleně tuším, o čem tam války byly. Ale poučovat někoho, nebo přesvědčovat ho, co je pro něj nejlepší volbou, bych si nedovolil. A až mu to bouchne někde pod zadkem, asi na to moc času nebude,“ soudí politolog Zdeněk Zbořil. Věnuje se i „oslavám“ Ukrajiny.

„Až mu to bouchne pod zadkem...“ Zbořil, Ukrajina a povinná vojna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Pane doktore, celoevropský průzkum „nálady obyvatelstva“ seznal, že 10 % Evropanů věří ve vítězství Ukrajiny, 20 % ve vítězství Ruska a třetina si myslí, že válka skončí kompromisem. U nás výrazná většina občanů chce, aby válka skončila i za cenu územních ústupků Ukrajiny. Copak se to děje? Je to „poraženectví“? Udělali naši činitelé chybu ve „strategické komunikaci“?

Jsem tradičně opatrný při uvažování o výsledcích toho, čemu se může říkat „průzkum nálad“, i když je označen, třeba jako tento, který citujete, za „celoevropský“. Jsem přesvědčený, že často jsou jejich data nepřesvědčivá. Opravňuje mne k tomu vlastní zkušenost z první poloviny let devadesátých, kdy jsem se účastnil tzv. výzkumu pro renomovanou nizozemskou organizaci. Po nějaké době něčeho podobného, německého, který byl zpracován tehdy na objednávku ES. Říkalo se tomu „výzkum veřejného mínění“ a mezi slovy mínění a nálady jsem neviděl a dodnes nevidím velké rozdíly. Mínění obvykle není projevem obecné vůle (volonté général), která je základem společenské smlouvy a zejména ve věku masové kultury a civilizace je vystaveno brutálnímu útlaku ze strany majitelů médií. Nálady jsou tak trochu literárně dramatický pojem, v lepším případě pojmenování emocionálního stavu, který od jiných má volně definovaný obsah. Jednoduše řečeno – co lidský jedinec, to jiná nálada. Právě proto je volně používána, zneužívána.

Rád k tomu cituji předrevoluční sentenci Benjamina Franklina, jednoho z Otců americké nezávislosti a vyslance osad ve Francii, že veřejné mínění obvykle není veřejné a většinou se ukáže, že není ani míněním.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To dobro, o kterém je eurožvanění, a kvůli kterému by měli prý umírat občané některých zemí EU na Ukrajině, to jsou ti banderovci,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 26.02.2024 15:26:07
kvůli kterým začala ta válka USA s Ruskem na Ukrajině ?

|  14 |  1

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…