„Babiš je údajně spolupracovníkem ruské KGB. Je to pravda?“ Petr Gazdík odpověděl

07.09.2018 21:37

Z PROFILŮ Poslanec a předseda hnutí STAN Petr Gazdík odpovídal na otázky čtenářů na serveru ParlamentníListy.cz. Mimo jiné se týkaly třeba platů nebo premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Babiš je údajně spolupracovníkem ruské KGB. Je to pravda?“ Petr Gazdík odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Komunálním politikům mají vzrůst od nového roku platy. Co vy na to? Je to namístě? Hlasoval jste pro? A věděl jste před hlasováním, kde se na navýšení platů vezmou peníze? Babiš tvrdí, že vláda z rozpočtu obcím nic navíc nedá. A jestli to půjde z rozpočtu krajů nebo měst, tak je to podle mě nefér vůči lidem, co zde žijí. Pořád si obce stěžují, jak nemají peníze, tak kde chtějí vzít peníze na navýšení platů? A když se zvedají platy poslanců, tak to z rozpočtu jde?“ zeptal se Gazdíka čtenář. 

„O platech komunálních politiků rozhoduje svým nařízením česká vláda, nikoliv Parlament. Tudíž jsme o tom nehlasovali,“ odvětil Gazdík. 

„Server Forum24 uvádí analytickou zprávu, která popisuje, že pan Babiš se měl dopustit nejen podvodů a krádeží, ale že je také údajně spolupracovníkem ruské KGB. Můžete mi, jako voliči a občanu České republiky odpovědět, zda je tato zpráva pravdivá?“ zeptal se další čtenář.

„Tak já mohu – stejně jako Vy – vycházet jen z otevřených zdrojů, tedy z tohoto článku. Nevím, jestli je zpráva pravdivá a zda opravdu pochází z prostředí zpravodajské služby. Předpokládám ale, že v opačném případě by se dotčená osoba bránila, např. soudní cestou,“ odvětil Gazdík.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, když říká, že nepřipustí příchod ani jednoho nelegálního migranta do ČR?

57%
hlasovalo: 15255 lidí
„Zkoušeli jste si někdy udělat průzkum veřejného mínění o tom, jak lidé vnímají politiky, co zastávají více funkcí? Vašim voličům to možná nevadí, ale co kdybyste jich získali mnohem více, kdybyste se proti kumulaci funkcí postavili třeba jako Piráti? Oni aspoň zatím prosazují to, aby politik dělal svou práci odpovědně, ne jako vedlejšák, a ideálně i za přiměřenou mzdu. Také bych se ráda zeptala, proč podle Ústavy prezidentem může být zvolen někdo maximálně 2x za sebou, ale u jiných politiků tomu tak není? Jaký to má význam, když někteří jsou třeba poslanci 20 let? A proč by prezident nemohl být ve funkci třeba 20 let?“ tázal se pak další čtenář.

„Takže k více funkcím: platí to, co jsem už odpovídal – pokud bych měl pocit, že danou funkci nezvládám, nebo ji vykonávám špatně, tak odstoupím, bez ohledu na to, zda bude jediná, nebo jedna ze dvou. K Pirátům se vyjadřovat nechci a na populistickou notu naskakovat také ne. K funkčnímu období: maximálně dvě období za sebou bylo nastaveno u prezidenta už od doby vzniku republiky v roce 1918 (s výslovným dodatkem, že se nevztahuje jen na prezidenta Masaryka). Myslím, že vrcholná funkce by měla být omezena,“ řekl Gazdík k této otázce. 

V další odpovědi ke stejnému tématu pak odmítl, že by byl nenažraný. „Měl byste pravdu, pokud bych to opravdu dělal kvůli penězům. Nedělám. Práce krajského radního pro školství mě baví, a zda ji dělám dobře, řeknou voliči v příštích krajských volbách. Z pozice poslance zase mohu školství ovlivnit legislativně mnohem víc než jen z pozice radního,“ sdělil. 

Závěrečná otázka se týkala hejtmana Martina Půty. „Pane poslanče, rád bych věděl, kdy se distancujete od trestně stíhaného a obžalovaného hejtmana Půty. Tento člověk, který je obžalovaný z braní úplatků a podvodu, vám nevadí a jeho podpora vám nevadí?“ zeptal se Gazdíka čtenář.

„Není důvod distancovat se od Martina Půty. Ihned po sdělení obvinění pozastavil svůj výkon funkce předsedy STAN a následně z ní odstoupil. Věříme, že úplatek nevzal, a počkáme na verdikt soudu,“ uzavřel Gazdík.

  • Otázky a odpovědi najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…