„Bez diskriminace.“ Tenisová asociace jde proti vládě, Hašek už zuří a slibuje

29.07.2023 9:30 | Monitoring

Česká vláda tvrdě zakročila proti ruským a běloruským sportovcům a dala najevo, že dokud potrvá ruská agrese proti Ukrajině, ruští sportovci se na sportovní akce konané na půdě České republiky nedostanou. A to ani pokud by soutěžili pod neutrální vlajkou, o čemž se přesvědčila jedna z ruských tenistek. Proti tomu se ohradila Ženská tenisová asociace (WTA). A hned se rozjela diskuse, do které se zapojil nejen slavný brankář z Nagana Dominik Hašek.

„Bez diskriminace.“ Tenisová asociace jde proti vládě, Hašek už zuří a slibuje
Foto: Repro Twitter @Camilletouraine
Popisek: Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková (v modrém dresu) odmítla podat ruku běloruské protihráčce

Vláda Petra Fialy (ODS) přijala usnesení, že dokud trvá ruská agrese proti Ukrajině, v Česku nebudou moct do sportovních klání vstupovat ruští sportovci. Na sociální síti Twitter se k tomu vyjádřil mimo jiné ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„V situaci, kdy Rusko zabíjí na Ukrajině civilisty, není zároveň možné s ruskými sportovci měřit síly na sportovních kláních. Proto naše vláda přijala nařízení, které účast ruských sportovců a soutěží v ČR zakazuje. A policie ho důsledně uplatňuje,“ napsal ministr.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Podobně postupovala také polská vláda, když polské úřady nepustily ruskou tenistku Věru Zvonarevovou. Podle polského ministerstva vnitra z důvodu státní a veřejné bezpečnosti. „Pohraniční stráž zabránila ruské tenistce ve vstupu do Polska. Věra Zvonarevová se s pomocí víza vydaného Francií pokusila dostat do naší země po příletu z Bělehradu,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Tenistka uvízla v tranzitní zóně Letiště Frederika Chopina a následně odletěla do Podgorice.

Zvonarevová figuruje podle ministerstva na seznamu osob považovaných za nežádoucí na polském území. Polsko patří k hlavním spojencům Ukrajiny od loňského začátku ruské invaze a brání ve vstupu do země lidem, kteří ji podporují.

Ženská tenisová asociace dala také najevo, že odsuzuje válku na Ukrajině a kroky ruského vedení považuje za zavrženíhodné. To však podle asociace nemění nic na tom, že by ruským sportovcům pod neutrální vlajkou mělo být dovoleno soutěžit.

„Pravidla WTA stanoví, že všem hráčům musí být umožněno soutěžit na WTA pouze na základě zásluh, bez diskriminace. Situaci budeme i nadále posuzovat, protože zohledňujeme důležité úvahy týkající se těchto složitých geopolitických problémů,“ stojí v prohlášení asociace s důrazem na fakt, že Rusové na mezinárodních akcích mohou vystupovat pod neutrální vlajkou a pod touto vlajkou by jim podle WTA mělo být dovoleno vstoupit do sportovních utkání.

Zahrají si ruští tenisté v Česku?

Policisty k akci již před pár dny vyzval i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který ještě před začátkem turnaje uvedl, že zákaz, který vydala vláda Petra Fialy, je platný a je na policii, jak se k tomu postaví.

„Zákaz je platný. … Je na policii, aby případně konala, pokud bude mít nějaké podezření, že by toto rozhodnutí nemělo být dodrženo,“ uvedl Lipavský.

Někdejší novinář Filip Vích, který na sociální síti prohlašuje, že patří do týmu Danuše Nerudové, se proti prohlášení WTA vymezil.

„Naše země čelila více než 40 let sovětské/ruské agresi a více než 20 let okupaci, která stála životy mnoha nevinných a vzala svobodu mnoha generacím. Zeptejte se Martiny Navrátilové. Víme, jak důležité je podporovat nevinné. Stojíme za Ukrajinou,“ napsal na Twitteru anglicky.

Zahrají si ruští tenisté v Česku?

Někdejší slavný hokejový brankář z olympijských her v Naganu v roce 1998 vystoupil ještě ostřeji.

„Přestaňte lhát!“ požádal důrazně Ženskou tenisovou asociaci. „Jsou to občané Ruska a Běloruska a zastupují činy své země. To je ruská agresivní válka, zabíjení a zločiny, včetně genocidy. Protože mohou hrát na turnajích, zemře o to více Ukrajinců a Rusů, WTA za to nese plnou odpovědnost a musí Ukrajině zaslat miliardy dolarů,“ pokračoval Hašek výzvou.

Zahrají si ruští tenisté v Česku?

Naproti tomu Ondřej Dostál, expert na zdravotní právo, který spolupracuje s hnutím PRO Jindřicha Rajchla, se naopak postavil na stranu Ženské tenisové asociace.

„WTA k zákazu startu tenistek na turnaji v Praze. Kolektivní vina je zjevně pouze místním českým specifikem. Čím patetičtější vláda, tím intenzivnější ‚signalizace dobra‘. Další příklad, další ostuda. Proč radši jen nevyhráváme Wimbledony?“ otázal se.

Zahrají si ruští tenisté v Česku?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePedrinho , 29.07.2023 9:51:42
Přestaňme hovořit o české vládě. Jedná se o Ukrajinskou stranu národní fronty.... O steanu vlastizrádců, kteří si chodí pro noty na ukrajinské velvyslanectví... Není to má vláda, není to můj prezident...

|  14 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …