„Bez nás? Ne.“ Budoucnost v Izraeli: Je zle

14.12.2023 7:42

Mezinárodní tlak na Izrael roste. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však světu i svým vojákům sdělil, že Izrael bude pokračovat v bojových operacích až do konce. „Říkám to tváří v tvář velké bolesti, ale také tváří v tvář mezinárodnímu tlaku. Nic nás nezastaví.“ Šéf Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že jakékoli budoucí uspořádání v Gaze bez Hamásu je „klam“. Palestinci ulicemi měst nosí mrtvé děti. Z Washingtonu zaznělo, že před 7. říjnem americká administrativa připravovala plán na sérii kroků, která měla skončit vyhlášením samostatného palestinského státu.

„Bez nás? Ne.“ Budoucnost v Izraeli: Je zle
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Válka Izraele proti teroristům z hnutí Hamás běží již třetí měsíc a po předchozí sérii úspěchů a čištění severní části pásma Gazy Izrael hlásí velké problémy. Za posledních pár hodin prý armáda ztratila nejvíc vojáků za jediný den bojů. Minimálně po 31. říjnu.

„Zahynulo 10 vojáků, včetně plukovníka velícího předsunuté základně, a podplukovníka velícího pluku. Byla to nejhorší jednodenní ztráta od doby, kdy bylo 31. října zabito 15 vojáků,“ napsala agentura Reuters. Izraelský vojenský představitel uvedl, že Izrael za incident zaplatil „velmi vysokou cenu“.

 Agentura také připomněla, že se Izrael ocitá ve stále větší Izolaci, protože svět dává stále častěji najevo, že počet civilních obětí v Pásmu Gazy, který má na svědomí izraelská armáda, je až příliš vysoký.  

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že armáda bude bojovat i přes mezinárodní tlak na příměří. „Pokračujeme až do konce, až do vítězství, dokud Hamás nebude zničen,“ řekl vojákům v Gaze přes vysílačku. „Říkám to tváří v tvář velké bolesti, ale také tváří v tvář mezinárodnímu tlaku. Nic nás nezastaví.“

Ze strany Hamásu zaznělo, že současná situace ukazuje, že izraelská armáda nikdy nemůže nad Pásmem Gazy získat kontrolu.

Izraelská armáda také přiznává, že sever Pásma Gazy, kde operovala řadu týdnů a který považovala za vyčištěný, se opět proměnil v místo bojů.

Šéf Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že jakékoli budoucí uspořádání v Gaze bez Hamásu je „klam“. Podle informací serveru Times of Israel Haníja také uvedl, že je připraven vést dialog o ukončení války a o vzniku palestinského státu s Jeruzalémem jako hlavním městem.

Vláda Benjamina Netanjahua však trvá na tom, že po teroristické akci ze 7. října, kdy teroristé z palestinského hnutí Hamás nechali na jihu Izraele téct potoky krve, když povraždili na 1200 lidí, musí být toto hnutí eliminováno a nesmí se podílet na příštím směřování Pásma Gazy.  Vedle velkého množství mrtvých teroristé z území Izraele odtáhli do Gazy na 240 rukojmích. Během jednoho týdenního příměří bylo 105 rukojmích propuštěno. Výměnou za stovky obyvatel pásma Gazy, které pobývaly v izraelských věznicích.

Palestinská strana tvrdí, že během izraelské vojenské operace zemřelo víc než 18 600 lidí a přes 50 tisíc dalších osob bylo zraněno. Většina z 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy se proměnila v bezdomovce. Agentura Reuters upozornila, že zimní deště, které do oblasti dorazily, notně ztížili uprchlíkům život.

V Rafahu na jihu Gazy, kde statisíce lidí hledaly úkryt, byla v dešti uložena těla rodiny zabité při nočním leteckém útoku v zakrvácených bílých pláštích včetně několika malých dětí. Jedno mrtvé dítě, velikosti novorozence bylo zabaleno do růžové deky.

Ahmed Abu Reyash, podle AGENTURY Reuters, sbíral těla svých neteří ve věku 5 a 7 let. Když šel ulicí a nesl jednu z dívek, další příbuzný ho zatahal za rubáš a křičel: „To jsou děti! Děti! Zabíjejí někoho jiného než děti? „Ne! To jsou nevinní! Zabili je špinavýma rukama!“

Izrael tvrdí, že podporuje zvýšenou pomoc Gaze přes egyptskou hranici a oznamuje každodenní čtyřhodinové pauzy v operacích poblíž Rafahu, aby pomohl civilistům dostat se tam.

Z Washingtonu zaznělo, že před 7. říjnem americká administrativa připravovala plán na sérii kroků, která měla skončit vyhlášením samostatného palestinského státu. Takto by byl v život uveden plán na utvoření dvou států a stabilizaci vztahu mezi Palestinci a Izraelci. O americkém plánu informoval server izraelského listu Jerusalem Post.

„Jednou z věcí, které jsme naplánovali a předložili na stůl, byl jasný počet kroků směrem k nezávislému palestinskému státu,“ řekl ve středu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Dohodu měl zarámovat americký šéf diplomacie Antony Blinken, který chystal cestu jak do Saúdské Arábie, tak do Izraele. Ale na tuto cestu už nikdy nedošlo. Američané však od svého plánu neupustili a dál volají po postupném nastolení dvoustátního řešení. Zásadním krokem má být eliminace Hamásu a nastolení fungující palestinské samosprávy, jaká spravuje západní břeh Jordánu.

Jenže to má háček.

Server listu Jerusalem Post upozornil na průzkum původně provedený pro agenturu AP, který jasně říká, že 60 % Palestinců na Západním břehu si přeje rozpuštění palestinské správy. Průzkumu se zúčastnilo na 1230 respondentů. „57 procent respondentů v Gaze a 82 % na Západním břehu Jordánu uvedlo, že podporují útok Hamásu ze 7. října, ukázal průzkum. Podpora Hamásu se snížila a nyní představuje 44 % těch na Západním břehu Jordánu a 42 % v Gaze. 92 procent dotázaných uvedlo, že chtějí, aby prezident palestinské správy Mahmúd Abbás odstoupil,“ doplnil server listu Jerusalem Post.

Premiér Benjamin Netanjahu řekl, že palestinská samospráva nemůže vládnout Gaze, jakmile válka skončí, a dodal, že dohoda z Osla z roku 1993, která ji vytvořila, byla chybou. Biden Netanjahua vyzval, aby obměnil svou vládu.

„Izrael musí učinit těžké rozhodnutí,“ řekl. „Bibi má před sebou těžké rozhodnutí. O nutnosti postavit se Hamásu není pochyb. O tom není pochyb. Nula. Mají všechna práva. … Tato vláda v Izraeli mu velmi ztěžuje pohyb vpřed, takže myslím, že musí změnit... tuto vládu,“ řekl Biden. „Toto je nejkonzervativnější vláda v dějinách Izraele – nejkonzervativnější. Od Goldy Meirové znám každou, každou hlavu státu v Izraeli. A znal jsem je, protože jsem s nimi trávil čas.“

Proti dvoustátnímu řešení se podle Bidena staví např. ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben-Gvir. Prezident USA přiznal, že Palestinci neodvedli dobrou práci při správě věcí veřejných a že „se stalo hodně negativního“, ale dodal, že to nezbavuje Izrael povinnosti pokročit v řešení konfliktu v podobě dvou států, napsal server listu Jerusalem Post.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 14.12.2023 11:21:58
Na Zemi jsou ve skutečnosti jen dvě místa, kde „krajně pravicoví nacisté“ páchají genocidu: Izrael pod vedením Führera Netanjahua a Ukrajina pod Führerem Zelenským. Ale liberální média, navzdory své zjevné nenávisti vůči krajně pravicovým nacistům, obě genocidy podporují! Snahy Zelenského zavraždit a vyhnat rusky mluvící obyvatele východní Ukrajiny a vyhladit kulturu všech, kteří zůstali, jsou učebnicovým příkladem genocidy, přímým potomkem Hitlerova projektu lebensraum s jeho vyvražděním a vyhnáním milionů Slovanů. A Netanjahuův ještě krvavější pokus vraždit a vyhnat Palestince je mnohem horší – pravděpodobně horší než cokoli, co kdy udělal Hitler . Zelenského Ukrajina a Netanjahuův Izrael jsou fanatické pravicové ultranacionalistické režimy postavené na vyvyšování „mistrovské rasy“ (Ukrajinci/Židé v jednom případě a prostě Židé v druhém případě) a na genocidní démonizaci untermenschen ( Rusové a rusky mluvící křesťané na Ukrajině, Palestinci v Palestině). Tyto dva režimy jsou apoteózou všeho, co liberálové zastánci tolerance, antirasismu a multikulturalismu tvrdí, že nenávidí. A přesto je liberální establishment miluje a dokonce vede neochvějnou progenocidní propagandu v jejich prospěch.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…