„Blokujte! My to taky nechceme.” Ze zaseknuté Sněmovny: To Fialu dost naštve

06.05.2022 6:30

Disciplinovaná opozice dosáhla svého a sporné body z programu sněmovny byly vyraženy. Mezi nimi například diskutovaná korespondenční volba či zpřísnění střetu zájmů. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co se ve sněmovně dělo. Opoziční vůli nepolevit v nočním jednání prý pomohli i někteří vládní poslanci. “Sami za námi chodili a prosili, ať neslevíme a obstruujeme, že to taky nechtějí,” zjistila redakce ve sněmovních kuloárech.

„Blokujte! My to taky nechceme.” Ze zaseknuté Sněmovny: To Fialu dost naštve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Vládní koalice chce snížit platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Celkem chce takto získat kolem 14mld korun

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí
Opozice slaví úspěch. Díky vytrvalosti v obstrukcích dosáhla svého a vládní většina stáhla z programu pléna sněmovny několik sporných bojů. Jakkoli představitelé pětikoalice kritizovali ANO a SPD, že její politici svým chování paralyzovali fungování Poslanecké sněmovny, opoziční lídři se brání, že jde o standardní nástroj parlamentní demokracie, který byl ostatně v minulosti využíván i současnou vládou.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny trvala z úterý na středu téměř 24 hodin. Poslanci trávili ve svých lavicích celý den a noc, někteří se na sociálních sítích chlubili snímky spacáků a karimatek. Opoziční hnutí ANO a SPD se pokoušelo obstruováním zablokovat několik kontroverzních návrhů vládní koalice. K překvapení mnohých se jim to nakonec povedlo.

Vládní většina ustoupila a grémium sněmovny se po dlouhém jednání pléna sněmovny dohodlo na vyřazení sporných bodů. Jedná se o zrušení EET, zpřísnění střetu zájmů a návrh na zavedení korespondenční volby, který mezi poslanci opozice působí nejvíce odporu.

Zmražení legislativních změn, které mezi vládní a opozičním táborem působí nejvíce střetů, je prvním nepochybný vítězstvím opozičních sil. ParlamentníListy.cz zajímalo, co k tomuto úspěchu vedlo a proč pětikoalice fakticky rezignovala byla ochotna, alespoň prozatím, vycouvat z korespondenční volby a dalších změn. V průběhu čtvrtečního odpoledne a večera jsme proto ve sněmovních kuloárech hovořili s několika poslanci a jejich spolupracovníky a pátrali, co všechno se odehrálo.

“Pochopili (vláda, pozn. red.), že se obstruovat dá dlouho a opozice je odhodlána vydržet tak dlouho, jak bude potřeba. I když omezí dobu vystoupení pro jednotlivce na 10 minut na poslance, je to 900 minut. K tomu si musíte připočíst opakovaná vystoupení s přednostními právy, přestávka apod. Bylo dáno jasně najevo, že opozice nehodlá cuknout, což je byl ostatně jediný způsob, jak legitimně vyjádřit nesouhlas, protože vláda většinou opozici zcela ignoruje. Ne že by to bylo něco nového, ale řekl bych, že tu panuje shoda, že je to daleko horší než v minulých obdobích,” sdělil PL jeden z poslaneckých asistentů koalice.

Obstrukce formou prodlužování schůze přes celou noc přitom nejsou pro vládní tábor (ať jím je kdokoli) nic jednoduchého. Snadno se může stát, že při chvilce nepozornosti opozice s převahou v sále vládu převálcuje. Jak je to možné? Vysvětlení nám bylo nabídnuto více než prosté. 

“Mají to vážně blbé, protože musí být na sále pořád v dostatečném počtu. Kdykoli uprostřed noci může někdo z opozice vystoupit a dát návrh, že přerušuje schůzi do 1. ledna 2025 například a mohlo by to projít, protože by vládní tábor neměl v daný okamžik v sále dost poslanců. Zatímco opozice si udělá skupinky, rozdělí se na směny a zbytek jde spát, koalice musí být ve střehu na značkách. Vláda teď skutečně pochopila, že obstrukce můžou být funkční. Opozice je skvěle organizovaná po mnoha letech, což je dáno dost tím, že to jsou jen dvě strany a řeknou si, že ve tři ráno načtou nějaký procedurální návrh a vláda by neměla hlasy to zastavit, čehož se bojí, takže musí být stále v sále a pak jsou všichni utahaní. Už toho měli plné kecky, příští týden je zase schůzce, do toho výbory, co teď stojí a nepřipravuje se legislativa. K tomu poslanci musí také do regionů. Takže když tohle všechno smícháte a přidáte opoziční disciplínu, výsledek se dostaví, když vláda odmítá jinak komunikovat,” popisuje zdroj redakce ze sněmovních kuloárů.

Tentokrát se prý ke všem již zmíněným faktorům přidal i další, který celé věci velmi pomohl. “Vůle ke korespondenční volbě u poslanců ODS není moc vysoká, stejně jako v případě lidovců. Stojí o to hlavně STAN, Piráti a TOP 09, spoléhají na neziskovky, že by jim u korespondenční volby zpracovali třeba domovy důchodců a školy. Každopádně hlavně ODS a lidovci to moc nechtějí, vůle koalice jak celku je malá, netouží po tom. Jinak kdyby chtěli, můžou ve sněmovně opozici zašlapat do země. Jenže oni v tomto případě nechtěli,” popsal zdroj PL situaci z malostranských paláců.

“Někteří koaliční poslanci dokonce chodili za opozicí a říkali: dělejte s tím něco, my to nechceme! Budete doufám obstruovat…” Byla to trochu komedie, kolegové se jich ptali, proč ty kraviny teda navrhují, když je sami nechtějí. Většinou jen pokrčili rameny a nenápadně ukázali na ostatní koaliční strany,” podotýká zdroj naší redakce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…