„Bonzování a pronásledování.“ Pozor! Klíma ohlásil dotování „hodných“ neziskovek a médií. Novináři v sobě. Je to zlé

28.12.2022 11:50 | Ze sítí

Novou strategii vlády premiéra Petra Fialy (ODS), která má došlápnout na šiřitele dezinformací a podporovat ze státních peněz vybraná „nezávislá média“, která budou dezinformace potírat, hodnotí šéfredaktor deníku Echo24.cz a Týdeníku Echo Dalibor Balšínek jako „bezprecedentní zásah do svobody projevu“. „Na špinavou práci si budou najímat neziskovky, které budou nálepkovat, bonzovat a pronásledovat nevhodné názory,“ varoval. Vše mělo dohru. „My to děláme ‚pro demokracii‘, oni pro ‚totalitu‘!“ zaznělo srovnání s autoritáři.

„Bonzování a pronásledování.“ Pozor! Klíma ohlásil dotování „hodných“ neziskovek a médií. Novináři v sobě. Je to zlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan a Petr Fiala

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Nová strategie na „potírání dezinformací“ vznikla dle plánu, který vypracovali pracovníci Úřadu vlády ČR a Ministerstva vnitra na boj s dezinformacemi a stát by dle ní nově mohl jejich šiřitele stíhat, odstřihnout dezinformační weby od reklamy státních institucí nebo desítkami miliony korun mohl ze státního rozpočtu podporovat „nezávislá média“, která se snaží dezinformace potírat.

Že by mohl zastávat funkci národního gestora této politiky a určovat způsob, jak s takzvanými fake news bojovat, potvrdil v tomto týdnu Deníku N vládní zmocněnec pro oblast dezinformací Michal Klíma.

Vládní experti v rámci zmíněného plánu hodlají podporovat padesáti miliony korun ročně neziskové organizace, které se zabývají bojem s dezinformacemi. Sto milionů korun ročně by pak měla dostávat „nezávislá média“, která v boji s „fake news“ pomohou. „Považuji pomoc profesionálním zpravodajským a nezávislým médiím v této oblasti za velmi důležitou. Navíc poslední rána pro média byla novelizace autorského zákona, kdy tito vydavatelé přišli o peníze od Googlu,“ řekl Deníku N Klíma. Stát by měl také zaměstnat i více odborníků na dezinformace.

Šéfredaktor deníku Echo24.cz a Týdeníku Echo Dalibor Balšínek upozorňuje, že v případě zavedení této vládní strategie dojde k zásahu do svobody projevu. „Fialova vláda chystá bezprecedentní zásah do svobody projevu, na špinavou práci si budou najímat neziskovky, které budou nálepkovat, bonzovat a pronásledovat nevhodné názory,“ vyjádřil se k plánu, který též označil za „maďarský model v bruselské úpravě“.

Jeho slova se setkala u dalších novinářů a komentátorů spíše s pochybami. „Dalibore, ty umíš ten svůj titul prodávat:-) Sdílejte, než to smažou... Ty už jinej nebudeš, viď?“ obořil se na Balšínka například novinář Jan Dobrovský.

Šéfredaktor Echa mu však oponoval, že by se měl na vládní „šílený“ záměr sám podívat. „Celý ten záměr je šílený, podívej se na to. A místo dezinformace si dej proměnou X. Na co máme soudy a stávající legislativu? Proč má vzniknout nová vynucená oborová organizace? 50mega pro bonzáky – pomocnou stráž SNB atd.? Nové prověrkové komise? To není můj marketing,“ odpověděl.

Balšínkův komentář rozpálil také ředitele neziskové Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka. „S Echem končím, máte snad pocit, že v ČR se dezinformacím nedaří? A zkuste pochopit, že Brusel jsme my, rozhodují naši politici v Radě, naši v EU parlamentu a zaplať příroda, že už netvoříme koalice jen s Orbánem a Kaczynským,“ poučil šéf neziskovky šéfredaktora Týdeníku Echo.

A komentátor Petr Honzejk se pak k příspěvku vyjádřil s dotazem: „Už je Silvestr?“ „Ne, opožděné Vánoce. Klíma bude spřáteleným médiím rozdávat sto mega. A taky k nim přesměrovávat státní reklamu. Jestli jste byli celý rok hodní a nezlobili taťku premiéra, smočíte zobáček,“ odpověděl mu však na to právník Ondřej Dostál.

„Rok dřel Michal Klíma na tom, jak bude tato vláda bojovat proti dezinformacím. A toto ve zkratce vypotil: 1) šíření dezinformací bude trestný čin 2) vybraná média dostanou od státu 100 mil. Kč 3) 50 mil. dostanou vybrané neziskovky 4) Přijmou spoustu nových úředníků,“ shrnul pak poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Vývojář Daniel Vávra poukazuje, že je vládní záměr přesně tím, před čím v posledních měsících varoval. „Když jsem před pár měsíci říkal, že vláda bude dotovat soukromá média podle toho, jak píšou, byl jsem osočen, že je to nesmysl a dezinformace. Takže teď už víme, že ta ‚dezinformace‘ nás bude stát 150 milionů. 150 mega pro nejrůznější Cempery a další studnice provládní ‚pravdy‘. Účelem je navíc potlačování ‚dezinformací‘ a odstřihnutí dezinformátorů od financí, čili nepřímá podpora cenzury. Jak se to liší od praktik autoritářských režimů? My to děláme ‚pro demokracii‘, oni pro ‚totalitu‘!“ komentoval Vávra. 

Společnost pro obranu svobody projevu, jejímž spoluzakladatelem Vávra je, pak u Balšínkova komentáře připojila komentář i k jeho srovnání s Maďarskem. „Maďarská vláda si ‚na špinavou práci najímá neziskovky, které nálepkují, bonzují a pronásledují nevhodné názory‘? Maďarská vláda tlačí platformy k cenzuře na politickou objednávku jako Bidenův tým? Blokuje weby jako ta Fialova? Spíš naopak, ne?“ přidala do diskuze organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 28.12.2022 12:26:40
Souhlasím s panem premiérem Fialou, že je třeba potírat dezinformace. A může začít hned u sebe. Náš premiér totiž lže, jakmile otevře ústa. Zvlášť se mu to daří v případě Ruska, kterému už stačil vyhlásit válku. Doufám, že to Rusové budou považovat je za blábol americké onuce. Pan premiér totiž ochotně zapomněl, že ta ukrajinská tragédie nespadla z nebe, ale že lí předcházel minimálně puč na Ukrajině financovaný a organizovaný USA a následné koketování Ukrajiny se vstupem do NATO. A to přes protesty Ruska. Připomínat mu v této souvislosti reakci USA při kubánské krizi asi nemá cenu, to už možná opravdu přesahuje jeho duševní obzor. Klidně to smažre, stejně to už všichni dávno vědí.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…