„Britský zemětřas je teprve začátek.“ Dozvuky se vrátí jako ozvěna v horách. Jefim Fištejn očekává totální revizi

27.06.2016 18:22

Publicista Jefim Fištejn v textu pro server Echo24.cz varuje, že Brexitem krize EU nekončí. Ale to možná ještě není to nejhorší, Fištejn upozorňuje na skutečnost, že v médiích vystupují celé armády expertů, kteří radí lidem, jak mají volit, ale voliči je odmítají poslouchat. Vzpírají se expertokracii.

„Britský zemětřas je teprve začátek.“ Dozvuky se vrátí jako ozvěna v horách. Jefim Fištejn očekává totální revizi
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

„Britský zemětřas je teprve začátek. Volby a referenda zrovna probíhají nebo záhy proběhnou ve Španělsku, Německu, Francii, Nizozemsku a jinde, Českou republiku nevyjímaje, a všude se dozvuky Brexitu budou vracet jako ozvěna v horách,“ píše Fištejn.

To lze v této situaci očekávat. Publicistu však zaráží jiná věc. Klade si otázku, jak se mohli tak zmýlit všemožní „experti“, kteří předpovídali, že Británie z EU nevystoupí. Fištejn konstatuje, že tito experti dokážou skvěle komentovat minulost, jenže ve výhledech do budoucnosti selhávají.

„Ať již v případě Brexitu, nebo v případě senzačního úspěchu Donalda Trumpa, z jejich odborného hlediska voliči zásadně hlasují „nesprávně“. Všechna vážná varování „kompetentních profesionálů“ mívají jako natruc účinek přímo opačný zamýšlenému. Jako kdyby do vyladěného soukolí expertokracie někdo zlotřilý vchrstl písek: lidé nedbají dobře míněných rad expertního společenství, píše Fištejn.  

Celý komentář najdete zde.

Tito experti na sobě mají dobře padnoucí saka, mají kvalitní vzdělání, ale jinak se jim zjevně nedaří správně odhadnout, co se bude dít. Čím hlasitěji tito lidé bojovali proti Donaldu Trumpovi, tím více hlasů voličů získával. Při Brexitu se odehrávalo v podstatě totéž. Experti znovu a znovu varovali Brity, aby zůstali v EU. A jak to dopadlo, vidí každý. Experti však nemlčí ani dnes.

„Z intelektuální setrvačnosti pokračují v kritice svých spoluobčanů i nyní, když už je po všem. Voliči je jednoduše neposlouchají, chtějí činit vlastní rozhodnutí, což jim umožňují západní demokratické instituce,“ doplňuje autor.

K nedůvěře k vlastním elitám prý občany „vychoval“ internet. Lidé si tam mohou řadu informací najít sami. Díky internetu mají občané experty i své politiky jako pod lupou a vidí je jako často domýšlivé a chybující spoluobčany.

„A to znamená, že nás čeká totální revize společenské smlouvy všude po světě. Tento proces není prost rizik, jako jsou zhroucení starých politických svazků, příchod populistů k moci atd. Projít tou branou ale musíme,“ uzavírá publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…