„Byli jsme a budem!“ Kardinál Duka poslal vzkaz celému národu

23.12.2023 17:26 | Monitoring

Letošní Vánoce by podle kardinála Dominika Duky měly být „hlubším prohloubením našeho vztahu“ a uvědoměním si, že „člověk člověku má být druhem, přítelem, a ne protivníkem anebo jen kolečkem v té velké mašinérii letošního světa“. Pro pořad Aby bylo jasno však pronesl, že letošní svátky zároveň poznamenává neklidná geopolitická situace, která pro mnohé připomíná začátek „horké války“. U situace v Izraeli a v ruské invazi na Ukrajině však dle něj i přes komplikovanost platí jasná morální zásada – „kdo si začal, a kdo se stal obětí“.

„Byli jsme a budem!“ Kardinál Duka poslal vzkaz celému národu
Foto: Reprofoto: ČT2
Popisek: Dominik Duka

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí
Vánoce u nás kardinál Dominik vnímá coby něco ojedinělého. „České Vánoce jsou ojedinělý fenomén. My jsme národ, který jako první přeložil Bibli do novodobého jazyka – díky staroslověnštině. To nás spojuje se všemi slovanskými národy, ale také staví mezi čtyři či pět národů světa, kteří si přeložili Bibli do svého národního jazyka již ve středověku. Ten středověký překlad byl určen pro ženy, řeholnice,“ popsal Duka, že se v tomto překladu nepoužívá nikterak odborný jazyk. „To není ‚novorozený‘, ‚novorozenec‘ – to je ‚děťátko‘, ‚nemluvňátko‘. To jsou naše koledy. Koledy, které vytvořily bohatství střední Evropy. Nezapomenutelné,“ shrnul kardinál pro pořad Aby bylo jasno.

Letošní svátky však dle něj poznamenávají válečné konflikty, ať už jde o obranu Izraele či o ruskou invazi na Ukrajině. „Vánoce, u kterých víme, co znamená matka, otec, rodina, domov, jsme prožívali v rámci historie v tak neobvyklých situacích… Já to mohu říct, ze své vlastní zkušenosti starého muže. Proto i tyto letošní Vánoce nám mnohým připomínají nejenom začátek studené války, ale i horké války, jako k tomu došlo v Koreji a podobně. Dneska to je Ukrajina, je to Střední východ a Izrael. Je to otázka velice komplikovaná, ale vždycky jsou jasné morální zásady – kdo si začal, a kdo se stal obětí,“ zdůraznil.

„Tyto Vánoce by měly být i pro nás hlubším prohloubením našeho vztahu, vždyť Vánoce vždycky u nás změní atmosféru ve společnosti,“ zmínil také kardinál s tím, že jde o atmosféru, „kdy se dovedeme usmát a i maličkostí udělat radost druhému“ a mělo by to spět k jasnému uvědomění: „Abychom si uvědomili, že člověk člověku má být druhem, přítelem, a ne protivníkem anebo jen kolečkem v té velké mašinérii letošního světa.“

Duka poznačil, že se o letošních Vánocích chystá myslet na Izrael i město Betlém, kde si nemyslí, že by letos konflikt v Izraeli tamní situaci poznamenal natolik, že by se Vánoce zcela neslavily. „V 50. letech jsem prožíval Vánoce bez tatínka. Prožíval jsem Vánoce na lůžku pacienta. Prožíval jsem Vánoce na vojně. Prožíval jsem Vánoce ve věznici na Borech. A vždycky to byly Vánoce,“ poukázal.

Zároveň vyzval, ať jsme „pokorní, ale také velkorysí a pochopme, že život bez smyslu, vesmír, který by neměl smysl, je místem, kde se bojíme“. „A těch apokalyptických strašáků, které nám staví před oči, nedomyšlené projekty, těmi se nemusíme tak docela nechat deptat,“ vzkázal Duka se zvoláním: „Byli jsme a budem!“

Právě to, co nazýváme poznáním a vědou, nás podle něj přivádí k určité pokoře, jelikož ještě není zdaleka prozkoumán vesmír ani lidský mozek a jeho funkce.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane kardinále Duko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 23.12.2023 17:58:55
co kdyby jste razantně umravnil šílené válečné štváče Řehku a Černochovou ať nestraší národ aspoň o vánocích že se musíme intenzivně připravovat na válku s Ruskem bez ohledu že má jaderné zbraně. Je o tom na Novinkách rozsáhlý článek. A to kdo začal a kdo je obětí lze snadno usoudit z delší časové osy událostí na Ukrajině a v Gaze .

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …